mama pod stresom

Postpartumske brige: Poželjno je da nove mame potraže pomoć, ne morate sve raditi same!

Nakon rođenja prvog djeteta sve su žene pod velikim stresom i u strahu da se nešto neće dogoditi njihovoj bebi. Primijenite ovih pet savjeta i smanjite razinu stresa

U mjesecima koji prethode porođaju, majke se pripremaju za dolazak bebe i svjesne su da će im rođenje prvoga djeteta promijeniti život. Međutim, nitko nije uistinu spreman za taj trenutak sve dok se on ne dogodi.

Rođenje bebe je blagoslov. Posebno iskustvo za majke je ljubav koju osjete prema svom tek rođenom djetetu, to je osjećaj koji do tada nikada nisu osjetile. No, ugodne osjećaje nerijetko prati i stres, a on majkama baš i nije saveznik u brizi za tek rođenu bebu.

Evo kako možete ublažiti stres primjenom ovih pet savjeta:

1. Dobro se naspavajte – dovoljno sna ključno je za ublažavanje stresa
To da morate spavati, a kamoli se naspavati, kad imate novorođenče u kući lakše je reći nego učiniti. Međutim, nove mame moraju se potruditi kako bi se dovoljno naspavale.

Prema pisanju portala Family Education, majke kojima je san jedan od prioriteta u prvim mjesecima nakon rođenja bebe, lakše će pasti u dubok san. A on je važan jer naše tijelo kad smo u dubokom snu proizvodi hormone, poput melatonina, hormona rasta i dehidroepiandrosterona (DHEA), koji su važni za naše svakodnevno funkcioniranje i cjelokupno zdravlje.

Nove se majke ne bi trebale osjećati loše ako one spavaju dok beba spava. Nema ništa loše ni u tome da zatražite nekog od ukućana ili prijatelja da pripaze bebu kako bi se vi mogli spavati. Napokon, kada se majka naspava, puno joj je lakše brinuti se i o sebi i o bebi.

2. Odvojite vrijeme za tjelovježbu - vježbanje je ključno za smanjenje stresa
Znamo da to zvuči poput iscrpljujućeg zadatka, ali pokušajte naći vrijeme za svakodnevno vježbanje.

Kako navodi portal HealthyFamiliesBC, studije su pokazale da bi žene nakon porođaja morale biti tjelesno aktivne zato što se u tom periodu hormoni neprestano mijenjaju, odnosno tijelo radi na vraćanju hormona na razinu na kojoj su oni bili prije trudnoće.

Tada vježbanje pomaže ublažiti osjećaj postporođajne depresije, diže razinu energije, poboljšava rad srca i pluća te ojačava mišiće koji su oslabljeni tijekom trudnoće.

Tjelesno zdravlje važno je za sve, uključujući i žene koje su upravo prošle porod. Vježbajući vodite brigu o svom zdravlju i zbog toga se ne smijete osjećati loše. Dok vi vježbate uvijek netko drugi može paziti na vašu bebu.

3. Jedite hranu bogatu hranjivim sastojcima i vitaminima - jesti zdravu hranu navika je kojom nove mame mogu smanjiti stres
Iako je većina žena tijekom trudnoće jela zdravo, pazeći na zdravlje svoje bebe, neke majke te prehrambene navike ne zadržavaju nakon poroda. Međutim, konzumirati hranu bogatu vitaminima i hranjivim sastojcima jednako je važno nakon poroda kao i tijekom trudnoće.

Nove mame moraju znati da se njihovo tijelo oporavlja nakon poroda. U isto vrijeme iscrpljene su dojenjem i stalnom brigom za bebu pa bi trebala bi jesti hranu koja proizvodi energiju umjesto hrane koja troši energiju. Drugim riječima, nove bi mame trebale jesti cjelovite namirnice svih boja, a glavni bi im dio prehrane trebali biti nemasni protein. Prerađenu hranu morale bi izbjegavati jer, kako upozorava Active.com, prerađenoj hrani ne samo da nedostaje vlakana i hranjivih sastojaka, ona može uzrokovati nesanicu i promjene raspoloženja. Nova mama koja već ima probleme s manjkom sna i bori se s hormonima, ne bi trebala ‘dolijevati ulje na vatru’.

nova mama šeta

4. Izađite na svjež zrak
Život svake nove mame koja je kod kuće na porodiljnom u potpunosti se vrti oko njezine bebe. Kad cijeli dan boravi u kući, to za svaku ženu isto može biti izvor stresa, pa je i za novu mamu i za bebu dobro da što češće budu na zraku.

Kad su ljudi neprestano u svojim domovima, mogu početi osjećati umor, stres i tjeskobu, navodi BenendenHealth. No, kad izađete u prirodu i udišete svjež zrak, samo 20 minuta, ti se osjećaji mogu ublažiti.

Prema publikaciji, udisanjem kisika serotonin se oslobađa po cijelom tijelu. To uzrokuje osjećaje sreće i opuštenosti pa tako prirodno ‘punimo baterije’.

5. Tražite pomoć kad god vam je ona potrebna
Mnoge nove mame na sebe preuzimaju sve odgovornosti oko odgoja djeteta. One su te koje ustaju noću i hrane bebu, presvlače je, vode je na preglede kod pedijatra i čine sto drugih stvari koje za njih mogu biti iscrpljujuće.

Na Sveučilištu Ohio State, nakon provedenog istraživanja, došli su do zaključka da bi nove mame, za svoju dobrobit, morale tražiti pomoć u njezi bebe sve do bebinih šest mjeseci.

Tekst: Ivana Kalogjera
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

trudnoća

Trudni ste, a... imate li plan za postporođajno razdoblje?

Većina trudnica priprema se za porod i dolazak…

zdravi zalogaji

Postaprtum prehrana: Zdravi zalogaji koji potiču laktaciju!

Nije tajna da ste tijekom trudnoće često gladni.…

slavne mame

Slavne mame koje su iskreno progovorile o postpartum depresiji

U svijetu nakon poroda jedna od pet žena…

Pročitajte i:

bebin pupak

Neka vas ne plaši pupčani bataljak: Pravilnom njegom do zacijeljenog pupka

Mnogim je roditeljima, nakon što bebu donesu iz rodilišta, najstrašnija stvar s kojom se trebaju…

tjelesni dodir i bebe

Bebina reakcija na dodir ovisi o emotivnoj uključenosti roditelja

Novo je istraživanje pokazalo da bebe ne doživljavaju svaki nježan dodir roditelja na jednak način.…

dijete s visokom temperaturom

Povišena temperatura kod djece: Kako i kada je spuštati, a kada potražiti stručnu pomoć?

Ima li razloga za paniku kada stavite toplomjer djetetu i ugledate da pokazuje iznad 38,5…

beba i motorika

Razvojne faze beba i kada bi trebalo obratiti se pedijatru

Svaka se beba razvija svojim tempom i nije problem ako kasni u jednoj stvari, ali…