Priprema jela, posebno termička obrada, može uništiti vitamine i hranjivost jela. Kako pametno kuhati?

Raznovrsna i uravnotežena prehrana važna je za dobar rast i razvoj djeteta. U tom smislu znamo da u djetetovu prehranu moramo uključiti i mnogo vitamina koji se nalaze prije svega u voću i povrću. No, poteškoća s vitaminima je ta što se oni nepravilnim čuvanjem i termičkom obradom namirnica (povrća) lako gube i uništavaju, a to osiromašuje vrijednost hrane.



Sljedeći savjeti pomoći će pomoći u očuvanju vitamina:



  • Povrće perite u protočnoj vodi kako biste sačuvali vitamin C koji se razgrađuje u vodi.



  • Povrće pržite na malo ulja u jako zagrijanoj tavici ili woku. Posolite nakon prženja čime ćete zadržati sokove i hrskavu koricu.



  • Kuhanje povrća mora biti kratko i po mogućnosti na pari. Povrće režite na veće komade kako bi izgubilo što manje vitamina i stavljajte kuhati u zakipjelu vodu. Kratko kuhanje sačuvat će vitamine koji se uništavaju na visokoj temperaturi.



  • Žuto i narančasto povrće - mrkva, paprika - također kuhajte kratko na pari ili u poluzaklopljenom loncu. U suprotnom karoten koji se nalazi u tom povrću, ujedno zaslužan za njegovu boju, odlazi u vodu. Voda poprima crvenkastu boju, a povrće ostaje blijedo i manje hranjivo. Djeci ovo povrće obavezno popržite na malo ulja ili u kuhano povrće dodajte masnoće jer se keroten uz masnoće bolje apsorbira u organizam. (Prehrana djeteta do 5. godine općenito mora sadržavati punomasne namirnice tako da povrće pripremajte s punomasnim mliječnim proizvodima, neobranim mlijekom i sirevima.)



  • Pripremljeni krumpir, špinat i gljive nije dobro ponovno zagrijavati nakon što ste ih jednom skuhali jer se time u jelu stvaraju štetne tvari. Uvijek planirajte da se ta jela jedu svježa.



  • Povrće čuvajte u hladnjaku 3-4 dana u hermetički zatvorenoj posudi ili u plastičnoj vrećici i time mu očuvajte svježinu.



Tekst: Ivona Šatrak


Foto: Thinkstock