problem sa spavanjem i kansim odlaskom u krevet

Novo normalno za djecu: kasni odlazaka u krevet i kasno buđenje. Zašto to nije dobro?

Roditelji se žale kako njihova djeca otkad je nastupila karantena sve kasnije idu spavati, u jutro sve teže ustaju iz kreveta, pa roditelji strahuju hoće li se djeca, jednom kad se sve vrati u normalu, moći prilagoditi novoj (staroj) rutini

“Od kada nas je koronavirus zatvorio u kuću moji sinovi, obojica osnovnoškolci, nikada nisu otišli spavati prije ponoći. Mučim se s tim kako ih potjerati na spavanje, a oni mi kažu da ne mogu zaspati i da ostaju budni do dva sata u jutro. U kontaktu sam i s drugim roditeljima njihovih vršnjaka i mnogi od njih imaju isti problem", obratila nam se jedna mama.

Stručnjaci kažu kako to nije ništa iznenađujuće budući da iznenadna promjena rutine, odvojenost od prijatelja i učitelja, u djece može izazvati anksioznost, strah i tugu. Djeca žele da njihovi roditelji budu stalno uz njih, a sve to utječe i na probleme sa snom.

U isto vrijeme poznato je da je upravo spavanje važan faktor regulacije ponašanja i emocija,  pa je zadaća roditelja da bez obzira na novonastale okolnosti, u kojima se i sami teško snalaze, budu dosljedni u postavljanju granica. 

“Uloga roditelja u ovim izmijenjenim okolnostima zapravo se nije promijenila. Često kada  vidimo da je djeci teško, da su tužni i slično, djecu ‘štedimo+ i popustimo granice i pravila. To je djeci dodatni pokazatelj da nešto stvarno nije u redu, jer ni roditelji više nisu tako ‘strogi+ kao što su bili. Zaboravljamo da su granice djeci važne jer im daju orijentir i osjećaj sigurnosti, koliko god im se protivili. Važno je djeci vratiti određenu rutinu, raspored, obaveze na dnevnoj bazi i slično", ističe psihologinja Sunčana Rokvić iz Savjetovališta Žiraha.  

Roditeljima preporučuje da se pridržavaju ustaljenog ritma. Djeca bi se, kaže, u jutro trebala buditi u uobičajeno vrijeme, po mogućnosti što ranije. Pomaže i kad kod kuće imaju izdvojeni prostori za rad odnosno školu pa onda određeni dio vremena provode u svom kutku i "bave se školom".

Važno je imati i vrijeme za odmor i opuštanje, kontakt s prijateljima, razonodu te za obiteljsko druženje", kaže Rokvić koja preporučuje i svakodnevnu tjelovježbu.

Jednako kao što je važno da se djeca u jutro bude u isto vrijeme, važno je i da na spavanje odlaze u isto vrijeme, i to bez mobitela ili drugih ekrana budući da su upravo aktivnost na platformama društvenih medija poput Facebooka, Instagrama i YouTubea jedan od razloga zašto djeca idu kasnije spavati i kasnije se bude.

Na pitanje kako izaći normalan iz “novog normalnog” i što ako situacija potraje i iduću školsku godinu Rokvić kaže:

“Mi ljudi vrlo smo prilagodljiva bića. Naviknemo se na sve što nam život nosi, naučimo se živjeti na drugačiji način i to nam postane uobičajeno. Važno je promatrati sebe i svoju djecu i otvoreno razgovarati o promjena kroz koje prolazimo i emocijama koje osjećamo”.
Razgovarati, navodi, treba i o životnim prioritetima, ne bi bilo loše zajednički ih poredati, možda na neki drugačiji, nov način, u skladu s proživljenim iskustvima.

