Deset genijalnih trikova za dulje čuvanje svježine namirnica

Salata je uvenula, špinat i blitva također, a borovnice i kupine već omekšale – što drugo, nego u smeće s tim (ili bar kompost!). Takav scenarij nažalost odvija se prečesto u našim kuhinjama i to najčešće s povrćem i voćem koje se mora relativno brzo iskoristiti. Uz ove savjete produljite vijek trajanja svježih namirnica

Voće

Osnovno pravilo br. 1: jabuke uvijek posebno pospremajte jer one gnjile će uništiti ostalo voće.

Osnovno pravilo br. 2: voće i povrće ne perite prije pospremanja u hladnjak. Iznimka od ovog pravila vrijedi za bobičasto voće koje će dulje trajati ako se kratko potopi u vodu s malo octa (u omjeru 3/1). Voće zatim operite i dobro posušite prije no što ga ponovno pospremite u hladnjak.

Limun

Ostavite li limun na sobnoj temperaturi, izdržat će otprilike jedan tjedan. Ako ga se pospremi u vrećicu, dobro zatvori i pospremi u hladnjak, izdržat će i mjesec dana.

Krumpir

Krumpir voli hladno, suho i tamno mjesto. Usprkos tome, nerijetko i na takvom mjestu proklija nakon nekog vremena. Taj problem možda će vam pomoći riješiti upravo jedna jabuka u košari s krumpirima. Ona može usporiti klijanje, no povremeno ipak provjerite je li s jabukom sve u redu. Ako je počela propadati, zamijenite je zdravom.

Kruh

Najbolje se drži u kutiji za kruh. Nemate li kutiju, trebali biste ga izvaditi iz papirnate vrećice, pospremiti u plastičnu vrećicu s perforiranim rupicama koje će kruhu ipak dati malo zraka. Kruh ne bi trebalo pospremati u hladnjak jer će se tako brže osušiti.

Zelena salata

Jamie Oliver to radi ovako: otrgajte listove salate, ali ih nemojte rezati na manje komade. Zatim ih potopite 10 minuta u vodi i ocijedite.

Ladicu za voće i povrće u hladnjaku prekrijte čistom kuhinjskom krpom, listove salate polegnite na krpu pa sve prekrijte drugom krpom.

Trajno mlijeko

Ovo mlijeko propada bez kiseljenja. Ne možete niti osjetiti da mlijeko više nije dobro, a ono je pokvareno! Zato otvoreno pakiranje držite u hladnjaku (ne u polici na vratima jer je tamo temperatura viša!) i potrošite ga najbolje u 4 dana.

Sir

On mora biti u hladnjaku. Vakumirani komadi mogu stajati unutar hladnjaka do datuma koji je označen na pakiranju. Otvoreni komadi i već rezani sirevi mogu se zamotati u kuhinjsku krpu poprskanu octom.

Mrkva

Zeleno lišće mrkve odnosi mrkvama tekućinu i mrkva će s lišćem brže propasti.

Ako ste kupili mrkvu s lišćem, odstranite ga prije pospremanja u hladnjak. Mrkva će osim toga najbolje izdržati ako se omota u mokru kuhinjsku krpu i drži u ladici za povrće i voće.

Avokado

U trgovini trebate odabrati samo tvrd plod i kod kuće ga zamotati u papirnatu vrećicu ili novinski papir te ostaviti izvan hladnjaka da tako dozri.

Prepolovljeni avokado brzo pocrni. Kako biste to spriječili, ne odstranjujte košticu, a prerezanu površinu premažite maslinovim uljem ili limunovim sokom. Zreli prerezani plod može zatim u hladnjak.

Začinsko bilje

Mala plastična vrećica može učiniti čuda. Listiće stavite u vrećicu i pospremite u hladnjak. Tako spremljeni listići začina mogu trajati danima i biti svježi kao da su svježe ubrani.

Začinsko bilje u vezici stavite u čašu s vodom poput cvijeća. Ako ga ne iskoristite i vidite da bi moglo početi venuti, otrgajte listiće i pospremite ih kako je opisano gore.

Tekst: Ivona Šatrak
Izvor: www.kuhaj.hr
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

perec tart by hungry mile

Danas je Svjetski dan čokolade! Poznati bloger otkriva recept za ovaj čokoladni tart

Poznati food bloger Mile Butorac, vlasnik Instagram profila Hungry Mile, već dulje vrijeme blogersku scenu…

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi u svim zemljama jednako su "slabi" na…

djevojčica odbija jesti hranu

Ako imate dijete izbirljivo u hrani, ovo je za vas! Bojimo se da nemamo dobre vijesti!

Najnovije istraživanje pokazalo je kako mali izbirljivci teško mijenjaju navike te da izbirljivost u jelu…

bounty torta

Morate probati ovu savršenu tortu poznatog domaćeg food blogera

Jede vam se nešto slatko? Ovaj će desert nadmašiti sva vaša očekivanja, posebice ako ste…