Badem – kralj orašastih plodova

Jeste li znali da se od badema i sjemenki marelice priprema marcipan, a najstariji recept za njega pronađen je u Nostradamusovim knjigama?

  • Obožavamo ih kao sirovu i vrlo zdravu grickalicu, no bademi se jedu i prženi, kao dodatak jelima, od njih se radi bademov maslac, ulje i mlijeko, a neizostavni su u izradi najfinijih kolača.
  • Jeste li znali da se od badema i sjemenki marelice priprema marcipan, a najstariji recept za njega pronađen je u Nostradamusovim knjigama?
  • Badem je najlužnatiji orašasti plod, što znači da u tijelu ne stvara kiselu reakciju.
    Osim toga, ima vrlo uravnotežen sastav hranjivih tvari pa je poznat kao najzdraviji i najcjelovitiji orašasti plod, kao što je to primjerice jabuka među voćem.
  • Oko 52 posto njegove težine otpada na masnoće, od kojih je 67 posto nezasićeno.
  • Jako dobra i zdrava kombinacija esencijalnih masnoća, bjelančevina i vlakana omogućava pozitivan učinak badema na razinu kolesterola u krvi - brojni liječnici i medicinski stručnjaci preporučuju ljudima da koriste badem za snižavanje kolesterola.

Upotreba u kulinarstvu

Badem možemo koristiti i izmiksanog u obliku 'bademova maslaca' ili od njega možemo napraviti veoma ukusno mlijeko.

Ukoliko bademe stavimo kratko u kipuću vodu, njihova smeđa kožica će se lako oguliti. Takvi će oguljeni bademi imati blag okus i glatku konzistenciju, što je osobito pogodno pri pripremi 'maslaca'.

Osim u kulinarstvu (možemo ga koristiti u pripremi ukusnih kolača, torti i drugih slastica), badem je idealan za domaće kozmetičke pripravke - maske, pilinge ili kreme. Dovoljno ga je samo sitno narezati i pomiješati s primjerice kravljim sirom te nanijeti na kožu da je nahrani.

Kolač od badema

Sadržaj:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 250 ml vrhnja
  • 300 g višenamjenskog brašna
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 150 g maslaca
  • 2 žlice mljevenih badema
  • sol
  • mast i brašno za kalup


Priprema:

  1. Dobro izmutite jaja sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte vrhnje i promiješajte, pa zatim dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo s prstohvatom soli te sve dobro izradite.
  2. Pustite maslac da se otopi pa ga pažljivo dodajte tijestu i izradite. Na kraju dodajte bademe.
  3. Ulijte tijesto u kalup za pečenje koji ste prethodno premazali maslacem i pobrašnili. Pecite u vrućoj pećnici na 180°C oko 45 minuta.
  4. Pustite kolač da se nakratko ohladi u kalupu pa ga istresite na metalnu rešetku. Pospite ga šećerom u prahu i narežite.

Tekst: Nikolina Petan
Izvor: kuhaj.story.hr
Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Kreativne ideje ususret Božiću

Blagdani su pravo vrijeme da svoju djecu uključite…

Pročitajte i:

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi u svim zemljama jednako su "slabi" na…

djevojčica odbija jesti hranu

Ako imate dijete izbirljivo u hrani, ovo je za vas! Bojimo se da nemamo dobre vijesti!

Najnovije istraživanje pokazalo je kako mali izbirljivci teško mijenjaju navike te da izbirljivost u jelu…

bounty torta

Morate probati ovu savršenu tortu poznatog domaćeg food blogera

Jede vam se nešto slatko? Ovaj će desert nadmašiti sva vaša očekivanja, posebice ako ste…

djeca i kaka da zavole povrće

Prva dama Sanja Musić Milanović upozorava: 'Naša su djeca po ovom najlošija u Europi!'

I dok su rezultati prehrambenih navika i prakticiranja tjelesne aktivnosti kako-tako zadovoljavajući kod mlađe djece,…