djeca u igri

Neki su rođeni vođe, neki vukovi samotnjaci: Svaki je klinac priča za sebe, odgajajte ga prema njegovom karakteru!

Svako dijete ima svoju osobnost, a odgoj nije jednoobrazna praksa. Pružite svojoj djeci vodstvo koje trebaju, temeljno na njihovim karakternim osobinama

Neupitno, djeca se ponašaju i odgovaraju na situacije različito, bez obzira na to što odrastaju u istoj obitelji i istome domu, odgojena na isti način. Prema istraživanjima National Center for Biotechnology Information, ne postoji dijete istoga karaktera.

Ako ste roditelj više od jednoga djeteta, ovo vam može zvučati frustrirajuće. No dobro je znati da svako dijete ima drukčiju osobnost. Jednostavno, ne možete pretpostaviti da odgojne metode koje funkcioniraju kod vašeg starijeg djeteta, odgovaraju i mlađem djetetu. I kako to sve uskladiti?

Jedan od načina kako riješiti ovaj problem je otkriti osobnost vašeg djeteta i pronaći pozitivne metode odgoja koje možete primijeniti. Kako biste što bolje prepoznali što odgovara vašem djetetu, donosimo odgojne savjete za različite osobnosti djece.

Hrabro dijete
Ovakva djeca su neovisna, odgovorna i rođeni vođe. Školske i kućne obaveze često izvršavaju bez toga da ih se podsjeća i trude se biti produktivni.

No ponekad znaju biti prilično zahtjevna te imaju potrebu kontrolirati okolnosti. Umjesto da se s njima sukobite zbog takvog ponašanja, omekšat ćete ih potaknuvši ih na aktivnosti koje dovode u ravnotežu potrebu da vode i razvijaju poniznost.

Jedan od načina je uključenost u sportske aktivnosti koje razvijaju socijalne vještine, prijateljsko natjecanje, disciplinu i vještinu promišljenog donošenja odluka. Kroz sport će shvatiti da dominacija nije najvažnija, nego komunikacija s vršnjacima te da je pristojnost i uvažavanje drugih temelj kvalitetnih odnosa.

Energično dijete
Djeca ovakve osobnosti nikad se ne umaraju, a kada ne rade ništa, žale se da im je dosadno. S ovakvom djecom potrebno vam je puno strpljenja i razumijevanja jer često dolaze u situacije da rade nepodopštine i dovode se u nezgodne situacije.

Da odmah razjasnimo, ne mora svako energično dijete imati poremećaj pažnje. I postoje različiti načini kako pozitivnim pristupom možete motivirati aktivnu djecu.

Jedan od načina je omogućiti im dovoljno vremena za slobodnu igru, uz uvjet da ih naučite kako da se igraju na miran način. Možete pregovarati s djetetom u stilu da će se moći igrati sat vremena duže ako ne bude stvaralo nepotrebnu buku ili štetu.

Također, skakanje, vrištanje i ostale aktivnosti dopustite uz uvjet da se događaju vani, gdje dijete ne može ništa razbiti, niti ozlijediti sebe ili druge.

Drugi je pristup da dijete uključite u glazbu. Prema posljednjim istraživanjima, glazba smiruje aktivnost mozga kod mlađe djece i omogućuje bolju kognitivnu funkciju.aktivno dijeteDruštvenjak
Ova su djeca prijateljski raspoložena, ekstroverti i vrlo vesele naravi. Vrijeme vole provoditi sa svojim vršnjacima. Uživaju u timskim sportovima, ali i ostalim aktivnostima u kojima sudjeluju zajedno s prijateljima. Brzo se prilagođavaju novim okolnostima.

Jedino što morate paziti s ovakvom djecom: ne dopustite im da uđu u loše društvo. Vaša je najvažnija dužnost znati s kim se druži vaše dijete, stoga pokušajte svoj odnos s djetetom održavati što transparentnijim i kvalitetnijim.

Ako i dođete u situaciju da niste zadovoljni društvenim okruženjem u kojem se našlo, prvo se bavite ponašanjem svojeg djeteta a izostavite kritiziranje njegovih prijatelja.

S takvim je djetetom važno održavati iskren odnos. Kada uspijete u tome da vam dijete vjeruje te se iskreno izjašnjava o svojim stavovima, možete se početi smatrati blagoslovljenim što imate klinca koji se odlično snalazi u bilo kojem društvenom okruženju.

Ozbiljno dijete
Ova su djeca introverti, mudri i vrlo logičnih razmišljanja. Sve analiziraju prije negoli dođu do nekog zaključka. Više vole provesti vrijeme uz knjigu nego u gomili na nekom dječjem partiju.

Koliko god da vam je drago što vam je dijete ozbiljno, morate znati da se takva djeca vrlo često muče s perfekcionizmom. Jednostavno, sve žele napraviti savršeno inače su vrlo frustrirana.

Umjesto da ih podržavate u perfekcionizmu, usmjerite ih samo na odličnost koja ne zahtijeva savršenstvo, nego ih usmjerava na svladavanje životnih neuspjeha koji su normalni. Ne stavljajte pred njih prevelika očekivanja jer će ih pokušati ispuniti a da pritom možda to ne žele, nego to čine radi vašeg očekivanja.

Osjetljiva djeca
Ova su djeca sklona različitim emotivnim reakcijama i mogu plakati satima, a može ih oneraspoložiti i najmanja sitnica. No ova su djeca prije svega motivirana empatijom i razumijevanjem. Koliko god da vam se ponekad čini vaše dijete komplicirano, ne zaboravite, nikad ne zanemarujte njihove osjećaje.

Jedna od najčešćih pogrešaka koje roditelji rade u odgoju je rečenica: 'Ajde, prestani plakati!' Što više budete ignorirali djetetove osjećaje, ono će se više boriti s time da ih potisne ili prilagodi okolini, što može prouzročiti anksioznost.

Osjetljivoj djeci omogućite vrijeme u kojem će moći izraziti svoje osjećaje bez srama i osjećaja krivnje. Pokušajte ih preusmjeravati na smirujuće aktivnosti kao što je crtanje, slaganje kockica, bojenje, pisanje. Ako ih disciplinirate, neka to bude nježno, objašnjavajući im pritom zbog čega to činite.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

Empatija se uči od rođenja, a dijelom je i nasljedna. Kako odgojiti empatičnu djecu?

Empatija se uči od rođenja. Kroz emocionalno izražavanje dijete prilagođava izražavanje emocija drugima. Empatija je…

Za djecu je najbolji proizvod za sunčanje onaj koji štiti kožu od cijelog spektra štetnog zračenja...

Kada je o našim najmlađim članovima obitelji riječ, nastojimo im uvijek pružiti najbolju njegu. A…

Kako reagirate kad na rođendan vašeg djeteta dođe i nepozvani brat pozvanog prijatelja?

Jeste li svojim mališanima simbiozu kada je o druženju s drugom djecom riječ, postavili kao…

minipolis naslovna

Nije riječ samo o igri, u dječjem gradu MiniPolisu razvijaju se važne životne vještine!

Igra nije samo zabava, ona je i učenje vještina koje su važne za život. U…