tinejdžeri i kako s njima komunicirati

Muke s adolescentima! Kako uspješno komunicirati i koja su dva ključna pravila u odgoju?

Jeste li čuli za fenomen "osobne bajke"? Ako imate adolescenta koji misli da su njegova iskustva jedinstvena i da ga nitko ne može razumjeti, ovo je za vas... Adolescencija je izazovno razdoblje za cijelu obitelj, no važno je znati jedno - ma koliko se protivili roditeljima, važna im je njihova emocionalna podrška, kao i jasno postavljena pravila!

U razgovoru s roditeljima često se primjećuje da se pribojavaju trenutka kada će njihova djeca ući u razdoblje adolescencije za koje se pretpostavlja da sa sobom nosi stres i iskušenje za roditeljske vještine. Roditelji obično navode da im je teško komunicirati s adolescentima jer se razilaze u mišljenjima, imaju dojam da ih adolescenti ne slušaju i ne poštuju te smatraju da su adolescenti skloni intenzivnim izljevima emocija s kojima se ne znaju nositi. Važno je napomenuti da negativna uvjerenja odraslih osoba o adolescentima često dovode do samoispunjavajućeg proročanstva, tj. pojave da se odrasle osobe prema mladima odnose unaprijed od njih očekujući "bezobrazno" ili "neodgovorno" ponašanje, zbog čega se ponekad mladi upravo tako i ponašaju. Zbog toga, prilikom razmišljanja o adolescenciji, poželjno je ostaviti stereotipe po strani i pokušati razumjeti svoje adolescentno dijete te mu dati podršku.

Adolescencija je razdoblje sazrijevanja u kojem mlade osobe prolaze kroz velike promjene u području mišljenja, osjećaja i odnosa s drugima. Razumijevanje razvojnih specifičnosti adolescencije važno je roditeljima i stručnjacima kako bi bolje razumjeli adolescente i pomogli im u suočavanju s velikim životnim promjenama koje ih očekuju.

Kognitivni razvoj

Tijekom adolescencije razvija se apstraktno mišljenje - adolescenti postaju sposobni razmišljati na hipotetskoj razini i razmatrati različite ishode situacija. Osim toga, u ovoj razvojnoj fazi prisutno je i kritičko mišljenje. Adolescenti su sposobni primijetiti mane drugih ljudi, uključujući i roditelja, koje su donedavno idealizirali, kao i sustav u kojem žive. Zbog toga se često bune protiv autoriteta i odraslih osoba s kojima ne dijele mišljenje. U situacijama kada adolescent kritizira roditelja ili druge osobe, važno je ne reagirati naglo i uplitati se u raspravu. Kao roditelji probajte saslušati njegovo mišljenje, pohvalite ga što tako dubinski promišlja o svemu i zahvaliti mu na novim uvidima. Time šaljete poruku da je kritičko promišljanje pozitivno, a ujedno i dajete primjer kako se mirno nositi s kritikom.

Usprkos razvitku kritičkog mišljenja, kod adolescenata su često prisutne određene pogreške u mišljenju. Adolescenti su nerijetko egocentrični, tj. svjesni su sebe, svojih osjećaja i stavova zbog čega se ponekad ne mogu staviti u tuđu poziciju. Vezano za egocentrizam, često imaju dojam da su njihova iskustva jedinstvena i da ih nitko ne može razumjeti, što se naziva fenomenom “osobne bajke". Ova pogreška u mišljenju može postati poteškoća kad adolescent povrijedi drugu osobu jer nije u obzir uzeo njene osjećaje. Tada je važno otvoreno iskomunicirati svoje osjećaje, poštujući pritom adolescentovu perspektivu i imajući na umu egocentrično mišljenje. Primjerice, ako vaša adolescentica nije došla kući do vremena kada je trebala, i to opravdava time da joj je bilo važno ostati družiti se s prijateljima, možete joj ja-porukom dati do znanja kako se vi osjećate: "Kada nisi došla u dogovoreno vrijeme, zabrinula sam se da ti se nešto dogodilo. Povrijedilo me što se nisi držala dogovora i želim da ubuduće dolaziš kući na vrijeme kako bih znala da si na sigurnom." Kada neoptužujući komunicirate svoje osjećaje, veća je vjerojatnost da će vas druga strana razumjeti i ubuduće pripaziti da vas ne povrijedi.

Još jedna pogreška u mišljenju koju adolescenti ponekad rade je "osjećaj neranjivosti". Naime, često misle da mogu raditi rizične i opasne stvari, ali da pritom neće nastradati. Zbog toga su adolescenti skloniji isprobavanju droga, neopreznoj vožnji, nezaštićenim seksualnim odnosima i drugim rizičnim ponašanjima. O ovoj je temi korisno razgovarati s djecom, postaviti pravila ponašanja i imati nadzor nad njihovim provođenjem vremena. Šaljite adolescentima poruku da vam je stalo do njih i da vam je važno da su sigurni. 

