Ozljeda djeteta u školi, postoji li mogućnost odštete?

Na koji način pravno postupiti ako vam se dijete ozlijedi u školi tijekom nastave? Na pitanje čitateljice odgovara odvjetnica Blaženka Musulin

U svibnju prošle godine, u Zagrebu, u gimnaziji, našoj kćerki je na sata biologije, dok je sjedila na svom mjestu, dio zida pao na glavu. Učenica je zadobila tjelesne ozljede radi kojih je kolima Hitne pomoći prevezena u bolnicu, zbog ozljeda se liječila nekoliko mjeseci, pa nas zanima kakva su naša prava i da li moramo tužiti školu?

Sukladno čl. 1045. Zakona o obveznim odnosima za prouzročenu štetu odgovara škola, s obzirom da se radi o maloljetnici, povjerenoj na skrb školi, a štetu je učenica pretrpjela na satu. S obzirom na to da je počinjen propust u vršenju nadzora, uslijed čega je došlo do štetnog događaja, za štetu odgovara škola po načelu krivnje.
S obzirom na navedeno, imate pravo potraživati naknadu štete za povredu prava osobnosti iz čl. 19 ZOO-a, pravičnu novčanu naknadu sukladno čl. 1100 st. 2 ZOO-a, vodeći računa o jačini i trajanju izazvanih fizičkih boli, duševnih boli i straha. Kao posljedica predmetne nezgode zbog zadobivenih ozljeda djevojčica je zacjelo trpjela fizičke bolove i strah određenog intenziteta i trajanja, možebitno su zaostale trajne posljedice radi zadobivenih ozljeda, te joj je za vrijeme liječenja bila potrebna tuđa pomoć i njega, jer je morala mirovati.
Za sve navedeno možete potraživati naknadu štete, a visina ovisi o duljini liječenja i tegobama koje je imala. Također, ukoliko je uništena odjeća koju je na sebi imala, te ako ste imali kakve troškove liječenja, sve navedeno možete potraživati u svom zahtjevu za naknadu štete koji postavljate osiguravajućem društvu kod kojeg je škola osigurana. Zahtjev postavljate kao staratelj i zakonski zastupnik malodobnog djeteta uz dokaz o srodstvu (izvod iz matične knjige rođenih ili rodni list). Naknada štete se isplaćuje na račun djeteta koji je potrebno otvoriti ukoliko ga još nema. Ukoliko ne postignete dogovor s osiguravajućim društvom, možete pokrenuti sudski postupak radi realizacije prava na odštetu.

Odgovara: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Pravo na korištenje godišnjeg nakon rodiljnog dopusta

Ovih dana u redakciju nam je došlo puno…

Što kada sudužnik u kreditu (bivši suprug) prekrši dogovore...

Kad s bivšim suprugom imate problema oko podjele…

Pravna pomoć u slučaju djetetove ozljede u školi

Prije nego se obratite osiguravajućem društvu i zatražite…

Pročitajte i:

Pokriva li kasko osiguranje automobila i štetu uslijed potresa?

Mnoge takve police imaju popis rizika koji se isključuju, među kojima je i potres. Ipak,…

potres u zagrebu i nadoknada štete

Odvjetnica pojašnjava sve o pravu na nadoknadu štete nakon zagrebačkog potresa

Hoće li svi, nakon razornog zagrebačkog potresa, imati pravo na nadoknadu štete od svojeg osiguravatelja?

pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa

Imam li pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa?

Što sve polica osiguranja podrazumijeva, koja su to teško bolesna stanja i o čemu sve…

Grupa djece kamenom razbili prozor susjedu. Tko je kriv i tko plaća štetu?

Je li solidarna odgovornost njihovih roditelja jedan od načina rješavanja problema?