GROŽĐE

Svi ljubitelji grožđa dobro znaju da je on odličan izvor vitamina C i K koji jačaju imunitet i vraćaju sjaj koži.

Osim što ga možete jesti netom ubrana, kušajte ga i tekućeg tako da sami pripremite ukusan sok. Potrebno vam je pet kilograma grožđa koje ćete očistiti od peteljki.

Bobice sameljite pomoću mašine za mljevenje mesa i dodajte im dvije litre vode. Propasirajte, potom dodajte 800 g šećera i ugrijte na vatri samo dok se šećer ne otopi.

Staklene boce prethodno zagrijte u pećnici i dok su još tople u njih ulijte dobiveni sok.

CIKLA

Odličan izvor željeza, čuvar krvnih žila – opisi su koji se s razlogom pripisuju cikli. A oni koji su je probali svježu, uvrstili su je u svoju tjednu prehranu.

Salatu od cikle napravite tako da oglite ciklu, jabuku i korijen celera i naribate ih. Posolite, dodajte maslinovo ulje, sok svježe iscijeđenog limuna i dobro izmiješajte.

BROKULA

Brokula je još jedna od top namirnica zato što zbog obilja antioksidansa uspješno štiti organizam od nekoliko vrsta karcinoma i osteoporoze.

Jedite je skuhanu u salati s tjesteninom, češnjakom i maslinovim uljem.

BOB

Za dulji osjećaj sitosti svakako će se pobrinuti zdravi bob. Ukusno jelo s ovom namirnicom dobit ćete tako da prvo skuhate bob.

Kad omekša, procijedite ga i stavite da se ohladi. Zagrijte maslinovo ulje, dodajte češnjak i prethodno pečenu piletinu. Sve dobro izmiješajte te dodajte malo feta sira, majčine dušice i nekoliko kriški limuna.

Foto: Profimedia