“Postoji koncept koji se zove posttraumatski rast. Istraživanja pokazuju da do njega dolazi kad smo tijekom teškog životnog razdoblja, ne nužno traumatskog iskustva, imali dovoljno podrške iz okoline i samopodrške, razumijevanja sebe, brige o sebi. Kad asimiliramo proživljeno iskustvo i sagledamo ga iz neke druge perspektive, otvara se opcija da iz njega razvijemo neke druge, nove vještine i kvalitete, te drugačije percipiramo život i postavimo neke nove prioritete", zaključila je psihologinja Rokvić. Klinika za psihijatriju Vrapče na svojim je stranicama objavila Praktične smjernice za poremećaje spavanja tijekom epidemije COVID-19.

U smjernicama se nalaze i posebne preporuke za žene i djecu vezane uz spavanje:  

  • Pridržavajte se redovnog vremena spavanja za svoje dijete ili djecu (i za sebe).
  • Zadnjih 30 minuta prije spavanja ispunite redovnom rutinom koja uključuje aktivnosti smirivanja. Odaberite aktivnosti u kojima ne uživa samo dijete, već i vi. Sretan roditelj je ono u čemu dijete najviše uživa. Neka redoslijed i trajanje aktivnosti budu slični svake večeri. Izbjegavajte tehnološke uređaje (kompjuter, pametne telefone, TV) nakon večere ili blizu odlaska na spavanje.
  • Ne dozvolite svojoj djeci da koriste pametne telefone, tablete ili televizor u krevetu.
  • Ako vam prostor u domaćinstvu to dopušta, pokušajte izbjeći da djeca koriste svoj krevet za druge aktivnosti osim za spavanje (npr. jelo, igranje, domaći zadatak) ili treba jasno razgraničiti dnevnu upotrebu kreveta i noćnu upotrebu kreveta (npr. promjenom navlake, jastuci za spavanje i jastuci za dnevne aktivnosti).
  • Ako možete izaći, najbolje je izaći ujutro i doručkovati na nekom mjestu gdje je jarko svjetlo, ako je moguće vrt ili balkon.
  • Ako ne možete izaći, još uvijek vodite računa o tjelesnim aktivnostima vašeg djeteta. Velika količina kreativnih online programa za sport kod kuće s djecom uspostavljena je u mnogim zemljama. To može biti vrlo korisno. Neka dječja soba bude ugodna za spavanje (temperatura oko 19 ° C i prigušeno svjetlo noću).
  • Uvjerite djecu da im držanje rasporeda i rutine pomaže da dobro spavaju i upravljaju svojim emocijama.
  • U slučaju tjeskobnih buđenja, utješite djecu tijekom noći.
  • Ne spavajte u istom krevetu s djetetom. Umjesto toga, (ponavljajuće) uvjeravanje je učinkovitije.

Tekst: I. K.
Fotografije: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Koliko je sati sna potrebno vašem tinejdžeru?

Navike spavanja većine tinejdžera razikuju se od njihovih…

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se…

Šestogodišnjak ne želi više cijelu noć spavati sam

Moj šestogodišnji sin ne želi sam spavati u…

Zašto se bebe noću tako često bude?

Kako uopće znati da beba ima problema sa…

Pročitajte i:

seksualno zlostavljanje djece

Svojim postupcima utječemo na vjerojatnost hoće li nam dijete biti žrtva seksualnog zlostavljanja!

Znate li što činite banalnim postupcima poput onog kada dijete nagovarate da poljubi nekog premda…

svjesno roditeljstvo

Svjesno roditeljstvo: Bit ću mama ovdje i sada! Dopustit ću da se i ja mijenjam!

Odnos roditelj-dijete dinamičan je odnos koji ne ide samo u jednome smjeru. Kako roditelj djeluje…

iwaiva

'Nisam ni u najluđim snovima očekivala da ću ga tako lako prebaciti u njegov krevet'

Mama i influencerica Iva Šutić otkrila je kako je svog uskoro trogodišnjeg sina Lenona sasvim…

žalovanje s djecom

Kako žalovati s djecom kada i vi žalujete?

Žalovanje je univerzalno iskustvo, ali isto tako i vrlo osobno. Svaka osoba gubitak proživi na…