Napraviti domaći namaz jednako je jednostavno kao i otići u trgovinu i uzeti gotovi. Za razliku od drugih recepata za čokoladni namaz, za ovaj vam neće biti potrebni niti jaki blenderi niti puno vremena. Dio toga što vam je potrebno imate sigurno kod kuće, a ostalo možete lako nabaviti.

Sastojci za domaći čokoladni namaz:

  • 200 g smeđeg maslaca od badema
  • 2 žlice repičinog ulja
  • 4 žličice šećera u prahu
  • 4 žličice kakaa u prahu (za kolače)
  • 30 g mljevenih lješnjaka

Priprema:

  1. Pomiješajte maslac od badema i repičino ulje. Pomiješajte kakao i šećer pa ih uz stalno miješanje polako dodavajte bademu i ulju. Miješajte dok ne dobijete glatku masu.
  2. Lješnjake nasjeckajte i prepecite ih kratko na tavici bez dodavanja ulja. Što su veći komadi to će namaz imati više materijala za hrskanje.
  3. Još tople lješnjake umiješajte u smjesu pa zatim sve pospremite u hladnjak.

P.S. Bademov maslac možete zamijeniti i nekim drugim maslacem od orašastog voća kao što je maslac od lješnjaka. Budući da takvi maslaci mogu unaprijed biti zaslađeni, probajte ih prije no što u svoj namaz dodate još šećera.

Samo jedan minus

Naš domaći čokoladni namaz je brzo gotov i svakome može uspjeti. Ipak postoji jedan minus. Skup je jer je baza, maslac od orašastog voća, poprilično skup. No, ako želite izbjeći gomilu šećera i palminog ulja, od kojih se pretežno sastoje čokoladni kupovni namazi, isplati se.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia