Pravo na naknadu štete za ozljedu djeteta izvan vrtića

U novom odgovoru doznajemo je li moguće ostvariti pravo na naknadu štete zbog ozljede osiguranog djeteta koje ozljede nije zadobilo u vrtiću, već izvan njega

Pitanje: Moj sin od 5,5 godina nedavno je slomio ruku tj. lakatnu kost dok se igrao loptom na igralištu kod bake. Inače ide u vrtić u kojem, naravno, svake godine plaćam osiguranje od nezgode, pa me zanima imamo li kakva prava na naknadu štete tj. kakvu financijsku odštetu ili pomoć s obzirom da sam ja sad zbog toga na bolovanju – znači inače sam u stalnom radnom odnosu, te mi dijete ne može samostalno obavljati ništa jer je slomilo desnu ruku i ima gips, a to mu je vodeća ruka kojom inače jede i sve radi… Vjerojatno će morati i na fizikalnu terapiju… Tek je prošlo 10 dana od nezgode, no zanima me sve na vrijeme. Zahvaljujem unaprijed na odgovoru.

Odgovor: Pravo na naknadu štete za ozljedu koje je dijete zadobilo gospođa može potraživati od osiguravajućeg društva. U pravilu vrtići imaju sklopljene police osiguranja kojima se pokrivaju štete nastale njihovim polaznicima te ista pokriva 24 sata. Polica osiguranja od nezgode pokriva određeno razdoblje i nije povezana s činjenicom je li se nezgoda dogodila u vrtiću, odnosno na nekom drugom mjestu. Važno je dakle da se nesreće dogodila u vrijeme kada je polica važila, a podatak o početku i završetku vidljiv je na polici.
Prema polici osiguranja od nezgode postoje samo ona prava koja su nabrojana i ugovorena istom te roditelji, nažalost, nemaju pravo na naknadu štete odnosno u konkretnom slučaju pravo na naknadu štete s osnova izgubljene zarade, a što je vidljivo u uvjetima osiguranja koji su sastavni dio police. Pravo na izgubljenu zaradu u konkretnom slučaju ne postoji također, jer nema odgovornosti vrtića za samu nezgodu.

Naime, radi se o polici kojom su djeca osigurana za trajni invaliditet pa će osiguravajuće društvo na temelju njihovog pregleda i uvida u medicinsku dokumentaciju utvrditi je li isti zaostao, te u kojem postotku, a sve prema važećim Tablicama osiguranja za utvrđivane postotka trajnog invaliditeta od posljedica nesretnog slučaja, a koje su sastavni dio takove police.
Prilikom prijave nesretnog slučaja potrebno je dostaviti: ispunjenu prijavu o nezgodi, policu osiguranja, dokaz o uplaćenoj premiji, dokaz o okolnostima nastanka nesretnog slučaja i medicinsku dokumentaciju radi određivanja konačnog postotka trajnog invaliditeta. Dakle, visinu naknade štete za zaostali invaliditet osiguranje određuje nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i pregleda oštećenika, a ne uzimajući u obzir na koji je način došlo do nezgode.
U Tablicama su taksativno naznačene ozljede za koje se isplaćuje trajni invaliditet s naznakon stupnja invaliditeta koji se za takovu ozljedu priznaje. Ako neko oštećenje nije u Tablici invaliditeta predviđeno, postotak invaliditeta određuje se u skladu sa sličnim oštećenjima koja su predviđena u Tablici invaliditeta, a sukladno Općim odredbama Tablica.
Zahtjev s postojećom medicinskom dokumentacijom potrebno je uputiti osiguravajućem društvu koje će predmet razmotriti i tražiti očitovanje vrtića, te potom dostaviti svoju ponudu, na koju imate pravo prigovora.
Slijedom, ukoliko čitateljica pravo naknade štete za dijete ne uspije ostvariti u mirnom postupku, pravo može ostvarivati u sudskom postupku za koji postupak svakako preporučamo angažirati odvjetnika.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Pravo na odštetu kod ozljede izvan škole

Najbolji način da se utvrdi postojanje prava na…

Pravo na odštetu zbog ozljede u inozemstvu

Pitanje: Poštovanje! Imam konkretno pitanje u vezi sa…

Ozljeda u vrtiću - kako se određuje visina odštete?

Jedan od čitatelja pita našu suradnicu Blaženku Musulin…

Uvjeti za odštetu uslijed ozljede u školi

Iznos odštete i pravo na pritužbu zbog sinove…

Pročitajte i:

dijete slomilo ruku

Lom ruke tijekom praznika i školsko osiguranje

Osiguranje učenika vrijedi godinu dana i obuhvaća 24-satno razdoblje, no kod jednog osiguravajućeg društva za…

samohrana majka

Kako ostvariti pravo na povećanje alimentacije?

Djeca rastu i životne potrebe su im sve veće! Sukladno tome, može li i kako…

alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Čitateljicu je interesiralo može li ostvariti alimentaciju od bivšeg partnera s kojim nije bila u…

otkaz zbog koronavirusa i neiskorišten godišnji odmor

Otkaz zbog koronavirusa i neiskorišteni godišnji odmor

Nakon isteka rodiljnog dopusta, poslodavac je najavio otkaz, no ima li pravo to učiniti bez…