5 zdravih navika koje sprečavaju pretilost u djece

Pretilost je, potvrđuju to razna istraživanja, zasluženo okarakterizirana kao pandemija modernog doba. Naime, spomenuta bolest nosi povišeni rizik od razvoja mnogih popratnih oboljenja, ali i ozbiljno narušava kvalitetu života svakog tko se bori s problemom nakupljenih kilograma. Predviđanja da će do 2030. godine većina odraslih osoba imati prekomjernu tjelesnu težinu ili biti pretilo, a nažalost problem pogađa i djecu. Alarmantno zvuče podaci iz studije Ponašanje u vezi sa zdravljem djece školske dobi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako u Europi samo deset zemalja ima deblje učenike i učenice u dobi od 11 godina nego što ih ima Hrvatska!

Najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2016. godine pokazuju da 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo. Uočene su i zabrinjavajuće prehrambene i životne navike u djece: samo 58% dječaka i 60% djevojčica doručkuje svakog radnog dana, 45% dječaka i 46% djevojčica konzumira voće najmanje jedanput dnevno, a tek 39% dječaka i 26% djevojčica se bavi umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću od najmanje 60 minuta tijekom dana!

Zabrinjavajući statistički podaci koji iz godine u godinu ukazuju na sveprisutni problem prekomjerne tjelesne mase i pretilosti u djece školske dobi, okosnica su rada i prije dvije godine pokrenutog javnozdravstvenog obrazovnog projekta PETICA - igrom do zdravlja! Cilj programa je prevencija pretilosti u djece školske dobi (od 2. do 4. razreda) edukacijom njihovih roditelja i opće javnosti o pravilnim prehrambenim navikama i važnosti redovite tjelovježbe.

Brojne institucije iskazale su potporu provođenju programa PETICA, a stručni tim programa čini više od 20 uglednih stručnjaka s područja javnog zdravstva, medicine, kineziologije, nutricionizma, pedagogije i psihologije. Evo njihovih preporuka.

children eating fruits in kindergarten dinning room, Image: 285648613, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

5 zdravih navika

Prehrambene navike kao i redovita tjelesna aktivnost cijele obitelji uvelike ovise upravo o roditeljima! Zato oni moraju biti primjer svojoj djeci i to je ključno za njihov prehrambeni odgoj i usvajanje zdravih životnih navika. Zato su stručnjaci projekta Petica – igrom do zdravlja (www.petica.hr) osmislili jednostavne preporuke:

  1. Započnite dan zajutarkom i doručkom

To će vam pružiti snagu za dobar početak dana. Osigurat ćete važne nutrijente za održavanje dobrog zdravlja i vitalnosti, a djetetu pomoći da se lakše koncentrira i rješava zadatke u školi.

2. Voda je zdravo piće, a ujedno i prirodan izbor našeg tijela

Savršena je za utažiti žeđ. Unos vode važan je za svaku stanicu našeg tijela te pridonosi zdravlju. Odraslim osobama preporučuje se veći unos tekućine nego djeci, a to je osam čaša vode dnevno. Jeste li znali da je za djecu između četiri i 14 godina adekvatan unos od pet do sedam čaša vode dnevno? Potičite djecu da piju vodu jer je najbolja i najzdravija tekućina.

3. Svaki dan pojedite barem 2 porcije voća i 3 porcije povrća

Znanstvena istraživanja potvrđuju da djeca roditelja koji redovito konzumiraju voće i povrće lakše usvajaju zdrave prehrambene navike te imaju redovit i povećan unos voća i povrća, poput roditelja. Neka voće i povrće bude na vidljivom mjestu u vašem domu i dostupno svima. Narežite voće na manje zalogaje, grickajte voće ili sirovo povrće i tako budite primjer djeci u stvaranju zdravih prehrambenih navika.

4. Ne zaboravite vježbati!

Vježbanje pomaže u kontroli tjelesne mase, regulaciji krvnog tlaka, snižavanju rizika od dijabetesa i nekih vrsta zloćudnih bolesti te podizanju samopouzdanja. Tjelesna aktivnost ne samo da je dobra za zdravlje, nego je dodatna prilika za kvalitetno provođenje vremena s djetetom. Bilo da je riječ o šetnji prirodom, trčanju po parku, bacanju frizbija, igranju školice, utrkivanju po dvorištu ili plesanju uz najdražu glazbu, brzo ćete dosegnuti preporučenih 30 minuta (roditelji), odnosno 60 minuta tjelovježbe dnevno (za zdravlje vašeg djeteta).

5. San je potreban svim bićima

Ključan je za zdravlje, dobro raspoloženje, rast i razvoj. Brojna znanstvena istraživanja potvrđuju povezanost između manjka sna i pojave pretilosti u djece, adolescenata i odraslih. Pobrinite se da vaše dijete nauči koliko je važna higijena spavanja - bitno je prozračiti prostoriju prije spavanja i leći na vrijeme kako biste se kvalitetno naspavali. Osigurajte djetetu dovoljno sna kako bi moglo pravilno rasti i razvijati se te se pobrinite da stekne zdrave navike od najranije dobi.

Tekst: časopis Lisa, Nikolina Petan
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Program prevencije pretilosti školaraca „Petica – igrom do zdravlja”

26,4% djece školske dobi ima prekomjernu masu, dok…

Pročitajte i:

perec tart by hungry mile

Danas je Svjetski dan čokolade! Poznati bloger otkriva recept za ovaj čokoladni tart

Poznati food bloger Mile Butorac, vlasnik Instagram profila Hungry Mile, već dulje vrijeme blogersku scenu…

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi u svim zemljama jednako su "slabi" na…

djevojčica odbija jesti hranu

Ako imate dijete izbirljivo u hrani, ovo je za vas! Bojimo se da nemamo dobre vijesti!

Najnovije istraživanje pokazalo je kako mali izbirljivci teško mijenjaju navike te da izbirljivost u jelu…

bounty torta

Morate probati ovu savršenu tortu poznatog domaćeg food blogera

Jede vam se nešto slatko? Ovaj će desert nadmašiti sva vaša očekivanja, posebice ako ste…