mentalno zdravlje djece u vrijeme koronakrize

Mentalno zdravlje i koronakriza: koja su djeca najugroženija?

Gotovo trećina djece u ovakvim situacijama razvije znakove posttraumatskog stresnog poremećaja, kažu istraživanja. Roditeljska uloga od presudne je važnosti, no koje četiri činjenice mora znati svaki roditelj?

Postoji velika zabrinutost da će “novo normalno” najviše utjecati na mentalno zdravlje djece. U prvom valu nastavu od kuće imalo je više od 91 posto učenika i studenata diljem svijetu, a za očekivati je da će u idućim mjesecima, zbog zaraze virusom ili zbog samoizolacije, velik broj njih nastavu ponovno pratiti online. Situacija u kojoj su djeca i mladi zatvoreni u kući, i kada je sve to začinjeno strahom od zaraze, obiteljskim stresom i eventualnim financijskim problemima, može imati negativne posljedice po mentalno zdravlje djece i mladih. Koja su djeca najugroženija?

Istraživanja pokazuju da gotovo trećina djece u ovakvim situacijama razvije znakove posttraumatskog stresnog poremećaja, a – kad je u pitanju Hrvatska - posebno rizična djeca su u Zagrebu, jer su prošla i iskustvo potresa. Zbog toga stručnjaci Grada Zagreba, zabrinuti za psihičko stanje djece, provode brojne preventivne aktivnosti, a na jesen će i screening djece, kako bi se na vrijeme uočili alarmantni znakovi i adekvatno reagiralo na njih. Da će neki oboljeti od PTSP-a, a da već mnoge muči tjeskoba, slaže se i ravnateljica Psihijatrijske bolnice Vrapče u Zagrebu, dr. Petrana Brečić, koja je za 24 sata rekla kako su tome posebno izložene osobe koje su oboljele od COVID-19, a pogotovo one koje su pretrpjele teške oblike bolesti, poput onih koje su bile podvrgnute intenzivnom liječenju, ili su bili na respiratoru.

“Nikako ne smijemo zanemariti  osobe koje su prije same ugroze imale određene psihičke smetnje ili poremećaje. Takve osobe, po samoj definiciji psihičkog poremećaja, imaju smanjenu sposobnost prilagodbe, a često i nepovoljnije izvanjske čimbenike, na primjer ovisno u kakvom životnom okruženju žive, koliko su im dostupna različita životna sredstva, koliko im je dostupna podrška bližnjih i slično. Mogli bismo reći kako je svaka ugroza sklona produbljivati postojeće razlike u društvu”, kaže dr. Brečić napominjući kako mnogi ljudi neće moći ostvariti zacrtane ciljeve, od mnogih će morati odustati, neki će izgubiti posao, upasti u financijske krize i slično.

“Nikako ne smijemo zaboraviti teret svih drugih, posebice kroničnih bolesti, koje smo po prirodi stvari ‘zaboravili’, odnosno s kojima se manje bavimo. Tu se krije opasnost da će porasti broj anksioznih, depresivnih poremećaja, PTSP-a, bolesti ovisnosti, poremećaj spavanja i slično”, upozorava ravnateljica Psihijatrijske bolnice Vrapče.

Roditelji imaju važnu ulogu u zaštiti mentalnog zdravlja djece tijekom pandemije. Istraživanja su pokazala da je u situacijama koje uzrokuju stres tijekom duljeg perioda iznimno važna kvaliteta obiteljskih odnosa. Puno važnija nego tijekom akutnih razdoblja stresa. Drugim riječima, kvaliteta odnosa u obitelji važnija je za mentalno zdravlje djece tijekom pandemije nego tijekom prolaznijih traumatičnih iskustava.

Nedavno istraživanje, u koje su bili uključeni roditelji iz Australije i Velike Britanije, pokazalo je da je 81 posto djece u dobi od 5 do 17 godina tijekom prvog vala pandemije koronavirusa doživjelo barem jedan simptom traume. Primjerice, neka djeca više nisu htjela sama spavati ili su se ponašala neobično za svoju dob. Također, došlo je i do velikog porasta emocionalnih problema. Prema tvrdnjama roditelja 29 djece danas je manje sretno nego prije pandemije.

