
15 zabluda o namirnicama i hrani
Slatkiši kvare zube, kava dehidrira, zelena salata je najzdraviji izvor vitamina, krumpiri debljaju... i druge zablude, neistine i legende o hrani koje smo odlučili raskrinkati. Vjerojatno ste već zaključili kako smo se u više slučajeva opet vratili starim pravilima i navadama u prehrani, kako su ipak neke namirnice opet zdrave, mada ih se neko vrijeme izbjegavalo...
1.Voda
nakon
voća
nije
bauk
Nije
dobro
piti
vodu
nakon
voća,
a
niti
nakon
pojedenog
primjerice
krastavaca
jer
može
doći
do
bolova
u
trbuhu.
Međutim,
do
bolova
ne
dolazi
zato
što
ste
zbog
vode
voće
nabubri
ili
fermentira,
već
zbog
gljivica
i
klica
koje
razrijeđena
želučana
kiselina
ne
može
neutralizirati.
Kad
želučana
kiselina
nije
razrijeđena,
ona
uništi
sve
mikroorganizme,
a
kad
je
razvodnjena
u
tome
ne
uspijeva.
Stoga
je
vrlo
važno
voće
i
povrće
uvijek
dobro
oprati
prije
jela
i
tako
smanjiti
koncentraciju
štetnih
mikroorganizama.
Također
ne
treba
piti
vodu
barem
pola
sata
nakon
što
ste
jeli
svježe
ubrano
voće
s
drveta
ili
grma.
2.Voćni
šećer
ne
deblja
Bilo
bi
lijepo,
ali
nije
istinito.
Novije
studije
pokazuju
da
voćni
šećer
čak
više
od
običnog
bijelog
šećera
potiče
taloženje
masnih
naslaga
i
to
posebice
kod
muškaraca
(estrogen
kod
žena
čini
se
ima
zaštitnu
ulogu).
3.Djeca
moraju
jesti
salatu
Zelena,
kupus
salata
su
ukusne
i
zdrave,
ali
ne
sadrže
ništa
više
vitamina
ili
minerala
od
nekih
drugih
povrtnica.
Mrkva
ili
dinja
sadrže
puno
beta
karotena,
brokula
ili
cvjetača
puno
vitamina
C,
a
zelena
salata
veće
količine
folne
kiseline
koja
sudjeluje
u
izgradnji
novih
stanica.
Rajčice
te
iste
kiseline
sadrže
upola
manje,
a
paprike
tri
četvrtine
manje.
Sadržaj
nitrata
u
zelenoj
salati
je
veći
u
salatama
iz
staklenika
pa
je
bolje
jesti
onu
koja
je
rasla
na
otvorenom.
4.Svježe
mlijeko
je
zdravije
od
trajnog
mlijeka
Svježe
mlijeko
je
ukusnije
i
ima
nešto
više
vitamina
od
trajnog,
ali
ta
razlika
ustvari
nije
vrijedna
spomena.
5.Tko
želi
smršavjeti,
treba
jesti
puno
malih
obroka
To
samo
po
sebi
nije
dobar
savjet!
Mali
obroci
sastavljeni
od
ugljikohidrata
i
podižu
inzulin.
To
sprečava
razgradnju
masnoća
i
dapače
osigurava
dodatne
naslage.
Tri
velika
obroka,
a
između
par
sati
bez
hrane
smiruju
inzulin
i
potiču
razgradnju
masnoća.
Za
zalogaj
između
obroka
zgodno
je
pojesti
primjerice
svježi
sir
s
voćem
ili
povrćem.
6.Najbolje
je
maslinovo
ulje
Maslinovo
ulje
je
zdravo,
nema
sumnje.
Repičino
je
možda
još
zdravije
jer
sadrži
puno
više
važnih
omega-3
masnih
kiselina.
Sljedeća
po
redu
su
laneno,
sojino
i
orahovo
ulje.
7.Šećer
izaziva
hiperaktivnost
Istraživanja
70-tih
godina
prošlog
stoljeća
povezala
su
šećere
i
slatkiše
s
hiperaktivnošću
kod
djece.
Otada
postoje
brojne
druge
studije
koje
to
poriču.
Danas
većina
stručnjaka
smatra
kako
je
hiperaktivnost
povezana
s
posebnošću
u
metaboličkim
procesima
u
mozgu
pojedine
djece.
8.Umjetna
sladila
su
štetna
i
debljaju
Ta
se
pretpostavka
urezala
mnogima
u
pamćenje.
No,
miševi
na
kojim
su
rađeni
eksperimenti
na
tumore
dobivali
su
tolike
količine
umjetnih
sladila
koje
čovjek
nikada
ni
u
snu
ne
bi
mogao
konzumirati.
Svjetska
zdravstvena
organizacija
je
umjetna
sladila
proglasila
neškodljivima.
A
debljaju
li?
Ne,
jer
nemaju
niti
kalorija
niti
podižu
razinu
inzulina
u
krvi.
9.Gljive
se
ne
smiju
zagrijavati
Gljive
sadrže
puno
vode
i
toliko
bjelančevina
kao
i
mlijeko
i
mliječni
proizvodi.
Zato
ih
se
svrstava
u
lako
pokvarljive
namirnice
i
ne
smije
ih
se
dugo
držati
na
sobnoj
temperaturi.
Ako
međutim
jelo
s
gljivama
stavite
odmah
u
hladnjak,
ne
držite
ga
dulje
od
jednog
dana
u
hladnjaku
te
prije
konzumacije
dobro
zagrijete
tada
nema
zapreke
da
uživate
u
finom
jelu.
10.Slatkiše
treba
izbjegavati
pod
svaku
cijenu
Nakon
svakog
bombona
zubići
su
izloženi
kiselinama
i
bakterijama.
Zubari
to
ističu
i
upozoravaju,
ali
neki
roditelji
zaista
su
zabrinuti.
Nema
potrebe
za
strahom
jer
dijete
neće
dobiti
dijabetes
samo
zato
što
jede
previše
slatkiša.
U
najgorem
slučaju
će
mu
biti
loše
pa
će
sljedeći
puta
pojesti
manje.
Ako
djeca
jedu
puno
slatkiša
to
se
može
pokazati
na
njihovoj
težini.
Dakle,
može
se
uživati
u
slatkom,
ali
ne
više
puta
u
danu
i
u
ogromnim
količinama.
11.Studentska
hrana
hrani
mozak
Od
studentske
hrane
nećete
biti
pametniji.
Prije
ćete
biti
pospani
i
debeli,
ako
previše
toga
pojedete.
Osim
toga
100
g
ovih
grickalica
ima
od
500
do
700
kilokalorija.
Za
orašaste
plodove
se
kaže
da
su
hrana
za
mozak,
ali
mozak
se
hrani
gotovo
isključivo
šećerom.
Njega
dobiva
iz
krvi.
No,
ovaj
popularni
miks
nije
loš
za
dugotrajne
i
zahtjevne
zadatke
jer
u
njemu
su
obično
i
grožđice
koje
donose
šećer
i
oraščići
s
najvećim
udjelom
masnoća,
a
to
će
sve
osigurati
da
se
krvna
slika
ne
mijenja
drastično
i
naglo.
12.Kava
dehidrira
Kava
ima
dijuretički
učinak.
No,
to
samo
znači
da
ćete
brže
morati
na
zahod
nego
kad
ste
popili
voćni
čaj.
Tijelo
pritom
ne
izbacuje
više
tekućine
nego
je
unijelo
i
to
je
činjenica.
Zato
kavu
možete
također
uračunati
u
dnevnu
količinu
tekućine
koju
ste
konzumirali.
13.Šećer
uzrokuje
karijes
Rupice
u
zubima
se
pojave
samo
kad
se
tri
stvari
udruže:
bakterije,
ugljikohidrati
i
vrijeme.
Slatkiši
sami
po
sebi
nisu
štetni,
ako
se
zubići
redovito
peru.
Najgore
je
pojesti
čips
ili
žitarice,
prepune
škroba,
i
onda
ne
oprati
zube.
Jer
škrob
je
također
šećer,
samo
složeni.
Jednostavni
bijeli
šećer
se
lakše
i
brže
ispire
slinom
dok
se
namirnice
sa
škrobom
lakše
lijepe
za
zube.
Njima
se
bakterije
karijesa
obožavaju
gostiti.
14.Crni
kruh
je
zdraviji
od
bijelog
Ako
ne
kupujete
integralni
kruh
tada
ste
samo
kupili
bijeli
kruh
s
bojom
koji
sadrži
manje
vitamina,
minerala
i
vlakana.
15.
Krumpiri
debljaju
Ne,
krumpiri
ne
debljaju,
ali
sadrže
ugljikohidrate
koji
će
nas
dugo
držati
sitima.
Dakle,
ne
podižu
naglo
inzulin
i
nisu
niti
previše
kalorični,
svega
70
kilokalorija
na
100
g.
Ako
kombinirate
krumpir
s
kravljim
sirom
i
začinima,
dobit
ćete
odličan
hranjivi
obrok.
Međutim
u
kombinaciji
sa
umacima
ili
kao
čips,
dobit
ćete
sasvim
drugačiju
kalorijski
rezultat.
Tekst:
M.B.
Foto:
Profimedia
Tagovi: zablude o hrani, zdrava prehrana
Vezano uz temu

