Otišao u drugu zemlju, napustio obitelj, prestao plaćati kredit…

Katkad teška obiteljska i financijska situacija može uzrokovati bolesti, pripazite da se to ne dogodi jer tada je još teže iz svega uspješno isplivati. Puno sreće svima koji prolaze slične stvari kao jedna od naših čitateljica...

Pitanje: Bivšem suprugu sam sudužnik u reprogramu kredita kojih je objedinio, 2015. g. odlazi u Njemačku, napušta nas, a razvodimo se u 2018. g. Zaposlen je i sigurno ima dobru plaću, no nije plaćao kredit. Mene blokiraju krajem 2017. Isplaćuje mi se zakonski dio, ostalo se banka namiruje. Kako se mogu toga okova osloboditi da njemu gore skidaju jer bolesna sam, pretrpjela sam dva moždana udara, od toga je prvi ostavio oštećenje ruke i noge? Živim s kćeri od 19. g. koja izvanredno studira no ne privređuje osim povremeno preko SC-a. Nedavno joj je otkriven dijabetes tipa 1, stoga sve manje i radi. Molim, pomozite, jer ja imam svoj kredit od 1020,00 kn i mi dakle od 5. do 15. u mjesecu živimo, dalje se događa da nemamo ni za osobne potrebe.

 

Odgovor: Prije svega je potrebno istaknuti kako je Zakonom o obveznim odnosima propisana solidarna odgovornost više dužnika u slučaju djeljivih obveza. Navedeno znači da svaki solidarni dužnik (svaki sudužnik) pravno odgovara za cijeli dug i vjerovnik može zahtijevati njegovo ispunjenje od koga hoće, sve dok dug ne bude potpuno ispunjen, ali kad jedan od dužnika obvezu ispuni, obveza prestaje i svi dužnici se oslobađaju obveze.

Pored toga, Zakonom o obveznim odnosima je propisano da dužnik koji je ispunio obvezu ima pravo zahtijevati od svakog sudužnika da mu nadoknadi dio duga koji pada na njega, a u slučaju da je solidarna obveza osnovana u isključivom interesu jednog solidarnog dužnika, on je dužan nadoknaditi cijeli iznos duga sudužniku koji je namirio vjerovnika.

Slijedom svega navedenoga, a budući da ste sudužnik u reprogramu kredita, pravno gledano banka (kao vjerovnik) može zahtijevati ispunjenje ili od vas ili od drugog sudužnika (supruga), odnosno banka može birati od koga će naplatiti dugovanje. Međutim, imate pravo zahtijevati od bivšeg supruga da nadoknadi dio duga koji pada na njega, odnosno čak i cjelokupan iznos (ako je kredit osnovan u isključivo njegovom interesu).

 

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti
Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Zaštitne mjere protiv obiteljskih nasilnika

Na koje se sve načine možete zaštititi od…

Izmjene ugovora o radu, koja su prava zaspolenika?

Razlilčite su kombinacije u kojima poslodavci mogu reorganizirati…

Utvrđivanje očinstva

Je li majka dužna pristati na zahtjev bivšeg…

Obaveze uzdržavanja punoljetne djece

Svakojake obiteljske zavrzlame redovito nam pristižu na e-mail…

Pročitajte i:

samohrana majka

Kako ostvariti pravo na povećanje alimentacije?

Djeca rastu i životne potrebe su im sve veće! Sukladno tome, može li i kako…

alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Čitateljicu je interesiralo može li ostvariti alimentaciju od bivšeg partnera s kojim nije bila u…

otkaz zbog koronavirusa i neiskorišten godišnji odmor

Otkaz zbog koronavirusa i neiskorišteni godišnji odmor

Nakon isteka rodiljnog dopusta, poslodavac je najavio otkaz, no ima li pravo to učiniti bez…

dijete oboljelo od šećerne bolesti zbog stresa

Dijete zbog stresa oboljelo od dijabetes. Ima li pravo na naknadu od osiguranja?

Pitanje: Dijete mi je zbog stresa i zlostavljanja u školi dobilo šećer tip 1 (stresni…