Plaća li se porez na darovane dijelove nekretnine?

Što kaže zakon o darivanju dijelova nekretnine i plaćanja poreza doznajemo u novom odgovoru odvjetnice Blaženke Musulin

Pitanje: Nakon tatine smrti Rješenjem o nasljeđivanju mojoj mami je pripalo 4/6 stana, a sestri i meni svakome po 1/6 stana. Mama želi svoj dio stana pismeno pokloniti svojim unucima (4 unuka), svakome po 1/4. Hoće li unuci morati platiti porez na poklonjeni dio stana ?

 

Odgovor: U prvom redu potrebno je istaknuti kako je predmetno pitanje regulirano odredbama Zakona o porezu na promet nekretnina (Narodne novine broj NN 115/16, 106/18). Sukladno odredbama predmetnog Zakona, promet nekretnina svako je stjecanje vlasništva (npr. kupoprodaja, darovanje, nasljeđivanje, zamjena i sl.) nekretnine na području Republike Hrvatske. Predmetnim Zakonom je propisano u kojim slučajevima postoji mogućnost poreznog oslobođenja, odnosno u kojem slučajevima se ne plaća porez na promet nekretnina, pa je tako, između ostaloga, propisano da porez na promet nekretnina pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju nekretnina bez naknade ne plaćaju bračni drug, potomci i preci koji čine uspravnu liniju te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s umrlim ili darovateljem.

Dakle, ako bi vaša majka 4/6 stana koji se nalazi na području Republike Hrvatske poklonila svojim unucima (4 unuka), i to svakome po ¼ stana, unuci ne bi bili obveznici plaćanja poreza na promet nekretnina u smislu Zakona o porezu na promet nekretnina, odnosno istima ne bi nastala obveza plaćanja poreza na poklonjeni dio stana. Nadalje, ističemo da bi bilo poželjno u ugovoru o darovanju (koji mora biti sastavljen u skladu s važećim propisima i na kojem mora biti ovjeren potpis darovatelja) naznačiti činjenicu da predak daruje nekretninu, odnosno udjele u vlasništvu stana svojim potomcima radi ukazivanja nadležnoj poreznoj upravi na postojanje oslobođenja od plaćanja poreza na promet nekretnina.


Tekst:
Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti
Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

 

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Zaštitne mjere protiv obiteljskih nasilnika

Na koje se sve načine možete zaštititi od…

Izmjene ugovora o radu, koja su prava zaspolenika?

Razlilčite su kombinacije u kojima poslodavci mogu reorganizirati…

Utvrđivanje očinstva

Je li majka dužna pristati na zahtjev bivšeg…

Otišao u drugu zemlju, napustio obitelj, prestao plaćati kredit...

Katkad teška obiteljska i financijska situacija može uzrokovati…

Pročitajte i:

dijete slomilo ruku

Lom ruke tijekom praznika i školsko osiguranje

Osiguranje učenika vrijedi godinu dana i obuhvaća 24-satno razdoblje, no kod jednog osiguravajućeg društva za…

samohrana majka

Kako ostvariti pravo na povećanje alimentacije?

Djeca rastu i životne potrebe su im sve veće! Sukladno tome, može li i kako…

alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Čitateljicu je interesiralo može li ostvariti alimentaciju od bivšeg partnera s kojim nije bila u…

otkaz zbog koronavirusa i neiskorišten godišnji odmor

Otkaz zbog koronavirusa i neiskorišteni godišnji odmor

Nakon isteka rodiljnog dopusta, poslodavac je najavio otkaz, no ima li pravo to učiniti bez…