Izmjene ugovora o radu, koja su prava zaspolenika?

Razlilčite su kombinacije u kojima poslodavci mogu reorganizirati radna mjesta i nuditi dosadašnjem zaspoleniku promjenu radnog mjesta, većinu plaće i slično

Pitanje: Zaposlena sam više od 10 godina kod istog poslodavca, sada mi je poslodavac uručio otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora o radu, koje su moje mogućnosti?

 

Odgovor: Prije svega potrebno je istaknuti kako su radnopravni odnosi u Hrvatskoj regulirani odredbama Zakona o radu (Narodne novine broj 93/14, 127/17, u daljnjem tekstu: "ZOR"). Praktično gledajući, kada se rade reorganizacije radnih mjesta ili promjene u poslovanju u vezi s radnim mjestima, poslodavac radniku prvo ponudi novi ugovor o radu ili aneks postojećeg ugovora o radu, pa se u slučaju ne prihvaćanja istoga od strane radnika, tek onda razmišlja o daljnjim koracima i eventualnom otkazu ugovora o radu ili otkaza s ponudom izmijenjenog ugovora o radu.

Vezano za otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora, važno je naglasiti kako se odredbe ZOR-a koje se odnose na otkaz primjenjuju i u slučaju kada poslodavac radniku uruči otkaz ugovora o radu i istodobnu mu predloži sklapanje novog ugovora pod izmijenjenim uvjetima (npr. ugovor o radu za drugo radno mjesto, ugovor o radu s nižom plaćom i sl.).

Protiv takve odluke, odnosno otkaza, radnik ima prava i pravne mogućnosti kao da se radi o "klasičnom" otkazu ugovora o radu koji ne uključuje ponudu novog ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima (npr. možete osporavati zakonitost takvog otkaza čak i ako prihvatite ponudu poslodavca i sklopite novi ugovor o radu). U slučaju otkaza s ponudom izmijenjenog ugovora radnik se mora izjasniti o ponudi u roku koji ne smije biti kraći od osam dana, ali poslodavac radniku može dati i duži rok da se odluči hoće li navedeni ugovor prihvatiti ili ne. Dakle, radnik može uzeti primjerak otkaza i prijedlog novog ugovora o radu i razmisliti, odnosno savjetovati se hoće li prihvatiti takav novi ugovor o radu ili neće.

Zaključno, moglo bi se istaknuti da su u slučaju otkaza s ponudom izmijenjenog ugovora radniku na raspolaganju sljedeće mogućnosti:

(i) prihvaćanje ponude poslodavca te sudsko osporavanje otkaza u propisanom roku;
(ii) prihvaćanje ponude poslodavca bez osporavanja odluke o otkazu;
(iii) odbijanje ponude poslodavca, pri čemu nastupa otkaz ugovora o radu i prestanak radnog odnosa po isteku otkaznog roka (koji se jasno, ako za to postoje osnove, može sudski osporavati u propisanom roku).

 

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti
Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Zaštitne mjere protiv obiteljskih nasilnika

Na koje se sve načine možete zaštititi od…

Utvrđivanje očinstva

Je li majka dužna pristati na zahtjev bivšeg…

Otišao u drugu zemlju, napustio obitelj, prestao plaćati kredit...

Katkad teška obiteljska i financijska situacija može uzrokovati…

Obaveze uzdržavanja punoljetne djece

Svakojake obiteljske zavrzlame redovito nam pristižu na e-mail…

Pročitajte i:

vožnja biciklom

Biciklom naletio na pješaka i ozlijedio ga! Podliježe li kaznenom postupku?

Odvjetnica Blaženka Musulin odgovara na pitanja čitatelja

djeca u prometu

Dječaka udarilo auto dok je prelazio cestu izvan pješačkog prijelaza - ima li pravo na odštetu?

PitanjeKad je išao u školu i izašao iz autobusa dječak je pretrčao cestu ispred stajališta…

djevoj;ica s nogom u gipsu

Pravo na odštetu: odvjetnica otkriva što kad dijete padne na školskim stepenicama

Zbog noge u gipsu povratak normalnom životu i aktivnostima traje dugo! Pokriva li to polica…

smorazumni razvod

'Više ne možemo zajedno! Kako i gdje podnijeti sporazumni zahtjev za razvodom?'

Sve o sporazumnom razvodu, pa i do kojeg se roka partneri mogu predomisliti, pojasnila je…