Odnosi s vršnjacima

Tijekom adolescencije veliku ulogu predstavljaju vršnjaci. Kroz pripadanje vršnjačkoj grupi, mlade osobe ispunjavaju svoju potrebu za pripadanjem i uče vještine koje su temelj prijateljstava i intimnih odnosa u odrasloj dobi. Osim toga, vršnjaci pružaju podršku, razumijevanje i bezuvjetno prihvaćanje u većoj razini nego roditelji.

Roditelji mogu biti povrijeđeni važnošću koju adolescent pridaje vršnjacima i njegovim "udaljavanjem" od obitelji. Ipak, valja imati na umu da su adolescentima i dalje potrebni podrška i usmjeravanje roditelja. Obitelj i vršnjaci zajedno oblikuju identitet adolescenta, a utjecaj obitelji je obično dublji i dugoročniji. Bitno je pokazati razumijevanje za adolescentove želje da vrijeme provodi s prijateljima. Pokažite interes za njegovo društvo - razgovarajte o prijateljima, upoznajte ih i ponudite svoj dom kao mjesto druženja. Pritom budite oprezni da poštujete privatnost adolescenta i ne prelazite granice do kojih mu je ugodno dijeliti s vama. Ponekad može biti škakljivo pronaći granicu između nadzora i pružanja autonomije, zbog čega je važno otvoreno komunicirati oko toga što je vama važno znati da biste znali da je vaš adolescent siguran, a što je njemu ugodno podijeliti bez da osjeća da ga kontrolirate.

Emocionalni razvoj

Mlade osobe tijekom adolescencije dolaze u dodir s kompleksnim emocijama (poput romantične ljubavi, ljubomore, melankolije), a nerijetko ih doživljavaju vrlo intenzivno. Roditelji često ne znaju reagirati na njihovo izražavanje emocija i pitaju se kako im pomoći da se osjećaju bolje. Vezano za to, važno je napomenuti da sve emocije imaju svoju svrhu i da zadatak roditelja nije da otjeraju neugodne emocije. Bitno je s djecom otvoreno razgovarati o emocijama, pokazivati svoje emocije pred njima kako biste im dali do znanja da u tome nema ništa loše i sramotno te im dati do znanja da ste tu za njih kako biste im pružili podršku.

Razvitak neovisnosti

Glavni razvojni zadatak u adolescenciji je stjecanje vlastitog identiteta i autonomije. Adolescenti postupno postaju neovisni u svojim razmišljanjima i stavovima te preuzimaju više odgovornosti. Važno je da im pritom roditelji daju podršku i ne preuzimaju njihovu odgovornost na sebe. U procesu sazrijevanja korisno je da roditelji omoguće prilike za učenje nezavisnosti i preuzimanja odgovornosti za sebe, postupno pružajući adolescentima sve izazovnije prilike da donose samostalne odluke i iskuse njihove posljedice, čak i ako se neke odluke ne pokažu najboljima.

Adolescencija je prijelazno razdoblje iz djetinjstva u odraslost i kao takva sa sobom nosi brojne promjene i izazove, kako za same adolescente, tako i za roditelje. Važno je imati na umu da je ovo razvojno razdoblje koje, kao i svako drugo, ima neke pozitivne i negativne strane te da oko njega nema potrebe katastrofirati. Imajte na umu da je adolescentima potrebna emocionalna podrška roditelja, kao i jasno postavljena pravila, i da im upravo to pruža sigurnost u razvitku neovisnosti i oblikovanju vlastitog identiteta.

Tekst: Stela Krotin, mag. psych., Hrabri telefon
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Ako su vaša djeca zaboravljiva i neorganizirana, onda je ovo za vas!

Što ako 'Zaboravio sam!' zapravo znači 'Ne da…

adolescentica online

Ako vaše dijete stalno 'visi' na mobitelu i nemate pod kontrolom što gleda, ovo je za vas!

Pokrenuta digitalna edukacijska platforma za mentalno zdravlje mladih…

Počinje besplatna Škola za roditelje

Savjetovalište Snaga obitelji započinje novi ciklus Škole za…

Na ovo svakako obratite pažnju ako imate dijete s poteškoćama u razvoju

Stručnjaci navode šest ključnih emocija koje mogu biti…

Pročitajte i:

zimske igre

Tematske igre jedne 'montessori' mame: Doznajte kako kod kuće napraviti umjetni snijeg!

Djeca su pravi mali istraživači, stoga će ih ove zimske igre 'Montessori mame' Kristine s…

bol u nozi

Očajna majka: 'Kćer mi se okliznula na mokar pod u šoping centru i povrijedila koljena! Mogu li tražiti odštetu?'

Zbog klizavog poda u jednome shopping centru, dijete se pokliznulo i palo te pri padu…

drže se za ruke

Dejtanje nakon razvoda: Što kad se mama ili tata zaljube u drugoga?

Razvod roditelja je već dovoljno bolno iskustvo za djecu, no što se događa kad roditelj…

mama i curica u sportu

Djeca i tjelesna aktivnost: Koliko im je potrebno kretanja dnevno?

Kretanje i tjelesna aktivnost važni su za očuvanje zdravlja i djece i odraslih. Važno je…