Evo što je još pokazalo istraživanje:

1. Na djecu utječe kada je roditelj tužan

Problemi koje su prijavili roditelji uglavnom su bili povezani s pogoršanjem mentalnog zdravlja tijekom pandemije, a odnose se na opći stres, uz dodatak straha od zaraze. Neki od njih naveli su i anksioznost povezanu s problemima koji su postojali prije Covida-19. U cilju mentalnog zdravlja djece, jako je važno da roditelji paze i na svoje mentalno zdravlje i razinu stresa. Za one koji se teško nose sa stresom najbolja je opcija potražiti stručnu pomoć.

2. Za suzbijanje traume jako su važni dobri obiteljski odnosi

Roditelj bi trebao biti zainteresiran za to kako je njegovo dijete provelo dan i morao bi ga potaknuti na razgovor o onome što ga muči. Djeca iz obitelji u kojima se svi članovi međusobno pomažu i podržavaju, i u kojima vladaju topli međuljudski odnosi, imala su manje izražene simptome stresa i traume.

3.  Optimizam roditelja može biti zarazan

Iako pandemija bolesti COVID-19 ima mnogo negativnih posljedica, neki su roditelji izdvojili pozitivne učinke, poput mogućnosti da provode više vremena s obitelji. Djeca ovih roditelja rjeđe su se od njihovih vršnjaka suočavala s problemima poput nasilja. Ne zaboravite da ste kao roditelj svojim ponašanjem djeci uzor. Pokušajte ostati pozitivni i što je više moguće ističite dobre strane ove situacije. To će sigurno pomoći i vašoj djeci da se lakše nose s novim okolnostima.

4. Na udaru su posebice ranjive obitelji

Pokazalo se da je ponašanje roditelja u kriznoj situaciji od posebnog utjecaja u nižim socioekonomskim sredinama i jednoroditeljskim obiteljima. U siromašnijim obiteljima upravo je toplina roditeljskog doma bila osobito važna za ublažavanje simptoma dječje traume. Pokazalo se i da je u jednoroditeljskim obiteljima upravo stres kojem je izložen samohrani roditelj doveo do problema u ponašanju djece. To ukazuje na potrebu za dodatnom psihološkom i novčanom podrškom ovih obitelji.

Tekst: I. K.
Fotografije: Unsplash

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Božić s djecom

15 savjeta kako da sačuvate duh Božića u svojim obiteljima

Pred nama je Božić, vrijeme obiteljskih druženja i…

5 radnji za djecu i odrasle koje nam u koronakrizi mogu pomoći

U ovoj koronakrizi jako je važno očuvati mentalno…

braća i sestre i važnost odnosa među njima

Što odnos između braće i sestara govori o vašoj obitelji?

Obitelj je siguran temelj svega što će se…

Pročitajte i:

mokrenje u krevet

Što da radim, dijete mi još uvijek noću 'piški' u krevet?

Noćno mokrenje u krevet, stručnim rječnikom monosimptomatska noćna enureza ili samo enureza, čest je poremećaj…

promjena trulog sustava

Što sve trebamo mijenjati da se slučaj zlostavljanja djeteta više nikada ne ponovi!

Slučaj zlostavljanja sa smrtnim ishodom, koji se dogodio dvoipolgodišnjoj djevojčici Nikoll, nažalost nije prvi koji…

nasilje nad djecom

Nasilje nad Nikoll ne smije pasti u zaborav, kao što je to bilo s ocem koji je djecu bacio s balkona...

Žustre reakcije javnosti na slučaj preminule djevojčice Nikoll iz Nove Gradiške, kao žrtve obiteljskog nasilja,…

zlostavljanje djece

'Kako Toni može, a ti ne možeš?!' Uz fizičko, postoji i emocionalno zlostavljanje koje ponekad tretiramo kao 'odgoj'

Postoje različiti oblici zlostavljanja: ono može biti fizičko, emocionalno i seksualno... Nažalost, danas su mnoga…