Pravo na nekretninu u slučaju sudužništva

Na što sve mogu ili ne mogu računati osobe koje otolaćuju tuđi kredit za nekretninu?

Pitanje: Sudužnik sam u stambenom kreditu sestrične. Razlog pristanka je bio taj da su trebali stan u cijelosti otplatiti tijekom 3 do 5 godina njezini roditelji, međutim isto se nije dogodilo i sada mi je nakon dvije godine neurednog plaćanja stigla ovrha. Neuredna plaćanja nisu iz financijskih razloga već nemar jer imaju u vlasništvu nekoliko nekretnina, brod, apartmane i firmu u kojoj je vlasnica sestrična.
Moje je pitanje na koji način se ja mogu izvući iz sudužništva, imam li ja kao sudužnik ikakva prava na nekretninu u kojoj sam sudužnik, odnosno mogu li zatražiti prodaju nekretnine radi zatvaranja kredita s obzirom da se dužnik više ne želi javljati niti naći vezano za rješavanje našeg slučaja.

 

Odgovor: S obzirom na informacije kojima raspolažemo, u konkretnom slučaju se radi o solidarnoj obvezi više dužnika, odnosno vas i vaše sestrične. U predmetnom slučaju Zakonom o obveznim odnosima, a koji regulira predmetnu materiju, propisano je da dužnik koji je ispunio obvezu ima pravo zahtijevati od svakog sudužnika da mu nadoknadi dio duga koji pada na njega. Dakle, u slučaju da vi ispunite predmetnu obvezu tada biste imali pravo zahtijevati od vaše sestrične da nadoknadi dio duga koji pada na nju. Nadalje, važno je istaknuti da ako nije što drugo ugovoreno ili inače ne proizlazi iz pravnih odnosa sudionika u poslu, na svakog dužnika dolazi jednak dio duga. Stoga, ako u konkretnom slučaju nije drugačije ugovoreno npr. u ugovoru o kreditu, tada na vas i vašu sestričnu pada jednak dio duga, odnosno 50% duga. Međutim, ističemo i iznimku od navedenog pravila, a koja kaže da ako je solidarna obveza osnovana u isključivom interesu jednoga solidarnog dužnika, on je dužan naknaditi cijeli iznos duga sudužniku koji je namirio vjerovnika.

Što se tiče mogućnosti prodaje nekretnine radi zatvaranja duga, naglašavamo da navedeno prvenstveno ovisi o pravu vlasništva predmetne nekretnine, jer navedenu nekretninu može prodati samo njezin vlasnik, odnosno ako do isplate duga ne dođe, predmetna nekretnina će radi zatvaranja duga vjerojatno biti predmet prodaje u ovršnom postupku.
Imajući u vidu prethodno navedeno, a posebno potrebu da se detaljno razmotre sve okolnosti vašeg slučaja radi pravilnog daljnjeg postupanja, svakako predlažemo obratiti se odvjetniku, odnosno potražiti stručnu pomoć.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti

Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Zaštitne mjere protiv obiteljskih nasilnika

Na koje se sve načine možete zaštititi od…

Izmjene ugovora o radu, koja su prava zaspolenika?

Razlilčite su kombinacije u kojima poslodavci mogu reorganizirati…

Utvrđivanje očinstva

Je li majka dužna pristati na zahtjev bivšeg…

Otišao u drugu zemlju, napustio obitelj, prestao plaćati kredit...

Katkad teška obiteljska i financijska situacija može uzrokovati…

Pročitajte i:

dijete slomilo ruku

Lom ruke tijekom praznika i školsko osiguranje

Osiguranje učenika vrijedi godinu dana i obuhvaća 24-satno razdoblje, no kod jednog osiguravajućeg društva za…

samohrana majka

Kako ostvariti pravo na povećanje alimentacije?

Djeca rastu i životne potrebe su im sve veće! Sukladno tome, može li i kako…

alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Čitateljicu je interesiralo može li ostvariti alimentaciju od bivšeg partnera s kojim nije bila u…

otkaz zbog koronavirusa i neiskorišten godišnji odmor

Otkaz zbog koronavirusa i neiskorišteni godišnji odmor

Nakon isteka rodiljnog dopusta, poslodavac je najavio otkaz, no ima li pravo to učiniti bez…