Pravo na plaćeni godišnji odmor i korištenje rodiljnog u dijelovima

P: Kći mi je rodila 20.07. 2019. god. i prvih 6 mjeseci je na redovnom rodiljnom dopustu. Nakon toga planira nastaviti s rodiljnim do 1. godine starosti djeteta. Kako se od 01. 07. 2021. povećava gornja granica naknade za nastavak rodiljskog dopusta, a njezina plaća ispunjava te uvjete, interesira nas sljedeće: s obzirom na to da nije koristila godišnji odmor za 2020., a ima pravo i na godišnji za 2021., može li negdje u 4. mj. ove godine prekinuti dodatni rodiljni dopust, iskoristiti oba godišnja odmora, te nakon toga i ostatak rodiljskog, što bi trajalo negdje do 9. mj. 2021. Napominjem da ima više od 3 godine staža u državnoj instituciji. Također, tko ima pravo na plaćeni godišnji odmor?

O: Sukladno Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, zaposleni roditelj nakon navršenih 6 mjeseci života djeteta ima pravo na roditeljski dopust. Ako roditeljski dopust koristi samo jedan roditelj, isti se koristi u trajanju od 6 mjeseci za prvo i drugo rođeno dijete. Zaposleni roditelj može koristiti dopust u cijelosti ili u njegovim dijelovima. Za slučaj da ga koristi u dijelovima, može ga koristiti najviše dva puta godišnje, svaki put u trajanju od najmanje 30 dana. Stoga pravo na roditeljski dopust zaposleni roditelj može koristiti u dijelovima, odnosno na način da njegovo korištenje prekine i vrati se na posao, pa da onda roditeljski dopust ponovno “reaktivira" i koristi ga u istoj kalendarskoj godini.

Što se tiče godišnjeg odmora, sukladno Zakonu o radu, radnik ima pravo na plaćeni godišnji odmor u svakoj kalendarskoj godini. Godišnji odmor ili dio godišnjeg odmora koji nije iskorišten zbog korištenja prava na rodiljni i roditeljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti po povratku na rad, odnosno do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine. Ako poslodavac nije omogućio radniku korištenje godišnjeg odmora do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine, radnik isti ima pravo iskoristiti do kraja godine u kojoj se vratio na rad. Sukladno Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, vrijeme korištenja navedenog godišnjeg odmora određuje čelnik državnog tijela ili osoba koju on za to ovlasti.

Napominjemo da u pravilu nije moguće koristiti godišnji odmor koji nije niti stečen, odnosno unaprijed (osim ako to poslodavac radniku svojevoljno ne omogući), već se isti koristi u kalendarskoj godini u kojoj je stečeno pravo na njegovo korištenje, odnosno najkasnije do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

Trebate li besplatan pravni savjet, pišite nam na adresu urednistvo@roditelji.hr s naznakom “Za odvjetnicu”. Na vaša pitanja odgovara odvjetnica Blaženka Musulin, koja se pretežno bavi područjem građanskog prava i više od 20 godina pruža stručnu pravnu pomoć fizičkim i pravnim osobama. Iza nje su godine iskustva u struci, mnoštvo riješenih parnica i završenih slučajeva, a u okviru odvjetničkog ureda Musulin radi s timom od četiri mlada pravnika. Ured zastupa pretežno fizičke osobe koje kroz neposredni kontakt s odvjetnicom iznose svoje probleme, te se svaki problem individualno prihvaća i rješava.

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Pravo na korištenje godišnjeg nakon rodiljnog dopusta

Ovih dana u redakciju nam je došlo puno…

Do kada iskoristiti stari godišnji odmor?

Jedno od najčešćih pitanja koja nam pristižu u…

godisnji odmor

Zbog ovog razloga se parovi sve češće svađaju na godišnjem odmoru

Godišnji odmor je vrijeme kad se odmaramo i…

Što kada sudužnik u kreditu (bivši suprug) prekrši dogovore...

Kad s bivšim suprugom imate problema oko podjele…

Pročitajte i:

Pokriva li kasko osiguranje automobila i štetu uslijed potresa?

Mnoge takve police imaju popis rizika koji se isključuju, među kojima je i potres. Ipak,…

potres u zagrebu i nadoknada štete

Odvjetnica pojašnjava sve o pravu na nadoknadu štete nakon zagrebačkog potresa

Hoće li svi, nakon razornog zagrebačkog potresa, imati pravo na nadoknadu štete od svojeg osiguravatelja?

pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa

Imam li pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa?

Što sve polica osiguranja podrazumijeva, koja su to teško bolesna stanja i o čemu sve…

Grupa djece kamenom razbili prozor susjedu. Tko je kriv i tko plaća štetu?

Je li solidarna odgovornost njihovih roditelja jedan od načina rješavanja problema?