Znate li koliko soka dnevno smije piti vaš mališan? A mlijeka? Što mu od zdravih pića još možete dati?
Voda je najbolji izbor za piće, ali što…

Moje je dijete pretilo! Kako da mu pomognem?
Zbog različitih faktora, kao što su manjak kretanja,…

"Mama, neću jesti povrće. Hoćeš i već jesi, a da ni ne znaš, sinko"
Muku mučite s uvođenjem zdravih prehrambenih navika u…

"Kako mi je svjesniji pristup ishrani promijenio život i sve njegove aspekte"
O svemu što ju je navelo da promijeni…
Pročitajte i:

One su prave male Chefice! Dopuštate li i vi djeci da vam pomažu u kuhinji?
Gastro blogerica Nastasja Chiara Petrić i proslavljena manekenka Ljupka Gojić Mikić svojoj djeci daju priliku…

Savjeti za roditelje djece koja ne vole jesti
Savjete za pravilnu prehranu roditelji najčešće traže na internetu, a svaki drugi roditelj nije siguran…

Važnost zajedničkog obiteljskog obroka
Magistar nutricionizma Bojan Stojnić otkriva kako djeci što ranije usaditi zdrave prehrambene navike

Nutricionist otkriva što jesti kako bi u ova izazovna vremena osnažili imunitet i ostali zdravi!
Nutricionist Nenad Bratković pojašnjava kako bismo se trebali hraniti u zimskom razdoblju te kakva je…