Proljeće na tanjuru

Stiže nam proljeće, a s njim i svježe povrće i voće koje obiluje vitaminima i mineralima potrebnima za rast i obnovu potrošenih zaliha

Dok smo zadnjih nekoliko mjeseci živjeli od zimnica, zaliha voća i povrća te se hranili uglavnom finim varivima i masnijom, kaloričnijom hranom, sada je došlo vrijeme da okrenemo proljetnu stranicu u jelovniku. Konačno su tržnice prepune sočnih gomolja, glavica salate, lisnatog povrća, polako stiže i voće, a to bi svakako trebalo iskoristiti. Sve povrće i voće koje je sada svježe ubrano obiluje vitaminima, mineralima i tekućinama važnim za regeneraciju organizma, obnovu zaliha koje su tijekom zime potrošene i rast posebice dječjeg organizma u razvoju.

Proljetni umor

Proljetno povrće jača imunitet, ali i čarobno je sredstvo protiv proljetnog umora koji pogađa i male i velike. Proljeće nije, međutim, izravan razlog umora. Krivac je duga zima, duge noći, odnosno nedostatak sunca koji su uspavali naš organizam. Kad nam nedostaje sunčeve svjetlosti, usporena je proizvodnja hormona, Hrana za dobro raspoloženje! Za više energije u vrijeme proljetnog umora jednostavno na svoj obiteljski stol stavite više ugljikohidrata koji podižu raspoloženje. Koje namirnice ih sadrže? Integralne žitarice, riža, tjestenina, krumpir, integralni kruh, mahunarke.ne sintetiziraju se neki od vitamina vitalnih za rast i razvoj koji su posebno važni kod djece (primjerice vitamin D), a dodatno smo iscrpljeni od hladnoća, hunjavica, prehlada i drugih zimskih nedaća. Nekoliko zimskih mjeseci doslovno smo spavali zimski san. Ali, s pojavom prvih sunčevih zraka tijelo se polako počinje buditi i traži novu energiju koja će zamijeniti iscrpljenost. Zato nam sada treba ponovno “punjenje baterija” hranom i svježim namirnicama punim vitamina i minerala.

Priprema hrane

Hrana može biti dobar izvor vitamina i minerala ako je na pravi način konzumiramo. Mnogi vrijedni sastojci namirnica najbolje se mogu iskoristiti tako da se povrće i voće jede ili svježe ubrano ili se pripazi kako se priprema.

  • Najbolji način kako očuvati vitamine i minerale u hrani jest kratka termička obrada. Pokušajte povrće kuhati na pari ili kraće kuhati u malo vode koju pokušajte dalje iskoristiti. Povrće za kuhanje narežite na veće komade kako bi se vrijedni sastojci duže zadržali i lonac pokrijte poklopcem jer će se tako vitamini i minerali koji su ostali u pari vratiti ponovno u jelo.
  • Izbjegavajte dugotrajno prženje ili prženje u dubokom ulju i radije pripremajte lešo hranu. Kratka obrada namirnica najbolja je za lisnato povrće (špinat, blitva, kelj). Pripremite ga tako da ga kratko prokuhate u vrućoj vodi ili na pari te brzo poslužite. Isto možete napraviti s mrkvom, brokulom, cvjetačom, paprikom i gljivama.
  • Neke namirnice ipak moraju proći termičku obradu, primjerice krumpir, a nekima kuhanjem pojačavamo vrijednost. Tako je, primjerice, rajčica zdrava svježa, ali još je zdravija kuhana. Kuhanjem ćemo pospješiti učinkovitost likopena − tvari u rajčici koja je vrlo dobar antioksidans.

Vrijedni antioksidansi

Mnoge namirnice osim hranjivih tvari, vitamina i minerala sadržavaju još neke vrlo vrijedne i važne sastojke. Radi se o antioksidansima, prirodnim borcima protiv štetnih tvari koje još nazivamo slobodnim radikalima. Oni se oslobađaju tijekom procesa metabolizma i kao njegov nusproizvod normalno su prisutni u našem tijelu. Ipak, važno je da se slobodni radikali neutraliziraju jer dugoročno mogu štetno djelovati na zdravlje organizma, oštećivati stanice te izazvati bolesti (artritis, rak, bolesti srca i krvnih žila…).

Zato je važno da hrana koju svaki dan jedemo sadržava antioksidanse. Namirnice koje su bogate antioksidansima prije svega su voće i povrće. Što više boja različita povrća uključite u obrok, to je antioksidansa više. Namirnice koje sadržavaju velike količine antioksidansa su: borovnice, brusnice, kupine, maline, šljive, trešnje, jagode, orah, špinat, rajčice, paprika, brokula, grah.

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

"Kako mi je svjesniji pristup ishrani promijenio život i sve njegove aspekte"

O svemu što ju je navelo da promijeni pristup prehrani i zašto je toliko važno…

One su prave male Chefice! Dopuštate li i vi djeci da vam pomažu u kuhinji?

Gastro blogerica Nastasja Chiara Petrić i proslavljena manekenka Ljupka Gojić Mikić svojoj djeci daju priliku…

djevojčica jede zdrav obrok

Savjeti za roditelje djece koja ne vole jesti

Savjete za pravilnu prehranu roditelji najčešće traže na internetu, a svaki drugi roditelj nije siguran…

Važnost zajedničkog obiteljskog obroka

Magistar nutricionizma Bojan Stojnić otkriva kako djeci što ranije usaditi zdrave prehrambene navike