Ne baš savršena mama – realističan i iskren vodič kroz roditeljstvo

Za razliku od ostalih knjiga za roditelje, ovaj se na libi nijedne teme, a otkrit će vam i one manje ugodne strane roditeljstva o kojima se rijetko usuđujemo pričati

Nakon što ju je razočarala literatura za roditelje dostupna na internetu, Sarah Turner počela je 2013. godine pisati blog koji je nazvala "Ne baš savršena mama" (The Unmumsy mum), a iz kojeg je kasnije nastala istoimena knjiga. Saru je zasmetalo što je na većini blogova majčinstvo izgledalo nekako previše čarobno i blistavo. No njezino je osobno iskustvo, iako nadasve obožava svoje sinove, bilo sasvim drugačije te je odlučila temi pristupiti s više realizma i bez rukavica.

 

Tema roditeljstva svakako je vrlo osjetljiva jer će vas mnogi osuditi, posebice oni koji vas uopće ne poznaju. Ako svuda oko vas majke pričaju bajke, kakvi ste to vi kada kažete da nije sve savršeno? Upravo ta iskrenost s kojom je Sara pristupila iznošenju svojih iskustava donijela joj je, na njezino veliko iznenađenje, brojne čitatelj(ic)e koji su se poistovjetili s tim - mogli bismo reći - roditeljstvom bez ružičastih naočala.

Iako opisuje brojne situacije s kojima se susretala prilikom podizanja dvaju sinova, te kako je izlazila na kraj s brojnim iskušenjima, Sarah svoju knjigu ne smatra priručnikom za roditeljstvo nego prije ohrabrujućom ispovijesti mame koja je prošla sve što vi sada prolazite - i odgojila sretnu i zadovoljnu djecu.

Budući da je pisana u prvome licu, knjiga je svojevrsna autobiografija koja se odnosi na specifično razdoblje majčinstva. Stil pisanja vrlo je prijateljski i otvoren te čitajući imate osjećaj da razgovarate s prijateljicom pred kojom se možete otvoriti, ma koliko ponekad mislili da je situacija u kojoj se nalazite neprihvatljiva ili čak sramotna.

Autorica nam priča svoju priču od kada je saznala za prvu trudnoću, pa do dogodovština koje su uslijedile i koje nekome bez iskustva možda djeluju kao da su izmišljene. Poglavlja se odnose na najrazličitije dijelove ranog majčinstva: trudnoća, trudovi i porođaj, noćno hranjenje, prednosti i mane dojenja, potraga za novim prijateljicama koje imaju djecu, promjene ili njihova odsutnost u izgledu majke, nošenje djeteta, seksualni odnos partnera, večernji izlasci bez djece, igraonice - da ili ne, nered u kući i još mnoge druge.

Posebno je zanimljivo što Sarah dio knjige posvećuje rađanju i odgajanju svojega prvog i drugog sina. Kako se razlikuju prva i druga trudnoća, koliko možete naučiti od prvog djeteta, hoće li vam biti lakše? Ponavljamo Sarine riječi: ovo nije izravan priručnik nego jedno iskustvo majke koja je odlučila podijeliti sve (ili gotovo sve) što joj se događalo.

Knjiga osim iskrenosti i lucidnosti posjeduje kvalitetu hrabrosti, a sve je umotano u autoričin duhoviti narativ koji će vas nerijetko dovesti do suza. Većinom će to biti suze od smijeha, ali povremeno biste mogli pokleknuti pod teretom emocija koje majčinstvo nezaobilazno donosi. U svakom slučaju, ta knjiga vrlo je vrijedan prijatelj u trenucima kada mislite da se vaš život pretvorio u nepregledan kaos. Sve će proći, a ostat će najljepše uspomene na djetinjstvo vaših mališana. (Egmont, 99,00 kn)

 

Osvojite primjerak knjige svojom iskrenošću

Želite li osvojiti primjerak ove knjige na svoju kućnu adresu, pošaljite nam u jednoj ili više rečenica opis neke baš nezgodne situacije koja vam se dogodila s djetetom, za koju vas nitko nije pripremio ili podijelio s vama da mu se dogodila. Ne brinite, ne ide dalje od našeg inboxa. Izabrat ćemo onu situaciju koja nam se učini da treba ovu knjigu :) Skupa sa svojim podacima pišite na urednistvo@roditelji.hr

10.3.2019. Knjigu je osvojila Arijana Jakopec iz Zagreba :) Sretno dalje!

 

Tekst: Branko Matijašević
Foto: FB Sarah Turner, press

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

Slavna mama i kći: 'Ovo je naš način kojim gradimo super odnos!'

Mame i kćeri nerijetko dijele istu strast prema određenim životnim navikama, a da "kruška ne…

PREPORUKA ZA LJETNO ŠTIVO Priče koje potiču na razgovor, toleranciju i - pogled u sebe

"Dijagnoza", zbirka priča iz svakodnevnog života, koja se bavi svime onime što mnogi od nas…

dijete u bolnici u pratnji roditelja

Krunoslav Capak najavio ukidanje mjere prema kojoj roditelji mogu biti s djecom u bolnici 15 minuta!

U međuvremenu je pokrenuta i peticija kojom se želi svakoj trudnici omogućiti pratnja na porodu

djevojčica tužna zbog razvoda roditelja

Zašto preljub toliko boli te kako zaštititi dijete tijekom konfliktnog razvoda?

Preljub je jedan od najčešćih okidača koji dovedu do definitivnog kraja lošeg odnosa. Jeste li…