razvod slavnog para Megan Fox i Brian Austina Greena

Porast razvoda u karanteni! Kraj za još jedan slavni par s troje djece

U Kini, gdje je pandemija prvo počela, u posljednje vrijeme porastao je broj zahtjeva za raskidom braka za nevjerojatnih 50%. Hrvatska, čini se, u kriznim situacijama nije sklona slijediti taj trend, no hoće li tako biti i nakon koronakrize?

Američka glumica Megan Fox i njezin suprug Brian Austin Green pridružili su se popisu slavnih parova koje možemo staviti pod nazivnik – bivši. Daily Mail piše kako su karaktenu zbog koronavirusa proveli razdvojeno, a njihovo troje djece – šestogodišnji Noah Shannon, četverogodišnji Bodhi Rason i dvogodišnji Journey River – povremeno su boravili kod majke, a povremeno kod oca, pa je za pretpostaviti kako će par podijeliti skrbništvo. Problemi među njima, doduše, nisu “od jučer, s obzirom da su već jednom, 2015. godine podnijeli papire za razvod, da bi u travnju prošle godine tražili da se taj zahtjev ipak – poništi.

Megan Fox više ne nosi vjenčani prsten.
Par snimljen lani u prosincu

Statistike kažu kako je zbog pandemije koronavirusa i karantene, porastao broj razvoda u svijetu. To se prvo počelo primjećivati upravo tamo gdje je epidemija prva krenula, u Kini, gdje bilježe rekordan broj zahtjeva za okončanjem braka. Neki odvjetnički uredi bilježe rast broja zahtjeva za 50%. I dr. Ranko Rajović, autor NTC sustava učenja, koji trenutačno radi na pedagoškom fakultetu u Kopru u Sloveniji, u nedavnom intervjuu rekao nam je kako i slovenski mediji pišu o porastu broja zahtjeva za razvodom nakon karantene u odnosu na razdoblje prije nje za – visokih 50%. Hrvatska, u usporedbi s drugim europskim zemljama, ima nižu stopu razvoda, a u krizi smo, čini se, još specifičniji.

“U Hrvatskoj su tijekom devedesetih zbog rata i svojevrsne društvene retradicionalizacije već ispodprosječni pokazatelji o razvodu braka pali na još nižu razinu, a iako su njihove vrijednosti do danas bitno premašile tu razinu s kraja dvadesetog stoljeća, podaci pokazuju da se u Hrvatskoj brakovi i dalje razvode rjeđe nego u većini europskih zemalja, uključujući i bivše socijalističke zemlje”, pojasnili su za Zadarski.hr demografi s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Petra Međimurec i Ivan Čipin. Hoće li se takav trend nastaviti, teško je reći, s obzirom da je stasala jedna nova generacija, no ne treba ni zanemariti činjenicu da upravo kriza mnogima “otvori oči”, pa postanu svjesniji prioriteta i činjenice da imamo jedan život. A to nas, doduše, može odvesti u dva smjera: do okončanja onoga što ne funkcionira, ali i do spoznaje istinskih životnih vrijednosti i važnosti ulaganja u njih.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

dijete slomilo ruku

Lom ruke tijekom praznika i školsko osiguranje

Osiguranje učenika vrijedi godinu dana i obuhvaća 24-satno razdoblje, no kod jednog osiguravajućeg društva za…

dijete u bolnici

I struka se digla protiv odluke o 15 minuta s djetetom u bolnici!

Nakon roditelja, sada se i struka angažirala u zahtjevima da Ministarstvo zdravstva promijeni odluku prema…

Iskustvo mame djeteta s teškom dijagnozom: 'Znala sam da nije 'lijena beba'. Srećom, to je na vrijeme prepoznala i pedijatrica!'

Zahvaljujući ustrajnoj borbi Udruge Kolibrići danas svako dijete u Hrvatskoj s dijagnozom spinalne mišićne atrofije…

mama i kći

Mama i kći: novo otkriće o ovom najčvršćem, ali nerijetko i najkompliciranijem odnosu

Sada je i znanstveno dokazano da majke i kćeri imaju sličnu anatomiju kad je u…