Pravni savjeti za cijelu obitelj

Što učiniti kada jedan od bračnih partnera ne pristaje na rastavu? Kako se po zakonu utvrđuje i naplaćuje šteta koju počine susjedi ili djeca u igri?

Trebate li besplatan pravni savjet, pišite nam na adresu urednistvo@roditelji.hr s naznakom "Za pravni savjet" i mi ćemo vaše pitanje proslijediti onima koji se u zakone najbolje razumiju. Donosimo dva odgovora odvjetnice Blaženke Musulin na pitanja naših čitatelja.

Jedan od bračnih partnera ne pristaje na rastavu

Poštovani, molila bih Vas za jedan savjet. Prije pet godina ostavio me suprug s tada 10-mjesečnom curicom, bezbroj puta ga na lijep način molim da pokrenemo rastavu, bez da bude problema, njegov odgovor na to je uvijek negativan i rekao mi je da to nikada neću od njega dobiti. Što se tiče njegove brige za dijete, to je godišnje par vrećica s robom i nešto novčane pomoći. U radnom odnosu sam i ne trebam od njega ništa. Naravno da je krenuo manipulirati sad s djetetom kad je velika i uvijek sam ja taj krivac za sve. Ne dozvoljavam mu “ovo i ono”, a kad predložim da to završi jednom, naravno da je odgovor negativan. Moje dijete nema nikakva prava a niti ja kao samohrani roditelj. Ide u vrtić i plaćamo punu cijenu, ima još tu puno stvari što on radi. Ne bih Vas zamarala s tim. Zanima me samo ako odem do socijalne službe, može li se što riješiti ili trebam podići tužbu i krenuti u proces rastave. Hvala Vam.

U navedenom slučaju primjenjuju se odredbe Obiteljskog zakona. Pitanje čitateljice vezano je uz mogućnosti razvoda braka te se isto uređuje Obiteljskim zakonom, odredbama čl. 50 do čl.57.

U situacijama kada bračni drugovi imaju zajedničko maloljetno dijete, dužni su prije pokretanja sudskog postupka radi razvoda braka sudjelovati u obveznom savjetovanju čiji cilj je da se pomogne članovima obitelji u postizanju sporazuma o obiteljskim odnosima vodeći prije svega brigu o zaštiti obiteljskih odnosa u kojima sudjeluje dijete. Postupak obveznog savjetovanja provodi stručni tim centra za socijalnu skrb prema mjestu djetetova prebivališta.

Obvezno savjetovanje pokreće se na zahtjev stranke koji ona podnosi centru za socijalnu skrb nakon čega centar poziva stranke radi savjetovanja. No, ukoliko centar utvrdi da bi bilo svrsishodnije provesti odvojene sastanke, zakazat će se i provesti odvojeni razgovori sa strankama.

Po okončanom postupku obveznog savjetovanja, jedan bračni drug može zahtijevati razvod braka tužbom, a oba bračna druga prijedlogom za sporazumni razvod braka.

Utvrđivanje i naplata štete koju počine susjedi ili djeca u igri

Tko je odgovoran za štetu koju skrive susjedi ili djeca u igri i kako se onda ta šteta naplaćuje?

Ukoliko dođe npr. do oštećenja na parkiranom vozilu, i štetu je potrebno popraviti, rješenje problema odgovornosti roditelja za štetu koju izazovu njihova djeca u igri loptom, vožnji biciklom ili rolama, je kroz mogućnost osiguranja kućanstva, kao prilično jeftinog i korisnog osiguranja. U okviru osiguranja uključen je i takozvani rizik privatne odgovornosti osobe koja se osigurava i članova kućanstva, pa oštećeni štetu može naplatiti iz police osiguranja od osiguravajućeg društva, a istu nemoraju platiti roditelji djeteta koje je štetu izazvalo. Dakle, savjetujem zaključiti policu osiguranja kućanstva kod jednog od osiguravajućih društava koja takvo osiguranje nude. Prilikom odlučivanja o osiguravatelju važno je raspitati se i usporediti ponude, a najniža plaćena premija ne znači i najpovoljnjiju policu kojom se njabolje osiguravate za gore navedene situacije.

Blaženka Musulin

Odvjetnica Blaženka Musulin
Palmotićeva 37/ I
10000 Zagreb
Tel: +385 1 4873 663, +385 1 4873 213
Fax: +385 1 4835 730
www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia, Blaženka Musulin

Tagovi: ,

Vezano uz temu

žena pita može li se podnijeti zahjev za povećanjem alimentacije

Ostala sam bez posla zbog koronavirusa? Mogu li tražiti povećanje alimentacije?

Kako podnijeti zahtjev za povećanjem alimentacije, u kojim…

Pravo na korištenje godišnjeg nakon rodiljnog dopusta

Ovih dana u redakciju nam je došlo puno…

Izgubljeno pravo na roditeljski dopust uslijed pogreške službenika HZZO-a

Zbog pogreške službenika majka je izgubila pravo na…

alimentacija

Dobrovoljno povećanje iznosa alimentacije

Katkad nas iznenade i ovako pozitivna pitanja čitatelja…

Pročitajte i:

Pokriva li kasko osiguranje automobila i štetu uslijed potresa?

Mnoge takve police imaju popis rizika koji se isključuju, među kojima je i potres. Ipak,…

potres u zagrebu i nadoknada štete

Odvjetnica pojašnjava sve o pravu na nadoknadu štete nakon zagrebačkog potresa

Hoće li svi, nakon razornog zagrebačkog potresa, imati pravo na nadoknadu štete od svojeg osiguravatelja?

pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa

Imam li pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa?

Što sve polica osiguranja podrazumijeva, koja su to teško bolesna stanja i o čemu sve…

Grupa djece kamenom razbili prozor susjedu. Tko je kriv i tko plaća štetu?

Je li solidarna odgovornost njihovih roditelja jedan od načina rješavanja problema?