Moderna mama: Jelena Veljača

Ako Jelenu Veljaču pratite na društvenoj mreži Instagram, složit ćete se s nama kako su Lena i ona naprosto neodoljive. Jelena apsolutno uživa u svojoj ulozi majke, a svojom iskrenošću i otvorenošću prema svim temama i onome što im se svakodnevno događa pokazuje kako nema tabua, sve je izazov i zabavno na svoj način. Lena je prije nekoliko dana imala i svoj prvi rođendanski party koji se odvio u njihovom novom domu iz snova. Osim toga, prosinac je omiljen mjesec i Jeleni i Draženu, tako da smo iskoristili priliku posjetiti ih i vidjeti kako ga provode.

Zadnji put smo razgovarale otprilike mjesec dana prije nego što se rodila Lena, a sada je već proslavila svoj 1. rođendan… Kako bi opisala sve što se događalo od tada do danas?

S obzirom da sam se jako brzo nakon Leninog rođenja vratila na posao, kada bih cijelu godinu morala opisati s jednom rječju, ona bi bila - intenzivno. Prvih mjesec dana prošlo je kao u nekom snu, a kasnije je krenuo ludi tempo - izdajanje, posao, dadilja, posao, dojenje, šetnje, kupanje, uspavljivanje, posao, prvi osmijeh, prvi okret, prvo dadakanje, samostalno sjedenje, dohrana, izdajanje, dojenje, ritam, razumijevanje, prepoznavanje, prvo ustajanje na vlastite noge… Danas smo baš bili na cijepljenju i prije nas su na redu bili mama i tata s petomjesečnom bebom. Dražen je Lenu stavio na konjića u čekaonici, da ju zabavi, a ta mama ju je pogledala i komentirala: "O, pa vi ste već velika cura…", a ja ne znam kako se desilo da je moja petomjesečna beba koja je mrzila biti na trbuhu postala velika cura koja se njiše na konjiću… Ali nekako je.

slika-zaslona-2016-12-22-u-13-28-28

 

Nedavno ste preselili i u novi stan, što vam je bilo važno pri uređenju novog životnog prostora, kako se osjećaš ovdje?

Preselili smo se jer se Dražen vratio na posao nakon rodiljnog i postala sam svjesna da će mi puno teže biti sama na brdu nego sama u centru s bebom. Spusti kolica, spremi ih u auto, stavi bebu u autosjedalicu, složi kolica, nađi parking… Osim toga, sjever Zagreba nije uređen, tamo nema ni rubnika za kolica, a o sadržajima da ne govorim. Nisam htjela da Lena poželi ići u park, a da je to akcija od dva sata. Tako smo prije ljeta odlučili da ćemo se "vratiti" u centar i presretni smo ovdje svi skupa! Lena se preko tjedna šeće sa svojom tetom čuvalicom Ivom do parkića na Ribnjaku ili Dolca, a popodne ide s nama do Tuškanca, Gornjeg grada, Dubravkinog puta ili Trga francuske. Sve nam je nadohvat ruke, i to mi je bitno. Ponekad je uspavljujem tako da je u nosilici Ergo Baby nosim po Britancu ili oko HNK.

slika-zaslona-2016-12-22-u-13-28-42

 

Jesi li samu sebe možda iznenadila u nekim situacijama? Izgleda li sve onako kako si očekivala?

Jedino čime sam iznenađena je količina umora koji znam osjetiti - sve ostalo sam nekako dobro predviđala - i naše strpljenje i ultimativnu ljubav i činjenicu da su dani brzi, prebrzi, a mjeseci spori. Prilično me zatekla i Lena svojim karakterom - mislila sam da će biti zahtjevnija, ali ona je nevjerojatna, posve samostalna, vječno dobre volje, bez plača, bez cendranja, bez problema sa spavanjem, jelom, zubima, imunitetom… Nekako je potpuno stabilna i sretna.

slika-zaslona-2016-12-22-u-13-31-41

Nastavak intervjua čitajte na www.journal.hr

Foto: Sanja Jagatić
Make-up: Simona Antonović
Kosa: Antonija Nikolić (Salon Franić)

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Ella Dvornik s kćerima Balie i Lumi

Ella Dvornik iskreno o počecima karijere i putovanjima s djecom

Voditeljica Katarina Moškatelo u svojem je podcastu "KiloMetri"…

Jelena Veljača

Jelena Veljača: Priče iz vagine

Zašto skrivamo svoja bolna i traumatična iskustva, samo…

jelena veljača i kći

Jelena Veljača i kći testirane na koronavirus

Neke je zanimalo gdje se uopće može testirati…

Pročitajte i:

obitelji s troje djece

5 razloga zašto su srednja djeca tako posebna

Neka istraživanja kažu kako su srednja djeca zakinuta već na početku života zbog niskog samopoštovanja…

obiteljski život u doba koronavirusa

Novo istraživanje Gordana Lauca: hoće li pomoći i u borbi protiv koronavirusa?

Ljudi s prekomjernom težinom podložniji su zarazi koronavirusom, ali i zbog viška kilograma češće završe…

'Reproduktivno nasilje još je jedan oblik nasilja nad ženama'

Žene nemaju dovoljan broj ginekologa na raspolaganju, uskraćuje im se pravo na pobačaj, a nerijetko…

žena oboljela od raka treba utjehu

Majka četvero djece o borbi s rakom dojke: 'Bila sam zatečena, jer nisam napipala nikakvu kvržicu!'

Povodom obilježavanje pete javnozdravstvene akcije Bra Day & Dan Dojki u Hrvatskoj, Zagrepčanka Tomislavka Buhiniček…