sestre u svađi

Obiteljski odnosi u vrijeme lockdowna mogu biti ozbiljno narušeni. Ovi vam savjeti mogu pomoći!

Stisnuti u četiri zida teško je ostati hladne glave i uvijek smireno reagirati, pogotovo kad se nađete u situacijama u kojima biste i pod normalnim okolnostima bili osjetljivi.

Epidemiološke se mjere ne ublažavaju, blagdansko smo vrijeme primorani provesti dalje od baka i djedova, stričeva, ujaka i ostalih dragih ljudi. Sve u svemu, iza nas je teška godina, a pred nama mnoge bitke… Jedna od najvažnijih je svakako ona kako unutar obitelji sačuvati zdrave odnose, kako ostati “normalani”.

Kada tenzije unutar obitelji počnu rasti, kad djeca postanu nervozna i počnu se sve češće međusobno svađati, kad se roditelji počnu jedan na drugoga “istresati”, vrijeme je da stanete na loptu, uhvatite daha i kažete: “Okej, a sada sve ispočetka!” Pitate se u takvim situacijama zašto u životu ne postoji onaj gumbić kojim možete sve prevrtiti unatrag i jednostavno izbrisati riječi koje ste izgovorili, učiniti da neki postupci kojih se sramite nestanu. Jeste li pred djecom partneru izgovorili najružnijih deset riječi, jeste li se djetetu unijeli u facu i zaurlali kao gladan lav? Pod stresom ljudi reagiraju onako kako inače ne bi reagirali, i to je sve razumljivo. Morat ćete prvo sami sebi oprostiti, a to je nekad najteže, pogotovo ako ste samokritični.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako da stanete na loptu i “zaustavite film” prije negoli dođe do zapleta kakav nikako ne želite.

Duboko udahnite! Ako osjetite da pucate po šavovima i da dolazi trenutak u kojem ćete eksplodirati od bijesa, zaustavite se i duboko udahnite brojeći do tri, potom izdahnite brojeći do 6. Ponovite to desetak puta i primijetit ćete kako se polako smirujete. Ako ste previše uznemireni za tu tehniku, stavite si ruku na srce, opet brojite pa samo čekajte da se smirite. Kao što djeci dajete “odmor od situacije”, omogućite ga i sebi, izađite iz prostorije, pripremite si kavu ili čaj i pokušajte se isključiti dok emocija ljutnje ne prođe. Tek tada se vratite u komunikaciju i pokušajte riješiti nesporazum.

Izbjegavajte žestoke partnerske svađe! Naravno da među partnerima dođe do trenutka kad više nemaju kontrolu nad svojim emocijama i riječima, a tada ih više nije briga slušaju li djeca svađu, susjedi ili bilo tko drugi. Da se razumijemo, jedno je konstruktivna rasprava, a drugo je svađa. Djeca svađu roditelja doživljavaju kao direktnu prijetnju svojoj sigurnosti. Ako imate neriješenih problema i emocije su vam na visoku potenciju, radije prespavajte i ohladite glavu pa tek onda razgovarajte. Stvari ujutro ipak izgledaju drukčije.

roditelji razgovaraju

Smirite tenzije prije nego što se razbuktaju! Dobro je znati kako smiriti ljutnju, no još je bolje ako do nje ne dođe. Kada primijetite da su djeca ili partner posebno uzrujani ili umorni, izbjegavajte razgovore o problemima koji vas muče. Radije to ostavite za neki drugi dan. Smanjite svoja očekivanja prema drugima, ali prema sebi, ne namećite još veći stres ni sebi ni ukućanima. Radije svi zajedno odite u šetnju ili organizirajte vježbanje unutra jer tjelesna je aktivnost način kako da se oslobodite napetosti.

Naučite razgovarati o emocijama na miran način! Kada podijelite s partnerom što vas muči i kako se osjećate, osim što, verbalizirajući emociju, sebi olakšavate, ujedno i produbljujete međusobni odnos. Naučite djecu toj vještini. Razgovarajte jedni s drugima, naučite biti slušači, ali i izgovoriti što vas muči.

Umirite svađu među djecom! Ako su djeca stalno kod kuće, teško da će među njima vladati idealni odnosi. Sve ono što se vama događa, događa se i njima. Pod stresom su, jedno drugome često idu na živce, svađaju se oko gluposti. Nemojte ignorirati njihov problem niti samo nervozno viknuti: “Dosta!” Budite medijator u odnosu svoje djece. Pokušajte svaki njihov sukob iskoristiti za razgovor o njihovim emocijama, uvijek ih dovedite do točke da se ispričaju jedno drugome i da si oproste.

Tekst: S.M.

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Božić s djecom

15 savjeta kako da sačuvate duh Božića u svojim obiteljima

Pred nama je Božić, vrijeme obiteljskih druženja i…

braća i sestre i važnost odnosa među njima

Što odnos između braće i sestara govori o vašoj obitelji?

Obitelj je siguran temelj svega što će se…

mama i njezin novi dečko

Mama ima novog dečka!

Novi partner može preuzeti posebnu ulogu u životu…

Zašto se danas sve više raspadaju obitelji?

Brojni su izazovi s kojima se suočavaju današnje…

Pročitajte i:

brat i sestra se svađaju

Vječita borba između djece! Možete smanjiti rivalstvo između braće i sestara te ga pretvoriti u prednost!

Rivalstvo između braće i sestara zna biti vrlo stresno. Stručnjaci savjetuju kako ga svesti na…

žena plače

Kad vam je teško, smijete li plakati pred svojom djecom?

Protekla je godina za sve bila jako teška i emotivna pa i za mnoge roditelje.…

mama i kćer pripremaju zdravu hranu

'Ugurajte' zdrave sastojke u pravi oblik i ojačajte imunitet svog djeteta!

Proljeće je idealno za jačanje dječjega imunološkog sustava, tvrde stručnjaci. Naime, boravak na svježem zraku…

slabovidnost

Vaš klinac ima problema s vidom i spotiče se pri prelasku preko prepreka?

Ambliopija ili slabovidnost očni je razvojni poremećaj poznat još i kao 'lijeno oko', a dok…