nasilje nad djecom

Nasilje nad Nikoll ne smije pasti u zaborav, kao što je to bilo s ocem koji je djecu bacio s balkona…

Žustre reakcije javnosti na slučaj preminule djevojčice Nikoll iz Nove Gradiške, kao žrtve obiteljskog nasilja, ne jenjavaju. Donosimo osvrt i komentar na ovaj tragičan slučaj Udruge Najsretnija beba Hrvatska...

Nažalost, preminula djevojčica još je jedna žrtva u nizu koja, prema prošlim iskustvima, neće donijeti neke veće promjene. Prisjetite se samo oca koji je djecu bacio preko balkona. O tome se pričalo i pisalo, a onda i zaboravilo, a promjene u sustavu i društvu nisu se dogodile.

To što će ti roditelji biti kažnjeni, a zaposlenici Centra za socijalnu skrb otpušteni, neće nešto pretjerano utjecati na to da se ovakve stvari više ne događaju. Da bi došlo do konkretnih promjena, treba poduzeti i konkretne mjere na razini društva. Udruge Najsretnija beba Hrvatska i Abeceda roditeljstva već niz godina upozoravaju na problem obiteljskog nasilja nad djecom i naglašavaju potrebu za aktivnom prevencijom. Kažnjavanje pojedninih roditelja samo je neki vid flastera za konkretnu obitelj koji ne pridonosi općoj promjeni društvene svijesti niti odnošenja prema djeci.

Treba se raditi na obaveznoj i sustavnoj edukaciji jer jedino tako može se doći do pozitivnih promjena i osigurati da se nasilje uopće ne dogodi. Za roditeljstvo se kaže da je najvažniji posao na svijetu jer roditelji odgajaju djecu koja izrastaju u mlade ljude koji kasnije vode društvo i oblikuju ga. Prema našem mišljenju, i mnogih drugih, posao roditelja jednako je odgovoran kao i jednog učitelja, odvjetnika ili psihijatra. Međutim, nitko im ne pruža potrebna znanja za taj posao niti ih se testira jesu li za to sposobni. Možda se tu može govoriti i o zadiranju u prava i privatnost pojedinca, ali što je sa svom tom djecom koja odrastaju u nasilnim obiteljima? Što je s njihovim pravom na život, pravom na zaštitu od nasilja i zlostavljanja?

Kada se govori o djeci i obitelji, društvo treba biti rigoroznije i neke mjere jednostavno treba nametnuti dok te promjene ne uđu ljudima u podsvijest:

  1. Obavezna edukacija svih budućih roditelja (nenasilno rješavanje problema u odgoju, metode komunikacije prilagođene djeci, metode kontrole bijesa, posljedice nasilja nad djecom…)
  2. Obavezna edukacija svih roditelja prije upisa djece u jaslice ili vrtić (nenasilno rješavanje problema u odgoju, metode komunikacije prilagođene djeci, metode kontrole bijesa, posljedice nasilja nad djecom…)
  3. Obavezna edukacija svih roditelja prije upisa djece u prvi razred osnovne škole (nenasilno rješavanje problema u odgoju, metode komunikacije prilagođene djeci, metode kontrole bijesa, posljedice nasilja nad djecom…)
  4. Psihološka procjena budućih roditelja (nažalost, nisu svi psihički sposobni biti roditelji), pogotovo osoba koje imaju povijest kažnjavanja, nasilnog ponašanja ili bilo kakvog vida ovisnosti.

Dok god država ne poduzme konkretne mjere koje će promijeniti svijest ljudi i potaknuti ih na drukčije promišljanje i djelovanje, ovakvi će se slučajevi iznova događati.

Tekst: Iva Brčić, certificirana edukatorica, Najsretnija beba Hrvatska
Foto: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

promjena trulog sustava

Što sve trebamo mijenjati da se slučaj zlostavljanja djeteta više nikada ne ponovi!

Slučaj zlostavljanja sa smrtnim ishodom, koji se dogodio…

Odgoj s više smijeha, a manje suza

U sklopu projekta Stop nasilju na djecom, udruga…

Reagirajte na nasilje svaki put, a prevenirajte sljedeći!

Kraj nasilju neće doći sve dok svaki pojedinac…

Poražavajući podaci o nasilju nad djecom

Najvećim izvješćem o nasilju nad djecom obuhvaćeno je…

Pročitajte i:

ravnopravno roditeljstvo

Od majki domaćica do ravnopravnog, ali i odgođenog roditeljstva!

Od vremena kada su žene uglavnom bile domaćice te se osim o kući brinule i…

nuspojave cjepiva

Cjepivo protiv COVID-19: Žene su osjetljivije na nuspojave, zašto je to tako?

Znanstvenici američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti upozorili su da žene imaju jaču reakciju…

Problem vida kod djece

Kako prepoznati da vam dijete treba naočale? Razgovarali smo sa stručnjakom!

Vaše dijete škilji, stišće vjeđe, žali se na glavobolju i zamagljen vid... sve to naznake…

Današnji klinci nikad neće znati koje su nas brige nekad morile i koliko nam je (malo) bilo potrebno za sreću

Danas su klinci pravi maheri u snalaženju s tehnologijom već od 3. godine, koji god…