Naplata alimentacije u slučaju da otac nema primanja

Naša suradnica vaša pravna pitanja i dvojbe Blaženka Musulin odgovara koliko otac maloljetnih djevojčica mora plaćati alimentaciju, ako nema posao i primanja

Pitanje: Podnijela sam zahtjev za sporazumni razvod kao i CSS Zahtjev za pokretanje postupka posredovanja prije razvoda braka. Kako sam ja zaposlena, a suprug nije zaposlen (na birou je za nezaposlene) kolike su zakonske obaveze i iznos koji mora plaćati za alimentaciju/uzdržavanje za dvije kćerke (jedna 10 godina, druga 15 godina). Kćeri i ja izlazimo iz kuće koja nije legalizirana (zajednički napravljena), a na njegovoj je zemlji (vlasnik suprug). Djeca i ja ćemo u podstanare. Roditelji od supruga imaju u vlasništvu dosta nekretnina i imaju penzije kao i prihod od najma poslovnog prostora, sve je u njihovom vlasništvu osim zemlje na kojoj je kuća koju smo zajednički izgradili (suprug i ja tijekom braka) i koja nije legalna, iako nam je adresa prebivališta na toj adresi gdje i kuća.

Odgovor:

Sukladno odredbama Obiteljskog zakona (Narodne novine 103/15) bračni drugovi se mogu sporazumjeti o pravnim posljedicama razvoda braka, odnosno o uzdržavanju djeteta, s time da bračni drugovi koji imaju zajedničko maloljetno dijete, povodom tužbe radi razvoda braka mogu predložiti s kojim će roditeljem dijete stanovati i način ostvarivanja roditeljske skrbi ostvarivanje osobnih odnosa djeteta i roditelja s kojim dijete neće stanovati, te visinu uzdržavanja djeteta.

Nadalje ističemo da Sud nije vezan prijedlogom bračnih drugova o navedenim okolnostima i ako bračni drugovi nisu predložili uređivanje navedenih pitanja sud će po službenoj dužnosti odlučiti s kojim će roditeljem dijete stanovati i o načinu ostvarivanja roditeljske skrbi, ostvarivanju osobnih odnosa djeteta i roditelja s kojim dijete neće stanovati i o visini uzdržavanja djeteta.

Osobe uzdržavanju pridonose prema svojim mogućnostima i potrebama uzdržavane osobe, uz uvjete i na način određen Obiteljskim zakonom, a osoba koja prima i osoba koja daje uzdržavanje može tražiti da sud povisi ili snizi iznos uzdržavanja, odluči o prestanku uzdržavanja ili promijeni način uzdržavanja određenog prijašnjom ovršnom ispravom ako su se okolnosti promijenile.

Roditelji su prvi dužni uzdržavati svoje maloljetno dijete, te se radno sposoban roditelj ne može osloboditi dužnosti uzdržavanja maloljetnog djeteta, a ako roditelj ne uzdržava maloljetno dijete, dužni su ga uzdržavati baka i djed po tom roditelju.

Roditelj koji ne stanuje s maloljetnim djetetom i nije plaćao uzdržavanje za svoje maloljetno dijete dužan je isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje od nastanka tog prava pa do podnošenja tužbe.

Ministar nadležan za poslove socijalne skrbi odlukom jednom godišnje, a najkasnije do 1. travnja tekuće godine određuje minimalne novčane iznose koji predstavljaju minimum iznosa ukupnih materijalnih potreba za mjesečno uzdržavanje maloljetnog djeteta u Republici Hrvatskoj, koje je dužan platiti roditelj koji ne stanuje s djetetom.

Minimalni iznos određuje se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu, i to:

  1. za dijete do 6 godina, 17% prosječne plaće
  2. za dijete od 7 do 12 godina, 20% prosječne plaće i
  3. za dijete od 13 do 18 godina, 22% prosječne plaće.

Iznimno se potrebe maloljetnog djeteta za uzdržavanje mogu utvrditi u iznosu nižem od zakonskog minimuma, ali ne manje od jedne polovice zakonskog minimuma:

  1. ako je obveznik uzdržavanja dužan uzdržavati dvoje ili više djece ili
  2. ako dijete vlastitim prihodima pridonosi svojem uzdržavanja.

Ministar nadležan za poslove socijalne skrbi odredit će odlukom jednom godišnje, a najkasnije do 1. travnja tekuće godine tablice o prosječnim potrebama maloljetnog djeteta u skladu s dobi djeteta, prihodima roditelja obveznika uzdržavanja prema platnim razredima i prosječnim troškovima života u Republici Hrvatskoj.

Odluku o uzdržavanju sud u parničnom postupku donosi nakon što je utvrdio ukupne materijalne potrebe djeteta i ukupne imovinske mogućnosti roditelja.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Angelina Jolie i Brad Pitt

Bivši slavni supružnici pred važnom odlukom za njihovu djecu

Iako psiholozi preporučuju zajedničko skrbništvo kao najbolji model,…

Može li se alimentacija naplatiti imovinom?

Čitateljicu je interesiralo i ima li pravo tražiti…

povratak na posao i pravo na godišnji odmor nakon porodiljnog

Godišnji odmor nakon komplikacija i porodiljnog

Ostala sam trudna u prosincu 2018. godine. U…

Pročitajte i:

dijete slomilo ruku

Lom ruke tijekom praznika i školsko osiguranje

Osiguranje učenika vrijedi godinu dana i obuhvaća 24-satno razdoblje, no kod jednog osiguravajućeg društva za…

samohrana majka

Kako ostvariti pravo na povećanje alimentacije?

Djeca rastu i životne potrebe su im sve veće! Sukladno tome, može li i kako…

alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Čitateljicu je interesiralo može li ostvariti alimentaciju od bivšeg partnera s kojim nije bila u…

otkaz zbog koronavirusa i neiskorišten godišnji odmor

Otkaz zbog koronavirusa i neiskorišteni godišnji odmor

Nakon isteka rodiljnog dopusta, poslodavac je najavio otkaz, no ima li pravo to učiniti bez…