Roditeljska skrb u slučaju smrti jednog od roditelja

U novoj temi, naša suradnica, odvjetnica Blaženka Musulin, odgovara kako se rješava skrbništvo nad djetetom čiji je roditelj-skrbnik preminuo

Pitanje:

Poštovani, zamolio bih vas za savjet vezan uz skrbništvo nad djetetom koji je nastao zbog novonastalih okolnosti. Ukratko ću opisati situaciju: Moja supruga i ja rastali smo se davne 2003. kada je naša kći imala blizu 2 godine. Prema presudi nastavila je živjeti s majkom uz redovna viđanja sa mnom. Od prošlog ljeta kći se preselila k meni, a sve uz prethodni dogovor s majkom. Nismo ništa službeno definirali ni na sudu ni u centru. No, evo nema tome ni koji dan, moja bivša supruga je umrla. Zanima me, budući da ću sada raditi za kći nove dokumente, da li da jednostavno odem na policiju ili moram nešto službeno ishoditi na sudu ili centru? Zahvaljujem unaprijed na odgovoru.

 

Odgovor:

Obiteljskim zakonom regulirana su pitanja roditeljske skrbi, a to je u konkretnoj situaciji pitanje koje trebate riješiti. Naime potrebno je u izvanparničnom postupku koji možete pokrenuti vi, dijete ili Centar za socijalnu skrb riješiti pitanje vaše daljnje skrbi za dijete. Sukladno odredbama Obiteljskog Zakona roditelj kojem je dijete povjereno na čuvanje i odgoj zastupa dijete, dok je o svim bitnim osobnim pravima djeteta, kao što su naprimjer promjena imena ili prebivališta potrebna pisana suglasnost drugog roditelja. Formalno dakle vaša pokojna supruga je bila djetetov zakonski zastupnik pa predlažem da se obratite Centru za socijalnu skrb što prije i s njima dogovorite potrebno oko podnošenja prijedloga i pokretanja izvanparničnog postupka kako bi sud donio odluku kojom će povjeriti ostvarivanje roditeljske skrbi vama. Nadležni Centar za socijalnu skrb pomoći će vam i dati potreban savjet, a sve u cilju zaštite prava i dobrobiti djeteta.
Roditeljska skrb traje do potpune poslovne sposobnosti djeteta, dakle do djetetove punoljetnosti ili posvajanja. Poslovna sposobnost stječe se navršetkom 18. godine života ili zaključenja braka ako je brak zaključen prije punoljetnosti, a može ju imati i maloljetnik stariji od 16 godina ako postane roditelj.

 

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Angelina Jolie i Brad Pitt

Bivši slavni supružnici pred važnom odlukom za njihovu djecu

Iako psiholozi preporučuju zajedničko skrbništvo kao najbolji model,…

Može li se alimentacija naplatiti imovinom?

Čitateljicu je interesiralo i ima li pravo tražiti…

Pročitajte i:

povratak na posao i pravo na godišnji odmor nakon porodiljnog

Godišnji odmor nakon komplikacija i porodiljnog

Ostala sam trudna u prosincu 2018. godine. U 2019. sam radila samo jedan dan, jer…

pas ugrizao dijete

Dječaka ugrizao pas. Ima li pravo na odštetu i kakva je odgovornost vlasnika životinje?

Na temelju čega se određuje pravo na naknadu štete u ovom slučaju i u kojim…

dijete slomilo ruku

Lom ruke tijekom praznika i školsko osiguranje

Osiguranje učenika vrijedi godinu dana i obuhvaća 24-satno razdoblje, no kod jednog osiguravajućeg društva za…

samohrana majka

Kako ostvariti pravo na povećanje alimentacije?

Djeca rastu i životne potrebe su im sve veće! Sukladno tome, može li i kako…