Dinja – prava ljetna poslastica

Zahvaljujući niskoj energetskoj vrijednosti i velikom udjelu vode, ovo voće je vrlo popularno tijekom ljetnih mjeseci, a možete je pripremiti čak i kao hladnu juhu

Dinja je dostupna cijele godine, a u nas dozrijeva od lipnja do kolovoza, kada je najviše dostupna na tržnicama.

Svježa dinja poslužuje se vrlo jednostavno. Prije rezanja dobro ju je oprati pod mlazom tople vode kako prljavština s kore ne bi ušla u sočan dio ploda.

Dinju razrežite napola, izvadite sjemenke, a zatim je po želji narežite na kriške, kvadrate, kockice ili posebnim nožićem na kuglice. Možete joj pojačati aromu s malo soka od limuna ili limete. Po ukusu možete dodati malo cimeta u prahu, narezane svježe metvice ili kajenskog papra.

Svježu dinju možete dodati u sve vrste voćnih salata ili je poslužiti uz sladoled.
Ako ste mislili da se ovo povrće poslužuje samo kao desert, varate se.

Najpoznatije hladno predjelo u nas je dinja kombinirana s pršutom, a izvrsno se slaže sa salatom od piletine ili morskim plodovima.

Ljeto je izvrsno vrijeme za pripremu hladne juhe od dinje. Uz dodatak soka od naranče ili limuna, cimeta u prahu i metvice pravo je ljetno osvježenje. Evo jedne od mogućih receptura:

Hladna juha od dinje s ribizom, bananom i sokom od limete

  • 400 g svježih ribiza
  • 300 g čistog mesa dinje
  • 1 banana
  • sok od 3 limete
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • piškote

Priprema

  1. Operite i očistite ribize. Dinji odstranite koštice i narežite je na kockice. Ogulite bananu. Iscijedite sok od limete.
  2. Dio dinje i ribize stavite na stranu, dinju narežite na sasvim sitne kockice. Ostatak voća usitnite u blenderu zajedno s bananom.
  3. Voće zasladite šećerom, dodajte sok od limete i sve još jednom dobro promiješajte.
  4. Prije posluživanja ostavite juhu najmanje sat vremena u hladnjaku. Potom dodajte kockice leda, narezanu dinju i ribize, ukrasite juhu po želji, te je ponudite uz piškote.

Tekst: Livia Čveljo
Izvor: kuhaj.story.hr
Foto:
Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

perec tart by hungry mile

Danas je Svjetski dan čokolade! Poznati bloger otkriva recept za ovaj čokoladni tart

Poznati food bloger Mile Butorac, vlasnik Instagram profila Hungry Mile, već dulje vrijeme blogersku scenu…

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi u svim zemljama jednako su "slabi" na…

djevojčica odbija jesti hranu

Ako imate dijete izbirljivo u hrani, ovo je za vas! Bojimo se da nemamo dobre vijesti!

Najnovije istraživanje pokazalo je kako mali izbirljivci teško mijenjaju navike te da izbirljivost u jelu…

bounty torta

Morate probati ovu savršenu tortu poznatog domaćeg food blogera

Jede vam se nešto slatko? Ovaj će desert nadmašiti sva vaša očekivanja, posebice ako ste…