Pravo na odštetu zbog ozljede u inozemstvu

Pitanje:

Poštovanje!

Imam konkretno pitanje u vezi sa sinovim putovanjem i ozljedom tijekom putovanja s nogometnim klubom u Španjolsku. Naime, dijete 11 god. trenira nogomet i sa NK je išao na turnir u Barcelonu. Platili smo klubu za putno zdravstveno osiguranje i pored toga imao je i europsku zdravstvenu iskaznicu (osim one od HZZO). Predzadnji dan boravka ozlijedio se prilikom spuštanja tobogana u bazenu odmarališta kada se u vodi posjekao na razbijene, oštećene pločice bazena i razrezao dlan. Ozljeda nije bila duboka, ali dosta dugačka i trener ga je odveo u tamošnju hitnu službu da mu dezinficiraju ranu. Navodno su mu stavili kopče (nije trebalo šivanje) i zabranili daljnje močenje što je značilo da dijete sljedeći dan sjedi na klupi u aqua parku za koji su platili ulaznicu 20 eura, a nije mogao uživati kao druga djeca niti koristiti usluge. Moram napomenuti da nikakav službeni papir od španjolske hitne nismo dobili mi (roditelji) niti trener. Po povratku smo otišli na hitnu gdje su nas naravno tražili nekakav papir, povijest bolesti ili bilo što, a nismo imali ništa već samo priču. Sada redovito, svaki drugi dan odlazimo obiteljskoj liječnici na daljnje previjanje, rana izgleda za sada dobro, no traži da idemo i školskoj medici zbog mogućeg docjepljivanja iako je dijete uredno i redovito cijepljeno prema kalendaru cijepljenja. I naravno, svi traže taj početni papir o povijesti bolesti ili što su već napravili, makar na španjolskom jeziku ili engleskom, bilo što, bilo kakvu potvrdu, koju mi, naravno, nemamo, a ne svojom krivnjom. Trener, na naše uporno traženje nekakve potvrde, minimalizira ozljedu – tipa kao bilo je samo čišćenje i zamatanje rane, ništa strašno. No mi već danima obilazimo liječnike i osjećamo se u najmanju ruku, čudno i ružno, jer imamo samo priču. Dijete se vratilo s turnira pomalo razočarano zbog ne sudjelovanja u Aquaparku. Ne znam koje putno osiguranje je klub uzeo. Molim Vas savjet što napraviti, da li inzistirati kod trenera da napiše barem ikakvo pisano izvješće rukom ili što drugo. Koliko nam je poznato, do hitne službe su išli pješice trener i još jedan tata djeteta s kojim je moj sin bio smješten u sobi, koji je posjedovao navigacijski uređaj kako bi se lakše snašli i pronašli zgradu hitne. Ne znam treba li išta poduzimati, isplati li se sva ta gnjavaža na kraju ili ne?

Nadamo se samo da će rana zacijeliti i da će se sve na kraju dobro završiti, pa makar svaki dan obilazili liječnike.

 

Odgovor:

Poštovana,

Prvenstveno nam je jako žao zbog nezgode Vašeg sina i negativnog iskustva koje je doživio te mu želimo brz oporavak.
U konkretnom slučaju, a obzirom na to da je do nezgode došlo u Barceloni, primjenjuje se propis zemlje u kojoj je došlo do predmetne nezgode. Da je do nezgode došlo u Republici Hrvatskoj čitateljica bi mogla potraživati naknadu štete od odmarališta odnosno od osiguravajućeg društva s kojim isto ima sklopljenu policu osiguranja od odgovornosti sukladno našim važećim propisima. Odgovornost podrazumijeva da je razlog ozljeđivanja neki propust odmarališta u održavanju ili organizaciji zabave za djecu. U svezi zbrinjavanja ozljede postoji propust u proceduri, obzirom da nema prvog liječničkog dokumenta, no isto ne utječe na prava koja imate.

U konkretnom slučaju moguće je potraživati odštetu samo ako postoji neko ugovoreno osiguranje odnosno od osiguravajućeg društva ako postoji polica osiguranja preko sportskog kluba ili putnog osiguranja, a kojom je sin čitateljice osiguran od posljedica nesretnog slučaja, a koja polica pokriva određeno razdoblje i nije povezana s činjenicom je li se se nezgoda dogodila u sportskom klubu, odnosno na nekom drugom mjestu. Važno je, dakle, da se nesreća dogodila u vrijeme kada je polica važila, a podatak o početku i završetku vidljiv je na polici.

Dakle, ukoliko se dogodi nezgoda u kojoj je došlo do teške ozljede, a postoji polica osiguranja od posljedica nesretnog slučaja, važno je nezgodu prijaviti i dostaviti svu potrebnu dokumentaciju kako bi osiguravajuće društvo moglo riješiti predmet.

Čitateljica može prijaviti nesretni slučaj za ozljedu koju je zadobio njen sin, ali odštetu može dobiti samo ako nakon ozljeda koju je zadobio zaostaje trajni invaliditet.
Prilikom prijave nesretnog slučaja potrebno je dostaviti: ispunjenu prijavu o nezgodi, policu osiguranja, dokaz o uplaćenoj premiji, dokaz o okolnostima nastanka nesretnog slučaja i medicinsku dokumentaciju radi određivanja konačnog postotka trajnog invaliditeta.
Visina odštete ovisi o visini na koju je polica zaključena i težini ozljede, odnosno postotku invaliditeta koji je zaostao po okončanju liječenja. Procjenu invaliditeta određuje osiguratelj prema Tablicama za određivanje postotka trajnog gubitka opće radne sposobnosti osiguranika kao posljedice nesretnog slučaja. Dakle, visinu naknade štete za zaostali invaliditet osiguranje određuje nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i pregleda oštećenika, a ne uzimajući u obzir na koji je način došlo do nezgode.
U Tablicama su taksativno naznačene ozljede za koje se isplaćuje trajni invaliditet s naznakom stupnja invaliditeta koji se za takovu ozljedu priznaje. Ako neko oštećenje nije u Tablici invaliditeta predviđeno, postotak invaliditeta određuje se u skladu sa sličnim oštećenjima koja su predviđena u Tablici invaliditeta, a sukladno Općim odredbama Tablica.

 

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia
*Upozorenje: S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, pri čitanju članaka vezanih uz pravna pitanja uvijek obratite pozornost na datum objave. Za starije tekstove ne možemo jamčiti da nije došlo do nekih zakonskih promjena.

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Zaštitne mjere protiv obiteljskih nasilnika

Na koje se sve načine možete zaštititi od…

Izmjene ugovora o radu, koja su prava zaspolenika?

Razlilčite su kombinacije u kojima poslodavci mogu reorganizirati…

Utvrđivanje očinstva

Je li majka dužna pristati na zahtjev bivšeg…

Pročitajte i:

dijete slomilo ruku

Lom ruke tijekom praznika i školsko osiguranje

Osiguranje učenika vrijedi godinu dana i obuhvaća 24-satno razdoblje, no kod jednog osiguravajućeg društva za…

samohrana majka

Kako ostvariti pravo na povećanje alimentacije?

Djeca rastu i životne potrebe su im sve veće! Sukladno tome, može li i kako…

alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Čitateljicu je interesiralo može li ostvariti alimentaciju od bivšeg partnera s kojim nije bila u…

otkaz zbog koronavirusa i neiskorišten godišnji odmor

Otkaz zbog koronavirusa i neiskorišteni godišnji odmor

Nakon isteka rodiljnog dopusta, poslodavac je najavio otkaz, no ima li pravo to učiniti bez…