Hranjivim međuobrocima do ravnoteže organizma

Program PETICA - igrom do zdravlja Hrvatskog liječničkog zbora pokrenuo je kampanju #međuobrokza5 koja se provodila od 14. studenog do 9. prosinca 2016. U kampanju je uključeno 15 zagrebačkih osnovnih škola odnosno 1500 učenika i njihovih roditelja te šira zajednica. Cilj kampanje #međuobrokza5 je istaknuti važnost kontinuiranog unosa hrane u naše tijelo te osiguravanja svih potrebnih hranjivih tvari tijekom dana. Donosimo i prijedloge zdravih recepata koje možete isprobati sa svojom djecom

Pet obroka dnevno potrebni su kako bismo osigurali energiju za sve aktivnosti koje imamo tijekom dana. Zajutrak, ručak i večera su glavni obroci putem kojih osiguravamo 75%, a međuobroci, doručak i užina, dodatnih 25% ukupnog dnevnog unosa energije. Dnevna potreba za energijom iznosi oko 1850 kalorija u djevojčica i dječaka dobi od sedam do devet godina, a međuobrocima se pridonosi dnevnom energetskom unosu s oko 400-500 kalorija. Iako naoko malo, putem 400-500 kalorija, može se unijeti niz važnih nutrijenata poput vitamina, minerala, vlakana koji će pridonijeti homeostazi i dobrom funkcioniranju našeg organizma. Kako bismo zadovoljili energetske potrebe tijekom dana trebali bismo unositi veći broj manjih obroka tijekom cijeloga dana.

Redovitost unosa hrane povezana je i sa sklonošću djece zdravijim prehrambenim navikama. Istraživanje temeljeno na podacima studije Health Behaviour in School-aged Children ukazuje na to da djeca koja su sklona preskakanju doručka i užine, konzumiraju manje količine voća i povrća nego što je preporučeno-pet porcija dnevno. Poznato je da adekvatan unos voća i povrća pridonosi smanjenju rizika od srčano-žilnih oboljenja, dijabetesa tipa 2 te malignih oboljenja. Znanstvena istraživanja nam, također, pokazuju kako preskakanjem jednog od međuobroka, poput doručka, povećavamo rizik od prejedanja, a samim time i nakupljanja kilograma koji mogu dovesti do prekomjerne tjelesne mase i pretilosti.

Oprezno s odabirom namirnica

Odabirom međuobroka bogatih trans masnim kiselinama, jednostavnim šećerima i solju poput keksa, kolača i drugih industrijski proizvedenih slastica i grickalica, uzrokovat ćemo nagli porast glukoze u krvi, a time i nagli gubitak koncentracije kada se razina glukoze u krvi nenadano snizi. Hrana bogata masnoćama može ujedno uzrokovati i osjećaj pospanosti nakon unosa ili težine te ponovno utjecati na razinu aktivnosti i produktivnosti u školi ili na poslu. Odabirom zdravijih međuobroka poput orašastih plodova, štapića od povrća, voćne salate, ukusnih smoothija, probiotičkog jogurta s integralnim krekerima ili sendviča s povrćem, sirom i maslinovim uljem pružamo tijelu široku paletu makro i mikronutrijenata. Oni će nam tijekom dana davati energiju, ali i druge hranjive tvari ključne za naše zdravlje. Samim time pridonosimo normalnom rastu i razvoju djece, povoljno utječemo na rad mozga, probavnog i imunološkog sustava te boljem općem zdravstvenom statusu.

Iz svih navedenih razloga, PETICA-igrom do zdravlja je u sklopu kampanje #međuobrokza5 pripremila dodatne savjete te prijedloge užina u skladu s Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama koje su dostavljene školama sudionicama u programu. Prijedlozi jela bit će uvršteni u školske jelovnike. Ovom aktivnošću PETICA-igrom do zdravlja htjela je dodatno naglasiti važnu ulogu kuhara u školskim kuhinjama te zajedničkim snagama pridonijeti nutritivno kvalitetnijim međuobrocima učenika. Povrh toga, tijekom kampanje #međuobrokza5 stručni tim PETICE je aktivno uključio sve sudionike programa, ali i ostale zainteresirane, putem društvenih mreža. Mnogi su se okušali u pripremi međuobroka, koje su fotografirali i objavili na Facebook stranici PETICA-igrom do zdravlja, a najbolji su darovani paketima partnera Biovege i Decathlona!

1-kutija-za-zdravi-medjuobrok-1

2-caroban-svijet-hrane-2

4-zasto-je-hrana-hranjiva-2

Tekst: Sara Cobal, mag.nutr., voditeljica projekta i tim
Foto: Profimedia

Pročitajte i:

perec tart by hungry mile

Danas je Svjetski dan čokolade! Poznati bloger otkriva recept za ovaj čokoladni tart

Poznati food bloger Mile Butorac, vlasnik Instagram profila Hungry Mile, već dulje vrijeme blogersku scenu…

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi u svim zemljama jednako su "slabi" na…

djevojčica odbija jesti hranu

Ako imate dijete izbirljivo u hrani, ovo je za vas! Bojimo se da nemamo dobre vijesti!

Najnovije istraživanje pokazalo je kako mali izbirljivci teško mijenjaju navike te da izbirljivost u jelu…

bounty torta

Morate probati ovu savršenu tortu poznatog domaćeg food blogera

Jede vam se nešto slatko? Ovaj će desert nadmašiti sva vaša očekivanja, posebice ako ste…