Kako pravno riješiti obiteljske razmirice i skrb o djetetu

Kako postupiti kad jedan od supružnika ode od kuće i krene se ponašati kao da nije u braku, bez obzira na to što pravno ništa nije rješeno

Pitanje: Poštovani, moja kći ima jedno dijete iz prvog i jedno iz drugog braka. U ovom braku imaju puno problema koje su uspijevali riješavati, a kod mene su živjeli godinu dana, a od nedavno su podstanari. Njen muž zadnjih 20 dana izbjegava dolazak u obitelj i pred drugima govori da on više nema ništa s brakom i da je slobodan čovjek. Traži da vikendom uzima svoje dijete, a za drugo koje nije njegovo biološko ne mari, baš kao ni za ženu. Ne želi razgovarati i tvrdi da ima pravo raditi što želi. Ne znam kako pomoći kćeri i njenoj djeci, jer sad ju je počeo psihički maltretirati da odjavi adresu od njegovih roditelja i da mu vrati novce za vozački. On ne želi pokrenuti rastavu, a vrijeđa je i objavljuje na internetu nemoralne objave u alkoholiziranom stanju.

Odgovor: Predlažem da se svakako obratite nadležnom Centru za socijalnu skrb kako bi vašoj kćeri i njezinoj djeci bila pružena stručna pomoć. Nadalje, razvod braka može tužbom zahtijevati i samo jedan bračni drug, a oba bračna druga prijedlogom za sporazumni razvod braka. Nadležnost suda i Centra za socijalnu skrb je prema mjestu zadnjeg zajedničkog prebivališta odnosno boravišta bračnih drugova.

Sukladno čl. 53. Obiteljskog zakona (NN 103/15; u nastavku ObZ), ako bračni drugovi imaju zajedničko maloljetno dijete, povodom tužbe radi razvoda braka mogu predložiti s kojim će roditeljem dijete stanovati i način ostvarivanja roditeljske skrbi, ostvarivanje osobnih odnosa djeteta i roditelja s kojim dijete neće stanovati i visinu uzdržavanja djeteta.

Bračni drugovi koji imaju zajedničku maloljetnu djecu dužni su prije pokretanja sudskog postupka za razvod braka sudjelovati u postupku obveznog savjetovanja koje provodi Centar za socijalnu skrb, a što je uređeno čl. 321. do 330. ObZ-a.

Obvezno savjetovanje je oblik pomoći članovima obitelji da donesu sporazumne odluke o obiteljskim odnosima, a prvenstveno vodeći brigu o zaštiti obiteljskih odnosa u kojima sudjeluje dijete te o pravnim posljedicama nepostizanja sporazuma i pokretanju sudskih postupaka u kojima se odlučuje o osobnim pravima djeteta. Obvezno savjetovanje na zahtjev stranaka (može biti u pismenom obliku ili usmeno na zapisnik) provodi stručni tim centra za socijalnu skrb nadležan prema mjestu djetetova prebivališta, odnosno boravišta ili prema mjestu zadnjeg zajedničkog prebivališta odnosno boravišta bračnih drugova. Izvješće o obveznom savjetovanju sastavlja centar za socijalnu skrb pri okončanju obveznog savjetovanja.

Ako se roditelji ne mogu dogovoriti o sadržajima roditeljske skrbi ili o iznosu i načinu uzdržavanja malodobnog djeteta, tijekom vođenja postupka razvoda braka mogu predložiti sudu donošenje privremene mjere, kako bi se i do donošenja konačne sudske odluke privremeno regulirala pitanja koja su hitne naravi (s kojim roditeljem će dijete živjeti, kako će se odvijati susreti i druženja s roditeljem s kojim ne živi, kako će skrbiti o djetetu).

Ako bračni drugovi nakon okončanja obveznog savjetovanja žele nastaviti započeti postupak razvoda braka, dostavljaju općinskom sudu izvješće centra za socijalnu skrb o obveznom savjetovanju (ne smije biti starije od šest mjeseci) te plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi.

 

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti
Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

 

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

razvod roditelja i utjecaj reazvoda na dijete

10 znanstveno dokazanih posljedica razvoda na djecu

Razvod je stresan za čitavu obitelj, ali većina…

tužna žena plaće zbog smrtnog slučaja u obitelji

Pravo na odštetu nakon smrti člana obitelji na poslu

Visina naknade za slučaj smrti ovisi o srodstvu…

Pročitajte i:

dijete slomilo ruku

Lom ruke tijekom praznika i školsko osiguranje

Osiguranje učenika vrijedi godinu dana i obuhvaća 24-satno razdoblje, no kod jednog osiguravajućeg društva za…

samohrana majka

Kako ostvariti pravo na povećanje alimentacije?

Djeca rastu i životne potrebe su im sve veće! Sukladno tome, može li i kako…

alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Alimentacija za djecu u izvanbračnoj zajednici

Čitateljicu je interesiralo može li ostvariti alimentaciju od bivšeg partnera s kojim nije bila u…

otkaz zbog koronavirusa i neiskorišten godišnji odmor

Otkaz zbog koronavirusa i neiskorišteni godišnji odmor

Nakon isteka rodiljnog dopusta, poslodavac je najavio otkaz, no ima li pravo to učiniti bez…