Medijska pismenost još bliže roditeljima

Agencija za elektroničke medije i UNICEF napravili su novi iskorak u medijskom osnaživanju roditelja i učitelja putem portala medijskapismenost.hr. Medijskom kampanjom pozvat će roditelje, skrbnike i učitelje diljem Hrvatske da se pridruže rastućoj zajednici korisnika portala o „abecedi 21. stoljeća“ i saznaju kako bolje razumjeti medije, birati medijske sadržaje i razgovarati o njima s djecom. Kampanju podržavaju sve nacionalne TV kuće i brojni internetski portali

Portal medijskapismenost.hr namijenjen je svima kojima je stalo da se djeca i mladi sigurnije kreću kroz svijet medija. Više o tome kako mediji, medijske platforme i proizvodi mogu utjecati na razvoj djece mogu saznati iz članaka i komentara koji obuhvaćaju širok spektar tema, od "Stvari koje trebate imati na umu ako vaše dijete lovi Pikachua po gradu", "Kako djeca doživljavaju ono što vide na televiziji" i "Kakva pravila postaviti za korištenje pametnog telefona", do kolumni stručnjaka i javnih osoba koje govore o roditeljskim izazovima i iskustvima u multimedijskom svijetu koji nas okružuje.

www.medijskapismenost.hr obrađuje teme kao što su sigurnost na internetu, nasilje u medijima, stereotipi, utjecaj medija na dječji razvoj te nudi savjete i preporuke kako postupati u konkretnim svakodnevnim situacijama. U stvaranje sadržaja portala medijskapismenost.hr, uključeni su brojni partneri koji svojim djelovanjem doprinose podizanju medijske pismenosti u Hrvatskoj, a među njima su Akademija dramske umjetnosti, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez.

medijskapismenost-hr_screen

Kao gosti kolumnisti za portal pišu televizijski voditelji, glumci, novinari, medijski stručnjaci i psiholozi, među kojima su Bojana Gregorić, Marija Miholjek, Davor Meštrović, Tomislav Jelinčić, Maja Vučić, Ana Tkalac Verčić te pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

"Zadovoljni smo dosadašnjim interesom roditelja za portal i temu medijske pismenosti, a kampanjom želimo doprijeti do još većeg broja roditelja i učitelja te ih potaknuti da jačaju svoja znanja o medijskoj pismenosti – abecedi za 21. stoljeće. Zahvaljujemo svim medijima koji su prepoznali vrijednost ovog projekta i odlučili nas podržati", izjavio je Robert Tomljenović, član Vijeća za elektroničke medije.

img_1879

"Portal medijskapismenost.hr nova je adresa na kojoj želimo osnažiti roditelje, skrbnike, učitelje i sve druge koji djeci pomažu da nauče kritički razmišljati o medijskim sadržajima, kojima su izloženi već od najranije dobi. Osim što prate različite medijske sadržaje, djeca ih sve više i sama stvaraju pa je važno da u tome imaju podršku i vodstvo odraslih", izjavila je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Tekst i foto: Gorana Dojčinović, UNICEF

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

djeca, mobiteli i socijalne vještine

Mit ili istina? Štete li mobiteli i tableti razvoju socijalnih vještina u djece?

Znanstvenici su uspoređivali vještine današnje djece s društvenim…

Jude Law

Poznati glumac čeka šesto dijete!

14 godina mlađu partnericu oženio je u tajnosti,…

Bradu i Jennifer stiže beba! Zna se i spol

O obnovi romanse ovog glumačkog para šuška se…

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Pročitajte i:

Znate li što je Blue Day i zašto biste u subotu trebali obući nešto plavo?

Važno zdravstveno-edukativno događanje četvrtu godinu zaredom u Hrvatskoj organizira Udruga P.I.N.K.– life s ciljem jačanja…

preuranjeni pubertet

Značajno spuštena dobna granica ulaska djevojčica u pubertet! Što kad već sa šest godina počnu rasti grudi?

Indeks tjelesne mase i kemikalije u proizvodima za osobnu njegu mogli bi biti glavni krivci…

nasilna djeca

Zašto su djeca nasilna i koja činjenica posebno zabrinjava psihologe?

Istraživanja potvrđuju da je suosjećajnost u ozbiljnom, do sada nikad zabilježenom padu. A to, dakako,…

Poznata manekenka jača od zdravstvenih problema! Postat će mama!

Čak sedam godina nije imala menstruaciju, a onda su joj liječnici dijagnosticirali sindrom policističnih jajnika.…