poučni crtići

Ako mu već servirate crtić da biste malo predahnuli, onda neka barem bude poučan! Imamo jedan super prijedlog

Osim određivanja vremena koje vaša djeca u određenoj dobi smiju provoditi gledajući televiziju, važno je ponuditi im kvalitetn, poučan sadržaj kakav primjerice nudi serijal crtića 'Susjedstvo Tigrića Daniela'

Stručnjaci smatraju da djeca mlađa od tri godine uopće ne bi smjela gledati televiziju. Razlog tomu su brza izmjena slika i sadržaja koja je prenaporna za osjetljiv dječji mozak, a istraživanja su pokazala da mališani u dobi do tri godine koji gledaju puno televizijskih sadržaja imaju siromašniji vokabular te su manje socijalno napredni. Djeca starija od tri godine pred televizorom bi trebala provoditi maksimalno 30 minuta dnevno, ali i znati da postoje dani kada se taj uređaj ne bi trebao ni uključivati. Kako odrastaju to se vrijeme produljuje, no osim vremena koje djeca smiju provesti gledajući televiziju, važan je i sadržaj koji konzumiraju. Ako svom djetetu servirate crtiće da biste malo predahnuli ili da bi vas na neko vrijeme ostavili na miru, svakako vodite računa o tome što vam taj mir osigurava.

Jedan od animiranih sadržaja s kojim ne možete pogriješiti ako ste roditelj vrtićkog djeteta, jest ‘Susjedstvo Tigrića Daniela’. Svako jutro radnim danima prikazuje se u sklopu emisije Juhuhu na drugom progmaru HTV-a. Temelji se na revolucionarnoj PBS-ovoj seriji ‘Susjedstvo gospodina Rogersa’. Serija pripovijeda poticajne priče o životu predškolske djece, služeći se glazbenim strategijama ukorijenjenim u poznatom socijalno-emotivnom učenju Freda Rogersa. Kroz maštu, kreativnost i glazbu, Daniel i njegovi prijatelji uče važne društvene vještine, neophodne za školu i život.

I dok su na našoj televiziji već prikazane broje epizode, ona koju tek očekujemo u budućnosti, obrađuje vrlo važnu temu – autizam. Prihvaćanje različitosti uistinu je sjajna lekcija koju djeca trebaju usvojiti, a činjenica da to mogu naučiti i gledajući crtić, uistinu je hvale vrijedna.

U epizodi o kojoj govorimo pojavljuje se novi lik, dječak Max koji ima autizam. U njoj se prikazuju načini na koje se Max voli igrati i što sve Daniel čini da bi se povezali. Tako primjerice Daniel zove Maxa da mu pomogne izgraditi dvorac i igrati se s njim, na što on ne reagira. Tada mu učitelj, čiji je Max nećak, objašnjava da njemu katkada treba malo više vremena za razumije pitanje te odluči dati odgovor. I dok Daniel želi graditi dvorac, Maxa zabavlja igra s autobusima te nakon uputa svog učitelja tigrić ipak pronalazi način da se igra s novim prijateljem.


Tu naime vidimo koliko je za male gledatelje važno razumjeti da neki njihovi prijatelji mogu imati drugačije potrebe te da uče, igraju se i komuniciraju na neki drugačiji, svoj način. Da stvar bude bolja, producenti ovog serijala za lik Maxa angažirali su glumca u tinejdžerskim godinama, koji se zove Israel Thomas-Bruce i kojemu je s četiri godine dijagnosticiran autizam. I još jedna dobra stvar jest da će Max biti lik koji će se pojavljivati i u idućim epizodama ovog animiranog serijala i osim što jedva čekamo da prva epizoda s njim bude emitirana i kod nas, vesele nas sve lekcije koje će i naša djeca naučiti iz odnosa tigrića i njegova novog prijatelja.

Tekst: J. S.
Foto: Shutterstock, Schreenshot

 

 

 

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

beba potrbuške

Stavljajte bebe u potrbušni položaj, možda će noću spavati bolje!

Ako se vaša beba često budi noću, a nije ni gladna, niti joj je prljava…

beba jede med

Med je hranjiv i ljekovit, ali kada ga uvesti u bebinu prehranu?

Med je sladak, ali i zdravi izbor kad su sladila u pitanju. No postoji vrijeme…

djevojčica pere zube

'Ak' ne pereš zube, morat ćeš kod zubara', rečenica koju nikako ne trebate izgovarati djeci!

Oralna je higijena vrlo važna i dijete je treba usvojiti već od najranije dobi jer…

vrijeme s obitelji

Obitelj kao prioritet: Kvalitetno vrijeme provedeno s djecom važno je za njihov razvoj

Dugo radno vrijeme, razne dječje aktivnosti, kućanski poslovi i obiteljske obaveze ne ostavljaju roditeljima priliku…