djevojčica odbija jesti hranu

Ako imate dijete izbirljivo u hrani, ovo je za vas! Bojimo se da nemamo dobre vijesti!

Najnovije istraživanje pokazalo je kako mali izbirljivci teško mijenjaju navike te da izbirljivost u jelu nije samo prolazna faza, već stvar karaktera

Roditelji djece koja su izbirljiva u ishrani frustrirani su i često više ne znaju što napraviti kako bi njihovo dijete počelo redovito i raznoliko jesti. Mnogi od njih stoga se nadaju da će ta za njih “noćna mora" prestati kako djeca budu odrastala. Novo istraživanje objavljeno 26. svibnja u časopisu “Pediatrics" pokazalo je, međutim, da mali izbirljivci teško mijenjaju navike te da izbirljivost u jelu nije samo prolazna faza, već stvar karaktera.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 317 djece i njihovih majki. Majke su pratile prehrambene navike djece od njihove 4. do 9. godine života, a svoja su zapažanja unosile u za to posebno sročen upitnik. Pokazalo se da kod djece postoje tri obrasca ponašanja vezano uz prehranu.

Najveća skupina djece uglavnom jede sve, ponekad izbjegavaju nepoznata jela, ali ostaju relativno otvoreni za isprobavanje nove hrane.

Manjina od 29 posto djece jede baš sve što im roditelji ponude.

Treću skupinu čine izbirljivci, oni koji frkću nosom na razne vrste jela. Takvih je 14 posto. Riječ je o djeci koja kontinuirano godinama odbijaju novu hranu i isključivo se drže svog ograničenog menija.

U svemu tome znanstvenici su vidjeli i neke “svijetle točke". Prva i najvažnija jest ta da je istraživanje pokazalo da djeca koja su izbirljiva u prehrani nisu automatski i pothranjena. Nešto su mršavija od djece koja jedu sve, ali njihova je težina još uvijek u granicama normale.

Znanstvenici smatraju kako je ovo dobra vijesti za roditelje. Roditelji dodatno mogu odahnuti zbog rezultata koji su jasno pokazali da je izbirljivost u hrani karakterna osobina djeteta, a ne neuspjeh roditelja.

“Roditelji znaju često biti frustrirani zbog djetetovog odbijanja hrane, a potom i zabrinuti jer vide da njihova djeca ne jedu koliko i što bi trebala. Onim roditeljima koji si predbacuju da su oni učinili nešto krivo pa su djeca postala izbirljiva, sada mora biti jasno da to nema veze s njima", rekla je autorica istraživanja, dr. Megan Pesch, pedijatrica u Dječjoj bolnici Sveučilišta u Michiganu, jasno poručivši roditeljima: "Niste krivi! Izbirljivost u jelu stvar je djetetove osobnosti.” 

Isto tako pokazalo se da roditelji mogu malo učiniti vezano uz  izbirljivu prehranu te da ultimatumi za vrijeme obroka tu ne pomažu.

Majke djece izbirljive u jelu uložile su više napora kako bi kontrolirale koju vrstu hrane jedu njihova djeca. Pritom su se jako trudile da djeca što manje jednu slatku i masnu hranu koje su često izbirljivcima visoko na ljestvici poželjne hrane. No, unatoč svoj toj borbi djeca su i dalje ostala probirljiva.

Svaka je prisila osuđena na neuspjeh", rekla je, Nancy Zucker, direktorica Centra za poremećaje prehrane Duke na Duke Sveučilištu.

Zucker, koja je napisala uvodnik koji je objavljen uz studiju, ukazala je na jedno od ključnih otkrića.

“Ona djeca koja su najizbirljivija u izboru hrane pokazuju i vrlo izražene emocionalne reakcije. Dakle, ta djeca neće dobro reagirati na prisile za stolom. Nemojte ih tjerati da ‘očiste’ svoje tanjure jer to neće dati nikakve rezultate“, rekla je Zucker.

Složila se s tim da je izbirljivo jedenje karakterna osobina.

“Djeca koja su izbirljiva u jelu možda samo izbjegavaju štetu, jer kad malo bolje razmislite o jedenju ono ruši jednu vrstu prepreke i pušta nešto u vaše tijelo. Ta djeca zadržavaju tu prepreku u situaciji kada svi ostali trče za hranom”, rekla je Zucker. 

Dodala je kako bi roditelji takve djece ipak trebali razgovarati s pedijatrom budući da postoji opravdan strah da hrana koju ta djeca unose u tijelo nema dovoljnu nutritivnu vrijednost, a nerijetko ta djeca imaju i problema s opstipacijom.

Za bolju prehranu malih izbirljivaca stručnjaci roditeljima savjetuju da pripremanje obroka pretvore u za njih ugodno iskustvo. Jedan je od savjeta da izbirljivoj djeci poslužujete raznovrsnu i šarenu hranu. “Dodajte boju u njihov tanjur. Hranu možete poslužiti i izrezanu u likove iz crtanih filmova i ispričati im dok jedu omiljenu priču", savjetuju stručnjaci. Preporučljivo je i uključiti djecu u kupovinu i pripremu obroka. Recimo, u trgovini zatražite od djeteta da vam pomogne odabrati voće, povrće i druge  zdrave namirnice. Recite mu da je to za njegovu večeru ili ručak. Osjećat će se odgovorno i ne samo da će se zabaviti u odabiru hrane, već će ono što je samo biralo i pojesti.

I ono što je najvažnije, ako želite da vaše dijete pravilno jede, vi mu morate biti primjer. Jedite s užitkom i pokažite djetetu da je hrana nešto u čemu treba uživati.  

Tekst: I. K.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

djevojčica jede zdrav obrok

Savjeti za roditelje djece koja ne vole jesti

Savjete za pravilnu prehranu roditelji najčešće traže na…

Ida Prestar

Pjevačica lako riješila problem koji muči mnoge roditelje

Donosimo i 14 trikova poznate domaće stručnjakinje, dr.…

Uz ove trikove i vaši će mališani naučiti jesti 'zeleno'!

Vegansko jelo vrlo je lako prilagoditi tako da…

Pročitajte i:

djevojcica jede povrće

Treba znati 'zamaskirati' povrće: Tri jednostavna recepta za zdrave obroke koje će klinci obožavati!

Ako smatrate da vaše dijete u svoj organizam ne unosi dovoljno vlakana i povrća, pokušajte…

"Kako mi je svjesniji pristup ishrani promijenio život i sve njegove aspekte"

O svemu što ju je navelo da promijeni pristup prehrani i zašto je toliko važno…

One su prave male Chefice! Dopuštate li i vi djeci da vam pomažu u kuhinji?

Gastro blogerica Nastasja Chiara Petrić i proslavljena manekenka Ljupka Gojić Mikić svojoj djeci daju priliku…

Važnost zajedničkog obiteljskog obroka

Magistar nutricionizma Bojan Stojnić otkriva kako djeci što ranije usaditi zdrave prehrambene navike