Socijalna distanca znači da bismo što više trebali boraviti u kući, a izlaziti samo kada je to nužno. O tome kako sigurno kupovati u vrijeme koronavirusa, već smo pisali, no nije naodmet ponoviti kako bi bilo pametno organizirati se tako da ne morate baš svaki dan ići u trgovinu. Zato vam donosimo recept za jako fini kruh, kojeg nam je preporučila Natasja Chiara Petrić, mama i chef, koja stoji iza Instagram profila "Chiarin tanjuric". Kako u trgovinama nema kvasca, jedna nam je naša čitateljica poslala i recept kako samo možete napraviti kvasac: pomiješajte decilitar piva, žlicu brašna i žlicu šećera te ostavite preko noći neka odstoji na sobnoj temperaturi.

Sastojciza Vodeni kruh: 500 g glatkog brašna, 1 vrećica suhog kvasca, 10 g sitne soli, 1 žlica šećera, 400 ml tople vode, maslinovo ulje (za kalup)

Priprema: u posudu stavite brašno, kvasac, sok i šećer pa izmiješajte kuhačom. Ulijte toplu vodu, pa ponovno kuhačom sve izmiješajte dok se ne sastojci ne sjedine. Ostavite na toplom da se diže. Nakon pola sata, ako se tijesto počelo dizati, ponovno ga izmiješajte kuhačom. Ovaj postupak s miješanjem i dizanjem ponovite 3-4 puta. Što je prostorija toplija, to će se tijesto brže dizati, a primijetit ćete i to da će se, kako ga budete više miješali, sve lakše odvajati od posude.

Ugrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Tijesto prebacite u kalup, koji ste prethodno namastili maslinovim uljem. Kruh prvo pecite 15 minuta na temperaturi od 220 stupnjeva, a zatim smanjite temperaturu na 180 i pecite ga još 30 minuta. Kad je kruh gotov, izvadite ga iz kalupa, zamotajte u čistu kuhinjsku krpu i ostavite neka se ohladi.

View this post on Instagram

A post shared by Nastasja Chiara Petrić (@chiarin.tanjuric) on