mama i kći kvalitetno vrijeme

Oprez, ako provodite previše vremena s klincima – to može naštetiti njihovom zdravlju

Ako smo samo prisutni s djecom fizički, a naše misli i naš fokus su usmjereni na nešto drugo, iskreno, možda si samo 'peremo' savjest, ali u tom 'druženju' ne uživa ni dijete ni roditelj. Kvalitetno provedeno vrijeme znači nešto posve drugo. Evo što su pokazala istraživanja

Istraživanje objavljeno u časopisu ‘Marriage and Family’ pokazalo je da smisao kvalitetnog vremena nije u tome koliko vremena provodite sa svojim djetetom, već kako ga provodite. Ustvari, provoditi previše vremena s djecom nije korisno za njihovo mentalno zdravlje, pokazalo je istraživanje.

Kako je ovo moguće? Ako ste anksiozni ili osjećate krivnju jer previše radite i zbog toga premalo vremena provodite sa svojom djecom, zapravo biste njima mogli nametnuti osjećaj odgovornosti za vašu tjeskobu. A to doista nije potrebno.

Naime, kako navode autori istraživanja, količina vremena koje majke provode s djecom u dobi od 3 do 11 godina ima malo utjecaja na njihov psihološki razvoj ili školski uspjeh. Iako se ovo protivi svemu što su nam ranije govorili, čini se da je to istina. Istraživanje je pokazalo da je najvažnije kvalitetno provesti vrijeme s djecom, posebice s djecom adolescentne dobi, jer to potiče njihov bolji uspjeh u školi i smanjuje mogućnost da će upasti u loše društvo.

Mnoge se majke zbog nametnutih stereotipa osjećaju krive zbog toga što rade umjesto da svaku minutu provode sa svojom djecom. Desetljećima se tvrdilo da majke time što zbog posla izbivaju iz kuće djeci nanose veliku štetu.

Što govore najnovija istraživanja?
Sada se tim istim majkama, kojima se ranije govorilo da su ‘užasne’ mame, govori potpuno suprotno.

‘Istraživanje objavljeno u prosincu 2020. pokazalo je da ako oba roditelja rade, imaju posao u kojem uživaju, cijela je obitelj puno sretnija. Ako oba roditelja rade, moraju se manje brinuti oko financija i manje su šanse za napete odnose među njima. Manje svađa znači manje stresa u kući i veću vjerojatnost da će roditelji ostati zajedno i da se neće razvesti’, napisala je komentirajući rezultate istraživanja spisateljica, učiteljica i majka troje djece Esther Peverley za portal Moms.com.

Kad je mama stalno umorna, uznemirena i nesretna, ona svoje raspoloženje može prenijeti na djecu, a što može rezultirati time da i ona budu pod stresom. Posljedica toga može biti lošiji uspjeh u školi, a sve može rezultirati i dječjom depresijom.

Djeca, koja odrastaju u obitelji u kojoj oba roditelja rade, imat će sretnije djetinjstvo, pokazalo je istraživanje.

‘Naravno, da bi svaki roditelj trebao odvojiti slobodno vrijeme za druženje s djecom, ali generalni je zaključak da ne trebaju čitav dan provoditi s roditeljima. Dapače, vrijeme koje djeca provode samostalno, daje im priliku da nauče biti samostalni, a mami daje prijekopotreban odmor od odgovornosti. Ako je mama sretna i odmorena, i ostatak kućanstva će se tako osjećati’, napisala je Peverley te dodala: ‘Nitko ne voli u isto vrijeme biti preopterećen poslom, kućanskim poslovima i djecom. Čak ni mame!’

I zato, ako mislite da ste loša mama jer svaku slobodnu sekundu ne provodite sa svojim djetetom u igri, promijenite svoje razmišljanje.

Potpuno je nevažno koliko vremena provodite sa svojom djecom. Jedino je važna kvaliteta tog vremena. Ako cijeli dan sjedite s djetetom i pričate na mobitel, a da pritom s djetetom uopće ne komunicirate, to nije kvalitetno vrijeme. No, ako dnevno barem 15 minuta kvalitetnog vremena posvetite svome djetetu, i to svaki dan, to će biti dovoljno da napunite njegove emocionalne baterije. Pritom se misli da budete prisutni ne samo fizički već i duhom. Posvetite djetetu punu pažnju, čitajte zajedno s njim, razgovarajte, zajedno crtajte, pecite kolače; radite sve ono što će vam pomoći u stvaranju odnosa povjerenja i bliskosti između vas i vašeg djeteta.

Tekst: Ivana Kalogjera
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

rodiljna naknada

Kada ostvarujem pravo na rodiljnu potporu?

Majci je odbijen zahtjev za potporu za novorođeno dijete jer neko vrijeme nije živjela u…

pubertet

Pubertet: Kako pomoći djetetu da izgradi zdravu sliku o sebi?

U vremenu kada društveni mediji nude iskrivljenu, naizgled savršenu sliku stvarnoga života, postoje načini da…

discipliniranje djeteta

Kakav ste roditelj: Želite imati sve pod kontrolom ili ne postavljete nikakve granice?

Odgajati dijete najteži je zadatak. Kakav pristup odabrati, ovisi o osobnosti djeteta, ali neke opće…