Što kada poraste dug od alimentacije?

Koji je postupak prebacivanja obaveze plaćanja alimentacije na baku i djeda ako njihov sin ne poštuje redovito uplaćivanje alimentacije?

Pitanje:

Majka sam troje maloljetne djece (2005., 2009. i 2011. godište). Žrtva sam obiteljskog nasilja, podstanar i nezaposlena. Živimo u Zagrebu od 2013. g. Bivši suprug je neredovan za plaćanje alimentacije (alkoholičar). Sud je rekao do 5 u mjesecu za mjesec unaprijed 2560.00, a gospodin plaća oko 20 u mjesecu za mjesec unatrag cca 2100.00 kn. Danas je sjela alimentacija u iznosu od 28.00 kn. Mene zanima koja je procedura da ovršim njegove roditelje barem na dug koji duguje djeci. Gospodin je prijavljen na 6150.00 kn (plaća je naglo pala s početkom suđenja za rastavu). A roditelji imaju dvije mirovine iz Švedske i iz Hrvatske. Zanima me ima li načina da se stane na kraj ovim manipulatorima, stoga sam vas odlučila pitati za savjet. Hvala puno unaprijed!

 

Odgovor:

Budući da jedan od roditelja ne uzdržava maloljetno dijete, Obiteljski zakona (NN 103/15) prosljeđuje obvezu uzdržavanja djeteta na baku i djeda po tom roditelju. Bitna pretpostavka jest ta da roditelj po kojem su oni baka tj. djed ne uzdržava dijete pri čemu nije važan razlog zašto roditelj ne uzdržava dijete.
Da bi obveza uzdržavanja od strane bake i djeda mogla nastati, potrebno je da dijete sudskim putem zatraži uzdržavanje od bake i djeda. Pritom dijete zastupa roditelj s kojim dijete živi odnosno Centar za socijalnu skrb u zakonom propisanim slučajevima. Tužba se podnosi mjesno nadležnom sudu prema mjestu prebivališta roditelja ili prema mjestu prebivališta odnosno boravišta djeteta.

Ukazujemo i kako je "novim" Ovršnim Zakonom (NN 73/17) u članku 173. propisano da u slučaju ovrhe radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje djeteta od ovrhe na plaći ovršenika tj. roditelja je izuzet iznos koji odgovara iznosu od jedne četvrtine prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu.

Također člankom 334. određena je mogućnost osiguranja prethodnom mjerom za nedospjele obroke tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja, koja se određuje samo za obroke koji će dospjeti u jednoj godini, kada postoji opasnost jer se protiv protivnika osiguranja već morala voditi ovrha radi naplate dospjeloga obroka ili je takva ovrha predložena.

 

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti
Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

 

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Angelina Jolie i Brad Pitt

Bivši slavni supružnici pred važnom odlukom za njihovu djecu

Iako psiholozi preporučuju zajedničko skrbništvo kao najbolji model,…

Može li se alimentacija naplatiti imovinom?

Čitateljicu je interesiralo i ima li pravo tražiti…

povratak na posao i pravo na godišnji odmor nakon porodiljnog

Godišnji odmor nakon komplikacija i porodiljnog

Ostala sam trudna u prosincu 2018. godine. U…

Pročitajte i:

dijete slomilo ruku

Lom ruke tijekom praznika i školsko osiguranje

Osiguranje učenika vrijedi godinu dana i obuhvaća 24-satno razdoblje, no kod jednog osiguravajućeg društva za…

samohrana majka

Kako ostvariti pravo na povećanje alimentacije?

Djeca rastu i životne potrebe su im sve veće! Sukladno tome, može li i kako…

alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Čitateljicu je interesiralo može li ostvariti alimentaciju od bivšeg partnera s kojim nije bila u…

otkaz zbog koronavirusa i neiskorišten godišnji odmor

Otkaz zbog koronavirusa i neiskorišteni godišnji odmor

Nakon isteka rodiljnog dopusta, poslodavac je najavio otkaz, no ima li pravo to učiniti bez…