Ovo je definitivno najjeftinija ‘psihoterapija’! Riješite se napetosti! Učinkovito je i za djecu…

Izradite kućnu kutiju za vrištanje i u nju ispuštajte sve negativne emocije. Oslobađanje napetosti vrištanjem može biti itekako ljekovito!

Godina 2020. mnogima od nas sigurno je jedna od najgorih godina u životu. Više-manje svi smo pod stresom, a aktualna situacija izazvana pandemijom koronavirusa, isprepletena nizom drugih problema i stresnih situacija, mnoge je od nas dovela na sam rub. Ponekad bismo na kraju dana samo htjeli vrištati. Stručnjaci kažu: “Što čekate? Vrištite!"

Prema učenju dr. Arthura Janova, autora bestselera iz '70-ih "Osnovna terapija" oslobađanje napetosti vrištanjem može biti itekako ljekovito. Dapače, Janov je vjerovao da vrištanje može izliječiti bolesti poput depresije i alkoholizma pa čak i donijeti svjetski mir.

Zdravstvena je zajednica s vremenom diskreditirala Janovo učenje, ali mnogi se terapeuti slažu da je vrištanje ljekovito za dušu. Dakle, vrištanjem ne možemo postići mir u svijetu, ali možemo postići svoj vlastiti mir.

Ipak nije svejedno kako i gdje vrištite. Mjera djeluje samo ako se izvodi u zatvorenom okruženju i ako vaše vrištanje nije usmjereno na neku osobu ili stvar. Primjerice, ako ćete 10 minuta vrištati na usisivač koji ne pokvario neposredno prije no što su vaša djeca po podu razbacala pahuljice, to se ne smatra učinkovitim, a nije ni društveno prihvatljivo. Vrištanje će imati najviše efekta ako izradite kutiju za vrištanje i vrištite u nju.

Metaforički, kutija će vam pomoći da u nju izvrištite svoje negativne emocije. A to je daleko bolje i učinkovitije nego da vrištite na ljude oko sebe.

Cijela je bit u tome da nakon što oslobodite u kutiju negativne emocije, možete udahnuti natrag one pozitivne. Zagovornici ove terapije kažu da kutija za vrištanje može biti i zabavan način na koji se s emocijama mogu nositi i vaša djeca. Svaki roditelj koji je povikao na svoju djecu, supružniku i/ili vijesti na televiziji zna da kutija za vrištanje nije najgora ideja ni za odrasle.

Izrada same kutije vrlo je jednostavnija. Sve što vam treba su kutija, nešto papira, stare čarape i markeri. Bolje je ako je kutija dugačka i uska, no u redu je svaka kutija koju nađete. Kutiju omotajte papirom i napunite stvarima koje će prigušiti zvuk. Možete koristiti rasparene čarape, vatu, spužvu iz jastuka ili zgužvani papir. Kao treći korak kutiju obojite po želji. Jedna je od ideja da na jednoj strani kutije napišete “ulaz" i ispišete sve negativne emocije poput, primjerice, bijesa, razočaranja, nezadovoljstva… Na drugu stranu kutije napišite “izlaz" i ispišite sve pozitivne emocije kao što su sreća, ljubav, zadovoljstvo. Možete nacrtati i smajliće, sunce, srčeka… Ako koristite širu kutiju, na vrhu izrežite mali krug u koji ćete stavite tuljac od toalet papira ili papirnatih ručnika. Tako ćete dobiti manji otvor kroz koji ćete vikati u kutiju.

Kad ste pod stresom ili ste frustrirani, uzmite kutiju i ispustite iz sebe sve te loše osjećaje. Kutija neće u potpunosti prigušiti vaše zvukove, ali u nju možete ispustiti svoj bijes, a da pritom ne povrijedite nečije osjećaje. I zato, samo naprijed. Budite kreativni u izradi kutije, a kad je izradite - vrištite u nju.

Tekst: I. K.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Napadaji panike i kako se s njima nositi?

Napad panike je osjećaj jake uplašenosti i straha…

Nastavljaju me mučiti crne misli

Poštovani, imam 19 godina, veoma sam ambiciozna i…

Pomozite svojim tinejdžerima prevladati destruktivno ponašanje

Među jednim od učestalih tinejdžerskih problema je samoozljeđivanje,…

Kako se nositi s učestalim napadajima panike

Imam 33. godine i od travnja ove godine…

Pročitajte i:

Najbolja afirmacija za mame! Ovo morate raditi svaki dan!

Svaki dan recite sebi: "Ja sam dobra mama!"

5 načina kako da se zaposlene majke lakše nose s krivnjom

Situaciju u kojoj se nalaze zaposlene mame najbolje je opisala novinarka Amy Westervelt u knjizi…

Poznata glumica iskreno: 'Bilo je zastrašujuće postati mama s 22 godine!'

Ova trostruka mama svoja je iskustva podijelila u showu kolegice Drew Barrymore

Je li popularna serija kriva za porast samoubojstava kod mladih?

U ovo neizvjesno vrijeme, kada je pandemija iz temelja promijenila naš način funkcioniranja, treba -…