Pravo na plaćeni godišnji odmor i korištenje rodiljnog u dijelovima

P: Kći mi je rodila 20.07. 2019. god. i prvih 6 mjeseci je na redovnom rodiljnom dopustu. Nakon toga planira nastaviti s rodiljnim do 1. godine starosti djeteta. Kako se od 01. 07. 2021. povećava gornja granica naknade za nastavak rodiljskog dopusta, a njezina plaća ispunjava te uvjete, interesira nas sljedeće: s obzirom na to da nije koristila godišnji odmor za 2020., a ima pravo i na godišnji za 2021., može li negdje u 4. mj. ove godine prekinuti dodatni rodiljni dopust, iskoristiti oba godišnja odmora, te nakon toga i ostatak rodiljskog, što bi trajalo negdje do 9. mj. 2021. Napominjem da ima više od 3 godine staža u državnoj instituciji. Također, tko ima pravo na plaćeni godišnji odmor?

O: Sukladno Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, zaposleni roditelj nakon navršenih 6 mjeseci života djeteta ima pravo na roditeljski dopust. Ako roditeljski dopust koristi samo jedan roditelj, isti se koristi u trajanju od 6 mjeseci za prvo i drugo rođeno dijete. Zaposleni roditelj može koristiti dopust u cijelosti ili u njegovim dijelovima. Za slučaj da ga koristi u dijelovima, može ga koristiti najviše dva puta godišnje, svaki put u trajanju od najmanje 30 dana. Stoga pravo na roditeljski dopust zaposleni roditelj može koristiti u dijelovima, odnosno na način da njegovo korištenje prekine i vrati se na posao, pa da onda roditeljski dopust ponovno “reaktivira" i koristi ga u istoj kalendarskoj godini.

Što se tiče godišnjeg odmora, sukladno Zakonu o radu, radnik ima pravo na plaćeni godišnji odmor u svakoj kalendarskoj godini. Godišnji odmor ili dio godišnjeg odmora koji nije iskorišten zbog korištenja prava na rodiljni i roditeljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti po povratku na rad, odnosno do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine. Ako poslodavac nije omogućio radniku korištenje godišnjeg odmora do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine, radnik isti ima pravo iskoristiti do kraja godine u kojoj se vratio na rad. Sukladno Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, vrijeme korištenja navedenog godišnjeg odmora određuje čelnik državnog tijela ili osoba koju on za to ovlasti.

Napominjemo da u pravilu nije moguće koristiti godišnji odmor koji nije niti stečen, odnosno unaprijed (osim ako to poslodavac radniku svojevoljno ne omogući), već se isti koristi u kalendarskoj godini u kojoj je stečeno pravo na njegovo korištenje, odnosno najkasnije do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

Trebate li besplatan pravni savjet, pišite nam na adresu urednistvo@roditelji.hr s naznakom “Za odvjetnicu”. Na vaša pitanja odgovara odvjetnica Blaženka Musulin, koja se pretežno bavi područjem građanskog prava i više od 20 godina pruža stručnu pravnu pomoć fizičkim i pravnim osobama. Iza nje su godine iskustva u struci, mnoštvo riješenih parnica i završenih slučajeva, a u okviru odvjetničkog ureda Musulin radi s timom od četiri mlada pravnika. Ured zastupa pretežno fizičke osobe koje kroz neposredni kontakt s odvjetnicom iznose svoje probleme, te se svaki problem individualno prihvaća i rješava.

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Angelina Jolie i Brad Pitt

Bivši slavni supružnici pred važnom odlukom za njihovu djecu

Iako psiholozi preporučuju zajedničko skrbništvo kao najbolji model,…

Može li se alimentacija naplatiti imovinom?

Čitateljicu je interesiralo i ima li pravo tražiti…

Pročitajte i:

vožnja biciklom

Biciklom naletio na pješaka i ozlijedio ga! Podliježe li kaznenom postupku?

Odvjetnica Blaženka Musulin odgovara na pitanja čitatelja

djeca u prometu

Dječaka udarilo auto dok je prelazio cestu izvan pješačkog prijelaza - ima li pravo na odštetu?

PitanjeKad je išao u školu i izašao iz autobusa dječak je pretrčao cestu ispred stajališta…

povratak na posao i pravo na godišnji odmor nakon porodiljnog

Godišnji odmor nakon komplikacija i porodiljnog

Ostala sam trudna u prosincu 2018. godine. U 2019. sam radila samo jedan dan, jer…

pas ugrizao dijete

Dječaka ugrizao pas. Ima li pravo na odštetu i kakva je odgovornost vlasnika životinje?

Na temelju čega se određuje pravo na naknadu štete u ovom slučaju i u kojim…