Dinja je dostupna cijele godine, a u nas dozrijeva od lipnja do kolovoza, kada je najviše dostupna na tržnicama.

Svježa dinja poslužuje se vrlo jednostavno. Prije rezanja dobro ju je oprati pod mlazom tople vode kako prljavština s kore ne bi ušla u sočan dio ploda.

Dinju razrežite napola, izvadite sjemenke, a zatim je po želji narežite na kriške, kvadrate, kockice ili posebnim nožićem na kuglice. Možete joj pojačati aromu s malo soka od limuna ili limete. Po ukusu možete dodati malo cimeta u prahu, narezane svježe metvice ili kajenskog papra.

Svježu dinju možete dodati u sve vrste voćnih salata ili je poslužiti uz sladoled.

Ako ste mislili da se ovo povrće poslužuje samo kao desert, varate se.

Najpoznatije hladno predjelo u nas je dinja kombinirana s pršutom, a izvrsno se slaže sa salatom od piletine ili morskim plodovima.

Ljeto je izvrsno vrijeme za pripremu hladne juhe od dinje. Uz dodatak soka od naranče ili limuna, cimeta u prahu i metvice pravo je ljetno osvježenje. Evo jedne od mogućih receptura:

Hladna juha od dinje s ribizom, bananom i sokom od limete

  • 400 g svježih ribiza
  • 300 g čistog mesa dinje
  • 1 banana
  • sok od 3 limete
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • piškote

Priprema

  1. Operite i očistite ribize. Dinji odstranite koštice i narežite je na kockice. Ogulite bananu. Iscijedite sok od limete.
  2. Dio dinje i ribize stavite na stranu, dinju narežite na sasvim sitne kockice. Ostatak voća usitnite u blenderu zajedno s bananom.
  3. Voće zasladite šećerom, dodajte sok od limete i sve još jednom dobro promiješajte.
  4. Prije posluživanja ostavite juhu najmanje sat vremena u hladnjaku. Potom dodajte kockice leda, narezanu dinju i ribize, ukrasite juhu po želji, te je ponudite uz piškote.

Tekst: Livia Čveljo

Izvor: kuhaj.story.hr

Foto: Profimedia