Uvod u nutricionizam

Predstavljamo vam mladu nutricionisticu Sunčicu Đunđek koja će ubuduće odgovarati na vaša pitanja vezana uz prehranu. Sve što vas zanima, slobodno pitajte na našem portalu, a ona će se potruditi što prije odgovoriti. A za početak doznajte što je zapravo nutricionizam.

Nutricionizam je za mene najljepša, najzanimljivija, najmirišljavija, najukusnija i najveselija znanost na svijetu!!

Želim pomagati ljudima, liječiti ljude i biti znanstvenica, bit ću nutricionistica! To sam odlučila još u osnovnoj školi! Danas završavam smjer Nutricionizam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, jurim po zagrebačkim bolnicama, idem na seminare i raznolika predavanja, savjetujem i podržavam ljude spremne za promjene, spremne za prihvaćanje kvalitetnijeg i veselijeg i zdravijeg načina života. Sretna sam.

Pružila mi se prilika pisati Vama, mamama i tatama, i/ili onima koje tek očekuje taj blagoslov, i približiti Vam znanost tako važnu, a tako podcijenjenu i zanemarenu, mladu, a staru, tako banalno jednostavnu kako ju pojedinci žele prikazati… (“pa svi znamo kako jesti”)…
Osobno me smetaju pojedinci koji se nazivaju nutricionistima, a zatim prodaju neke čarobne tablete, prahove, čajeve koji će dovesti do vječne mladosti, vitalnosti i potpunog zdravlja. Zato sam odlučila pokušati približiti nutricionizam Vama koji, ipak odgajate budućnost ovog planeta. Pa, neka igra počne.

“Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana” (Hipokrat)

Nutricionizam je znanost o prehrani. To je primijenjena prirodna znanost o hranjenju tijela koja proučava odnos između čovjeka i hrane i implikacije koje proizlaze iz tog odnosa i reflektiraju se na psihološki, sociološki, fiziološki i biokemijski aspekt. Temelji se na osnovnim principima kemije, biologije, matematike, fizike, biokemije, anatomije, genetike, toksikologije, imunologije. U praksi obuhvaća i principe znanosti poput poljoprivrede, prehrambene tehnologije, biotehnologije, antropologije, medicine, sociologije, psihologije i ekonomije. Ima važnu ulogu u shvaćanju mnogih procesa vezanih uz prehranu i pojavu bolesti i poremećaja, ali i u shvaćanju uloge prehrane u moduliranju genetskog potencijala pojedinca.

Nutricionist je stručnjak za nutricionizam koji objedinjuje sva znanja koja sam prethodno navela, i zato bih voljela da Vas ne zavaraju tzv. “stručnjaci” koji to nisu, a govore o hrani. Slušajući predavanja različitih samoprozvanih nutricionista shvatila sam koliki neki pojedinci samo žele prodati svoj proizvod. Često su ti proizvodi namijenjeni za široke mase, upitne kvalitete i stvarne koristi po čovjeka, a ljudi koji stoje iza njih nisu zainteresirani za kvalitetu, ne približavaju se i ne gledaju na pojedinca kao individuu sa osobnim potrebama, afinitetima, mogućnostima i željama, a to je ono što je svakako najvažnije, ako želimo poboljšati kvalitetu života pojedinca. Svaki organizam je individualan, poseban, drugačiji i vrijedan posebne pažnje i ljubavi i zato je potrebno osvijestiti da ne nasjedamo na brzopotezne dijete… jer naše tijelo ima svoje potrebe, a na nama je da ga osluškujemo, čujemo i dajemo pažnju i ljubav.

Samo bih još ukratko spomenula i riječ “dijeta” koja predstavlja opći naziv za određen tip, način prehrane, ne samo redukcijski (mršavljenje)… Dijete se dijele na standardne (kao izvor energije servira se hrana i nutrijenti koji zadovoljavaju potrebe zdravog čovjeka) i modificirane (koje se razlikuju po tipovima, količinama nutrijenata, hrane ili komponenata hrane koje osigurava. Prilagođena je medicinskim potrebama). Nutricionist je dijetetičar, pa neka Vam ovaj direktni prijevod i definicija riječi “dijetoterapija” približi važnost da ipak postoje školovani stručnjaci za hranu.

Dijetoterapija (grčki diate therapia – dijetalno liječenje) u doslovnom prijevodu znači briga, liječenje, način života, briga za hranu, briga za život. To je znanost i struka kako da brinemo o hrani, a time i o životu.

Od sljedećeg puta krećem sa ozbiljnijim i stručnijim temama koje se tiču nutricionizma. A Vi razmislite, pišite ako imate želje čitati o nekim temama ili mi postaviti neko pitanje, tu sam…

Do sljedećeg čitanja,

Vaša nutricionistica

Pročitajte i:

djevojcica jede povrće

Treba znati 'zamaskirati' povrće: Tri jednostavna recepta za zdrave obroke koje će klinci obožavati!

Ako smatrate da vaše dijete u svoj organizam ne unosi dovoljno vlakana i povrća, pokušajte…

"Kako mi je svjesniji pristup ishrani promijenio život i sve njegove aspekte"

O svemu što ju je navelo da promijeni pristup prehrani i zašto je toliko važno…

One su prave male Chefice! Dopuštate li i vi djeci da vam pomažu u kuhinji?

Gastro blogerica Nastasja Chiara Petrić i proslavljena manekenka Ljupka Gojić Mikić svojoj djeci daju priliku…

djevojčica jede zdrav obrok

Savjeti za roditelje djece koja ne vole jesti

Savjete za pravilnu prehranu roditelji najčešće traže na internetu, a svaki drugi roditelj nije siguran…