obitelj s kućnim ljubimcem

Nabaviti psa ili ne? Možda vam ovo pomogne u odluci!

Mnoga pozitivna ponašanje i emocije povezana su s prisutnošću psa u obitelji, kažu znanstvenici koji su proveli istraživanje na uzorku od 1646 obitelji

Poznato je da je pas najbolji čovjekov prijatelj, no najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Pediatric Research pokazalo je da psi imaju i neočekivano velik utjecaj na razvoj socijalnih i emocionalnih vještina u djece.

U istraživanju, koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Western Australia u suradnji s Institutom Telethon Kids, sudjelovalo je 1.646 obitelji s djecom u dobi od dvije do pet godina. Njih 686 (42 posto) imalo je psa.

Pokazalo se da mala djeca koja žive uz psa imaju puno bolje predispozicije za razvoj dobrih odnosa s drugom djecom od onih koja nemaju pse kao kućne ljubimce.

Konkretno, znanstvenici su otkrili da djeca koja odrastaju uz psa imaju 30 posto manje pretpostavki za asocijalno ponašanje i 40 posto manju mogućnost da će imati problema u odnosima s drugom djecom. Uz to, djeca koju su roditelji najmanje jednom tjedno vodili u šetnju sa psom pokazala su 36 posto manju sposobnost za razvoj socijalnih ili emocionalnih problema.

Utvrđeno je i da djeca koja su se barem tri puta tjedno igrala sa psom imaju veću šansu (za čak 74 posto) za prosocijalno ponašanje (ponašanje na dobrobit drugih) što među ostalim znači da će ta djeca bitno lakše dijeliti osobne stvari s drugom djecom.

“Očekivali smo da pas ima utjecaj na djecu, no iznenadili smo se da je sama prisutnost psa u obitelji povezana s mnogim pozitivnim ponašanjima i emocijama. Rezultati našeg istraživanja ukazuju na to da pas kao kućni ljubimac itekako može koristiti dječjem razvoju. Što više vremena dijete provede sa psom, u šetnji ili igri, dijete je povezanije sa psom, a  ta veza može blagotvorno utjecati na socijalni i emocionalni razvoj vašeg mališana", rekla je autorica istraživanja Hayley Christian. Christian smatra kako bi buduća istraživanja trebala istražiti imaju li i drugi kućni ljubimci takav utjecaj na emocionalni razvoj djece.

U svakom slučaju, ako ste se dvoumili oko toga trebate li svom mališanu nabaviti psa kao kućnog ljubimca, sada je pravi trenutak za to.  

Tekst: I. K.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

pas u obitelji

Vau, vau, ja bih van: Ove su pasmine idealne za obitelji s djecom!

Psi su idealni kućni ljubimci za obitelji s…

Video: Kako izgleda kad klinci odrastaju uz pse

Ako ste odrastali uz psa kao kućnog ljubimca,…

Kućni ljubimac - djetetov najbolji prijatelj

Djeca vole životinje i to s dobrim razlogom…

Pročitajte i:

pretilost kod djece

Riječ pedijatra: Debljina u dječjoj dobi jedan je od uzroka pojave preuranjenog puberteta

Preuranjeni pubertet povezuje se s većim rizikom kasnijeg razvoja kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i…

podrška u dojenju

Kako mi je suprug pomogao da ustrajem u dojenju? Podrška u krugu obitelji je presudna

Dojenje je ozbiljan posao kojem je majka posvećena 24 sata dnevno, barem prvih 3 mjeseca.…

skidanje iz pelena

Kad odlučimo dijete skinuti iz pelena, trebaju li za to biti zadovoljeni neki preduvjeti?

Koliko god da se roditelji i okolina trudili da dijete izađe iz pelena, ključ je…

masaža srca kod beba

Ako dođe do onoga što nijedan roditelj ne želi: Kako pružiti bebi umjetno disanje i masažu srca?

Iako svi u životu želimo izbjeći takve situacije, dobro je biti na njih spreman. Baš…