Pomozite djetetu da lakše prebrodi traumu

Iako odrasli, a pogotovo roditelji, jako brinu o tome da su djeca sigurna i zaštićena, neočekivani događaji se svejedno mogu dogoditi na različite načine i u različitim okolnostima. Kako tada postupiti?

Traumatskim događajem smatra se bilo koji opasni, ugrožavajući događaj koji je prijetnja djetetovom životu i tjelesnom integritetu. Pritom dijete može svjedočiti ili samo biti žrtva nekog takvog događaja. Iako trauma doživljena u djetinjstvu može imati dugoročne posljedice, uz primjerene intervencije i adekvatnu podršku bliskih osoba, moguć je oporavak od traumatskih događaja.

Primjeri traumatskih događaja

 • Prometna nesreća
 • Bolest (vlastita ili bliske osobe)
 • Prirodne ili tehnološke katastrofe
 • Gubitak voljene osobe ili kućnog ljubimca
 • Zlostavljanje (psihičko, seksualno ili fizičko) i zanemarivanje
 • Svjedočenje obiteljskom i vršnjačkom nasilju
 • Razvod roditelja
 • Selidba…

Traumom u djetinjstvu se općenito smatraju situacije u kojima se djeci dogodi nešto strašno što ih jako uznemiri, npr. kada se ozlijede ili vide da je netko koga vole ozlijeđen i mora u bolnicu, kada ih je strah da nekoga ne izgube zbog bolesti, razvoda, preseljenja, kada dožive neki zastrašujući prizor koji nije primjeren njihovoj dobi i sl.

Većina djece (ali i odraslih) nakon toga doživljava određene reakcije, što je sasvim prirodno i očekivano. Pritom to mogu biti različiti načini reagiranja, različitog intenziteta i to i na psihološkom i na fiziološkom planu. Tako su mogući osjećaji straha i bespomoćnosti, ali i fiziološke reakcije poput ubrzanog rada srca, znojenja ili povraćanja. Neka djeca se povlače u sebe, a neka mogu biti razdražljiva, napeta i agresivna. Česta reakcija je i izbjegavanje mjesta ili osobe koje podsjećaju na traumu, kao i ponavljanje traumatskog događaja kroz igru. Nakon traume moguće su ponekad i poteškoće s pažnjom, kao i problemi u školi ili u ponašanju. Sve ove reakcije, iako su neugodne, istovremeno su i prirodne, jer su to načini na koje vlastito tijelo štiti osobu i pomaže joj nositi se sa situacijom s kojom se suočava. Svakoj osobi, pa tako i djeci, je potrebno određeno vrijeme da se oporavi od neugodnog i opasnog događaja te je u tom procesu važno da ima podršku prvenstveno roditelja, ali i ostalih bliskih osoba u njegovom životu.

Kako roditelji mogu pomoći?

Budući da reakcije na traumu ovise o djetetu, njegovoj dobi i vrsti traume, tako će i vrsta pomoći i podrške biti drugačija u svakoj situaciji. To znači da će neko dijete više tražiti fizički kontakt, nekome će biti važnije razgovarati o svojim mislima i osjećajima, a nekima će biti važna prisutnost prijatelja i igra. Važno je prepoznati potrebe djece i u skladu s njima reagirati. No, općenito je obiteljska podrška ključna za smanjivanje utjecaja traume na dijete. Neki od načina na koje možete pružiti podršku djetetu su:

 • Poticanje razgovora o samom događaju, kao i slušanje djeteta. Pritom je važno djetetu, na njemu razumljiv način objasniti što je trauma. Tako će djetetu biti jasnije što mu se događa i kroz što prolazi, kao i što može očekivati.
 • Davanje iskrenih odgovora djetetu na njegova pitanja.
 • U razgovoru s djetetom probajte reći nešto ohrabrujuće, ali da pritom ne umanjujete težinu situacije, kao i ne obećavate da se tako nešto neće više dogoditi. Neke stvari su izvan vaše kontrole i ne možete biti sigurni što će se u budućnosti dogoditi.
 • Poštivanje djetetovih osjećaja i reakcija na način da mu se objasni da su reakcije i promjene prirodne, s obzirom na neuobičajen događaj.
 • Osigurati mu podršku i uvjeriti ga da ste tu za njega i da ćete učiniti sve da bude sigurno i zaštićeno.
 • Pokušajte se, što je više moguće, držati svoje dnevne rutine - potičite obavljanje svakodnevnih aktivnosti i obaveza.
 • Potaknite dijete na odmor i opuštanje, kao i na aktivnosti poput crtanja, plesa, čitanja priča, igranja te druženje s prijateljima i drugom djecom.
 • Pohvalite pozitivne pomake koje primijetite kod djeteta. Time dajete na važnosti njegov napredak te mu dajete pažnju i motivaciju za daljnji napredak u tom smjeru.

Ono što nije poželjno da kao roditelji radite nakon što je Vaše dijete iskusilo traumatsku situaciju je izbjegavanje odgovaranja na pitanja i razgovora o događaju, požurivanje oporavka te umanjivanje i ignoriranje samog događaja. Ta ponašanja mogu dodati težinu samom događaju, a uz to što je preplašeno, dijete će vjerojatno biti i zbunjeno. Neće znati kako da se nosi sa svojim osjećajima i reakcijama, što može produžiti i otežati oporavak od proživljene traume.

Ako primijetite da djetetove reakcije i promjene u ponašanju traju dulje, ili ako vas one počnu brinuti, jer počinju ometati fizičko i emocionalno funkcioniranje djeteta, potražite pomoć stručne osobe. Stručne osobe mogu procijeniti zdravlje vašeg djeteta i, ako je potrebno, reagirati tretmanom primjerenim za vaše dijete, kako bi uspješnije prebrodilo krizu i olakšalo mu suočavanje s događajem. Važno je da znate da postoje brojne uspješne tehnike koje pomažu djeci da se nose s traumom, bolje ju razumiju i tako integriraju u svoj život.

 

Tekst: Ana Orlić, mag. psych., Hrabri telefon

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Ako su vaša djeca zaboravljiva i neorganizirana, onda je ovo za vas!

Što ako 'Zaboravio sam!' zapravo znači 'Ne da…

vršnjačko nasilje

Kako na miran način zaustaviti vršnjačko nasilje?

Iva Brčić, mag. soc./phill, i Sanjica Ćaćić, NLP…

Počinje besplatna Škola za roditelje

Savjetovalište Snaga obitelji započinje novi ciklus Škole za…

Na ovo svakako obratite pažnju ako imate dijete s poteškoćama u razvoju

Stručnjaci navode šest ključnih emocija koje mogu biti…

Pročitajte i:

mala bula starog

Što kad su djeca bullyji, a roditelji žrtve?

Bullying najčešće povezujemo sa školom i s vršnjačkim zlostavljanjem, no događa se da i roditelji…

mama postavlja granice u odgoju kćeri

Smireno i dosljedno, ne posustajte! 7 pravila za uspješno postavljanje granica

Razvoj djeteta uvelike ovisi o sposobnosti roditelja da postave granice, a neka istraživanja kažu kako…

girl in the bus

Kći mi se ozlijedila u gradskom autobusu. Imamo li pravo na odštetu?

Što ako se djetetova ozljeda dogodi u javnome prijevozu, ima li roditelj pravo na odštetu,…

seksualno zlostavljanje djece

Hoće li nam dijete biti žrtva seksualnog zlostavljanja - ovisi i o nama kao roditeljima!

Znate li što činite banalnim postupcima poput onog kada dijete nagovarate da poljubi nekog premda…