31 namirnica koju redovito jedete, a sadrži – piljevinu

Ako koristite naribani sir – jedete piljevinu! Užas! Barem su tako izvjestili brojni mediji. Cijela priča je potaknula FDA na istragu koja je otkrila da određene marke parmezana sadrže do 8,8 posto celuloze – drveta – čak i kada se reklamiraju kao 100 postotni sir. Upravo tako: drvo se nalazi u vašem siru. Skandalozno, zar ne?

Pa, i ne baš. Ne samo da je celuloza bezopasan, odobren od FDA, prehrambeni aditiv od 1973. godine, nego je i sastojak biljne hrane koju svakodnevno jedemo.

"To je kamen temeljac u zidnim stanicama biljaka", kaže dr. Sharon Palmer, autorica knjige The Plant Powered Diet. "Dolazi iz raznih izvora, a drvo je samo jedan od njih."

Potpuno je sigurna za zdravlje: "Ne znam za niti jedno istraživanje koje je otkrilo moguće opasnosti zbog celuloze u hrani", kaže Palmer.

Bez obzira na to otkud dolazi, tijelo reagira na celulozu na jednak način: ne probavljajući ju. Celuloza je vlakno, pa ga po definiciji tijelo ne može razgraditi, objašnjava Palmer.

Umjesto toga odmah ga izbaci. Zbog ovoga čak može biti dobar za zdravlje: mnoge unaprijed pripremljene namirnice poput žitnih pločica i žitnih pahuljica koriste celulozu kako bi povećali udio vlakana, a to vam pruža dugotrajan osjećaj sitosti i sprečava napadaje gladi.

Trebate li stoga biti ljuti što su gotovo 10 posto "100 postotnog" parmezana biljna vlakna? Naravno! Ali trebate li smatrati celulozu nezdravim aditivom? Definitivno ne.

Osim toga, bilo bi gotovo nemoguće u potpunosti je izbjeći. Posegnuli smo u bazu podataka u kojoj se nalazi više od 80.000 namirnica - i otkrili tisuće namirnica koje sadrže celulozu. Donosimo vam primjere gdje se sve pojavljuje.

Nastavak teksta pročitajte na www.menshealth.hr

Tekst:
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Nova knjiga o značenju simptoma bolesti i šansa koju pružaju

Ruediger Dahlke vjeruje da suština liječenja nije u…

Kako se tumače poruke dječjih tegoba i bolesti

Iako se čini da djeca imaju premalo razvijen…

Hodajte i očuvajte zdravlje!

U povodu Svjetskog dana hodanja sutra 1. 10.…

Pročitajte i:

mama i kći peku domaći kruh u kući

Imamo sve! Recept na kruh, a znamo i kako sami možete napraviti kvasac

Kvasca nema po trgovinama, no mi vam donosimo recept kako ga napraviti kod kuće sa…

mama i kći u kuhinji pripremaju kruh

Njezin 'flat bread' ili najfiniji kruh bez kvasca morate probati!

Instagram profil Nastasje Chiare Petrić već nam je "zapeo" za oko, jer objavljuje zdrave i…

Do pete je godine jeo sve, a onda su krenula probiranja... Genijalni blog ove mame i vas će inspirirati!

Sve koji su u potrazi za internet  inspiracijom što kuhati, posebice kada imaju izbirljivu djecu…

Ovu hranu svakako izbjegavajte davati u ranoj dječjoj dobi

Prvi puta nahraniti dijete "pravom" hranom uzbudljiv je događaj ju svakoj obitelji. U dobi od…