Uz pravni savjet lakše do ostvarenja svojih prava

Zašto je potrebno dokazivati da nismo krivi u sportu s osiguravajućim društvom radi naknade štete? Tko i koliko ima pravo na roditeljski dopust?

Trebate li besplatan pravni savjet, pišite nam na adresu urednistvo@roditelji.hr s naznakom "Za pravni savjet" i mi ćemo vaše pitanje proslijediti onima koji se u zakone najbolje razumiju. Donosimo dva odgovora odvjetnice Blaženke Musulin na pitanja naših čitatelja.

Spor s osiguravajućim društvom radi naknade štete

U sporu sam s osiguravajućim društvom radi naknade štete, no sporna je odgovornost, premda je policija postupak pokrenula protiv drugog sudionika, pa me zanima zašto ja trebam nešto dokazivati.

Ako sud na temelju izvedenih dokaza (čl. 8 Zakona o parničnom postupku) ne može sa sigurnošću utvrditi neku činjenicu, o postojanju iste zaključit će pravilom o teretu dokazivanja (čl. 221.a ZPP-a) prema kojem je tužitelj dužan dokazivati istinitost svojih tvrdnji, a tuženik mora dokazivati istinitost svojih navoda odnosno prigovora. Dakle, uzima se da nije istinita neka tvrdnja stranke na koju se ona poziva u svoju korist, ako nije kadra pružiti sudu dovoljno dokaznih sredstava (idem est non esse aut non probari - svejedno je: ne postojati ili ne biti dokazan). U konkretnom slučaju, kad tužitelj zbog ne bi dokazao ni jednu činjenicu iz koje bi se moglo utvrditi postojanje i obujam štete, takav tužbeni zahtjev mogao bi se odbiti. Dakle, na tužitelju je teret dokazivanja postojanja i obujma štete, te je obveza istog dostaviti medicinsku dokumentaciju na temelju koje se može utvrditi postojanje uzročne veze između štetnog događaja i nastale štete.

Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama

Poštovani! Možda pitanje i nije iz pravnog sektora , ali ako mi možete pomoći. Prvo sam pitanje postavila područnoj službi HZZO-a u Kutini, bez adekvatnog odgovora, onda sam na info mail poslala upit direkt u HZZO i stiže odgovor koji uopće ne razumijem… pa možda bi mi mogli pomoći rastumačiti Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama ("Narodne novine" broj: 85/08, 110/08, 34/11 i 54/13 - u daljnjem tekstu: ZRRP).
Dakle moje pitanje je glasilo:
Poštovani! Suprug i ja smo zajedno ukupno iskoristili roditeljskog dopusta za prvo dijete u danima 164 cca 6 mj.., kako citam u zakonu da postoji pravo o korištenju 8 mjese, a kako sam ja koristila samo jedan mjesec a on ostalih 5 znači li to da on ima pravo na još 2 mjeseca.?
Unaprijed zahvalna na odgovoru, Marina Felc Horvat

Njihov odgovor:
Poštovana, da imate prava na svoja 2 neprenosiva mjeseca, ukoliko se radi o zaposlenom roditelju i to iskoristiti do 08 godine života djeteta, ukoliko se majka prenijela ocu jedan mjesec da bi isti imao 5 mjeseci roditeljskog, pored ova 2 neprenosiva istoj ostaje i jedan prenosivi, dakle ukupno 3 mjeseca.
Sada moje pitanje glasi: koliko ukupno pravo, prema zakonu, imamo na roditeljski dopust 8 ili 9 mjeseci? i da li to pravo imam ja ili on?
Unaprijed zahvalna za Vašu pomoć i savjete!

Sukladno članku 14. stavku 3. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, ako oba zaposlena roditelja koriste pravo na roditeljski dopust, u tom slučaju za prvo rođeno dijete imaju pravo na roditeljski dopust u ukupnom trajanju od 8 mjeseci, odnosno svaki od roditelja po 4 mjeseca.

Naravno, ako jedan od roditelja zbog opravdanih razloga nije u mogućnosti iskoristiti svoj dio roditeljskog dopusta u potpunosti može ga prenijeti na drugog roditelja. Tada jedan od roditelja koristi roditeljski dopust u dužem trajanju od drugog, znači može iskoristiti neiskorišteni dio roditeljskog dopusta ovog drugog, no ukupno trajanje roditeljskog dopusta za oba roditelja iznosi 8 mjeseci i moguće ga je iskoristiti do 8. godine djetetova života.

Blaženka Musulin

Odvjetnica Blaženka Musulin
Palmotićeva 37/ I
10000 Zagreb
Tel: +385 1 4873 663, +385 1 4873 213
Fax: +385 1 4835 730
www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia, Blaženka Musulin

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Čitateljicu je interesiralo može li ostvariti alimentaciju od…

žena pita može li se podnijeti zahjev za povećanjem alimentacije

Ostala sam bez posla zbog koronavirusa? Mogu li tražiti povećanje alimentacije?

Kako podnijeti zahtjev za povećanjem alimentacije, u kojim…

Pravo na korištenje godišnjeg nakon rodiljnog dopusta

Ovih dana u redakciju nam je došlo puno…

Izgubljeno pravo na roditeljski dopust uslijed pogreške službenika HZZO-a

Zbog pogreške službenika majka je izgubila pravo na…

Pročitajte i:

djevoj;ica s nogom u gipsu

Pravo na odštetu: odvjetnica otkriva što kad dijete padne na školskim stepenicama

Zbog noge u gipsu povratak normalnom životu i aktivnostima traje dugo! Pokriva li to polica…

smorazumni razvod

'Više ne možemo zajedno! Kako i gdje podnijeti sporazumni zahtjev za razvodom?'

Sve o sporazumnom razvodu, pa i do kojeg se roka partneri mogu predomisliti, pojasnila je…

Može li se alimentacija naplatiti imovinom?

Čitateljicu je interesiralo i ima li pravo tražiti zaostatke za dijete koje se više ne…

povratak na posao i pravo na godišnji odmor nakon porodiljnog

Godišnji odmor nakon komplikacija i porodiljnog

Ostala sam trudna u prosincu 2018. godine. U 2019. sam radila samo jedan dan, jer…