Pas je skrivio pad djeteta s bicikla

Kako podnijeti prijavu ako susjedov pas istrči na ulicu i zatrči se na dijete na biciklu, koje zbog toga padne, odgovara odvjetnica Blaženka Musulin

Pitanje čitatelja:

Nedavno se na mog petogodišnjeg sina zatrčao pas iz otvorenog dvorišta zbog čega je dječak pao s bicikla i ozlijedio se. Također je uslijed pada bicikl oštećen i nakon popravka bicikla račun sam pokušao dati vlasniku psa, no ovaj je odbio platiti. Imam li pravo tražiti naknadu štete i na koji način pokrenuti postupak da se za nju izborim

Odgovor:

Otac kao zakonski zastupnik može pokrenuti postupak u ime svog maloljetnog sina, te može potraživati nakandu štete koja je nastala na biciklu, ali i štetu koju dječak trpi zbog zadobivene ozljede. Za štetu koju izazove pas odgovara njegov vlasnik, pa ukoliko vlasnik psa nema policu osiguranja od kućanstva kojom bi šteta bila pokrivena, štetu koju izazove pas naknađuje sam vlasnik. Pas koji se bez kontrole vlasnika kreće dvorištem ispred kuće opasna je stvar, pa se tako i pas koji je istrčao na ulicu zbog čega je dječak pao i ozljedio se, smatra opasnom stvari.
Dakle, ako pas nije bio čuvan niti vezan u smislu čl.174. Zakona o obveznim odnosima, predstavlja opasnu stvar, te za svu štetu koju počini odgovara njezin imalac, vlasnik opasne stvari. Ukoliko vlasnik ne želi razgovarati preostaje vam pokretanje sudskog postupka. Potrebno je sačiniti procjenu štete na biciklu, odnosno imati račun popravka ili kojiko je koštao bicikl ako je nedavno kupljen ako bi se dokazala visina štete koju sada na biciklu imate. Također potrebno je provjeriti tko je vlasnik psa, što je evidentirano u knjižici s podacima o cijepljenju.
Ukoliko je potrebno pokrenuti sudski postupak, isti se pokreće na Općinskom sudu u mjestu događaja, a koji je nadležan za ovakav postupak.
Postoji mogućnost da se protiv vlasnika psa pokrene i prekršajni postupak. U prekršajnom postupku utvrđuje se odgovornost vlasnika psa, koji može biti prekršajno kažnjeni.

Odgovor: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

Trebate li besplatan pravni savjet, pišite nam na adresu urednistvo@roditelji.hr s naznakom "Za odvjetnicu". Na vaša pitanja odgovara odvjetnica Blaženka Musulin, koja se pretežno bavi područjem građanskog prava i više od 20 godina pruža stručnu pravnu pomoć fizičkim i pravnim osobama. Iza nje su godine iskustva u struci, mnoštvo riješenih parnica i završenih slučajeva, a u okviru odvjetničkog ureda Musulin radi s timom od četiri mlada pravnika. Ured zastupa pretežno fizičke osobe koje kroz neposredni kontakt s odvjetnicom iznose svoje probleme, te se svaki problem individualno prihvaća i rješava.

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

dijete slomilo ruku

Lom ruke tijekom praznika i školsko osiguranje

Osiguranje učenika vrijedi godinu dana i obuhvaća 24-satno…

Pravo na korištenje godišnjeg nakon rodiljnog dopusta

Ovih dana u redakciju nam je došlo puno…

Što kada sudužnik u kreditu (bivši suprug) prekrši dogovore...

Kad s bivšim suprugom imate problema oko podjele…

Pročitajte i:

samohrana majka

Kako ostvariti pravo na povećanje alimentacije?

Djeca rastu i životne potrebe su im sve veće! Sukladno tome, može li i kako…

alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Čitateljicu je interesiralo može li ostvariti alimentaciju od bivšeg partnera s kojim nije bila u…

otkaz zbog koronavirusa i neiskorišten godišnji odmor

Otkaz zbog koronavirusa i neiskorišteni godišnji odmor

Nakon isteka rodiljnog dopusta, poslodavac je najavio otkaz, no ima li pravo to učiniti bez…

dijete oboljelo od šećerne bolesti zbog stresa

Dijete zbog stresa oboljelo od dijabetes. Ima li pravo na naknadu od osiguranja?

Pitanje: Dijete mi je zbog stresa i zlostavljanja u školi dobilo šećer tip 1 (stresni…