Zakonski prekid isplaćivanja alimentacije

Kako postupiti nakon što završe svi uvjeti za uplaćivanje alimentacije?

Pitanje: Sudskom odlukom o razvodu iz 2004. godine riješeno je viđanje sa (tada) maloljetnim djetetom i iznos alimentacije, je li potrebno sada, kada kćer navršava 26 godina, a još studira, sudskim putem tražiti prestanak plaćanja alimentacije? Ili je moguće jednostavno prestati uplaćivati (jer su ispunjeni uvjeti iz Obiteljskog zakona o prestanku)?

 

Odgovor: Potrebno je istaknuti kako je člankom Obiteljskog zakona 429. (Narodne novine broj 103/15) propisano da u slučaju da je pravo na uzdržavanje utvrđeno ovršnom ispravom, obveznik uzdržavanja može tužbom tražiti da se utvrdi prestanak njegove obveze uzdržavanja čim prestanu postojati zakonske pretpostavke za uzdržavanje.

Stoga, a budući da je u konkretnom slučaju pravomoćnom sudskom odlukom iz 2004. g. (ovršna isprava) utvrđena vaša obveza plaćanja uzdržavanja, trebali biste tužbom tražiti ukidanje, odnosno utvrđenje prestanka takve obveze plaćanja, ako smatrate da su se za to ispunile pretpostavke. Predmetna tužba se podnosi pred nadležnim sudom prema mjestu prebivališta tuženika (djeteta).

 

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti
Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

 

Pročitajte i:

Pokriva li kasko osiguranje automobila i štetu uslijed potresa?

Mnoge takve police imaju popis rizika koji se isključuju, među kojima je i potres. Ipak,…

potres u zagrebu i nadoknada štete

Odvjetnica pojašnjava sve o pravu na nadoknadu štete nakon zagrebačkog potresa

Hoće li svi, nakon razornog zagrebačkog potresa, imati pravo na nadoknadu štete od svojeg osiguravatelja?

pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa

Imam li pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa?

Što sve polica osiguranja podrazumijeva, koja su to teško bolesna stanja i o čemu sve…

Grupa djece kamenom razbili prozor susjedu. Tko je kriv i tko plaća štetu?

Je li solidarna odgovornost njihovih roditelja jedan od načina rješavanja problema?