obitelj s kućnim ljubimcem

Nabaviti psa ili ne? Možda vam ovo pomogne u odluci!

Mnoga pozitivna ponašanje i emocije povezana su s prisutnošću psa u obitelji, kažu znanstvenici koji su proveli istraživanje na uzorku od 1646 obitelji

Poznato je da je pas najbolji čovjekov prijatelj, no najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Pediatric Research pokazalo je da psi imaju i neočekivano velik utjecaj na razvoj socijalnih i emocionalnih vještina u djece.

U istraživanju, koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Western Australia u suradnji s Institutom Telethon Kids, sudjelovalo je 1.646 obitelji s djecom u dobi od dvije do pet godina. Njih 686 (42 posto) imalo je psa.

Pokazalo se da mala djeca koja žive uz psa imaju puno bolje predispozicije za razvoj dobrih odnosa s drugom djecom od onih koja nemaju pse kao kućne ljubimce.

Konkretno, znanstvenici su otkrili da djeca koja odrastaju uz psa imaju 30 posto manje pretpostavki za asocijalno ponašanje i 40 posto manju mogućnost da će imati problema u odnosima s drugom djecom. Uz to, djeca koju su roditelji najmanje jednom tjedno vodili u šetnju sa psom pokazala su 36 posto manju sposobnost za razvoj socijalnih ili emocionalnih problema.

Utvrđeno je i da djeca koja su se barem tri puta tjedno igrala sa psom imaju veću šansu (za čak 74 posto) za prosocijalno ponašanje (ponašanje na dobrobit drugih) što među ostalim znači da će ta djeca bitno lakše dijeliti osobne stvari s drugom djecom.

“Očekivali smo da pas ima utjecaj na djecu, no iznenadili smo se da je sama prisutnost psa u obitelji povezana s mnogim pozitivnim ponašanjima i emocijama. Rezultati našeg istraživanja ukazuju na to da pas kao kućni ljubimac itekako može koristiti dječjem razvoju. Što više vremena dijete provede sa psom, u šetnji ili igri, dijete je povezanije sa psom, a  ta veza može blagotvorno utjecati na socijalni i emocionalni razvoj vašeg mališana", rekla je autorica istraživanja Hayley Christian. Christian smatra kako bi buduća istraživanja trebala istražiti imaju li i drugi kućni ljubimci takav utjecaj na emocionalni razvoj djece.

U svakom slučaju, ako ste se dvoumili oko toga trebate li svom mališanu nabaviti psa kao kućnog ljubimca, sada je pravi trenutak za to.  

Tekst: I. K.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste…

Video: Kako izgleda kad klinci odrastaju uz pse

Ako ste odrastali uz psa kao kućnog ljubimca,…

Kućni ljubimac - djetetov najbolji prijatelj

Djeca vole životinje i to s dobrim razlogom…

VIDEO: Kako izgleda odrastanje uz dva diva?

Neka djeca zaista imaju sreće odrastati u obitelji…

Pročitajte i:

vožnja biciklom

Biciklom naletio na pješaka i ozlijedio ga! Podliježe li kaznenom postupku?

Odvjetnica Blaženka Musulin odgovara na pitanja čitatelja

braća i sestre i važnost odnosa među njima

Što odnos između braće i sestara govori o vašoj obitelji?

Obitelj je siguran temelj svega što će se kasnije događati u životu, smatra splitska poduzetnica…

Držite li se preporuka stručnjaka oko vremena koje vam djeca provode pred ekranima?

Većina djece pred ekranima provodi puno više vremena od onoga koje preporuča struka

mama i kći se maze i sretne su unatoč koronakrizi

Psihologinja o djeci i koronakrizi: 'Budite strpljivi, ali pazite i na ove znakove!'

Doc. dr. sc. Bruna Profaca u velikom je intervjuu za Roditelje.hr otkrila kako djeca reagiraju…