Maštovite igre na zatvorenom 1

Ni sve igračke na svijetu ili najzanimljiviji park katkad ne uspijevaju utažiti žeđ za razonodom vašeg djeteta. Ne pomaže ni to što se takvi trenuci najčešće usklade s vašim umorom ili “praznom glavom”. Nadamo se da će vama i vašem djetetu ovi prijedlozi pomoći

Dok djeca stara od dvije do pet godina itekako sama znaju pronaći razonodu, često naravno traže roditeljsko društvo i sudjelovanje u zajedničkim aktivnostima. Kada vaša zaliha igara i mašte za nove igre koje bi zabavile vaše dijete i naučile ga nečemu novom dođu do zida, možda vam pomognu neke od ovih ideja. Jer nakon divljanja u parkićima, trebat ćete ipak svi skupa neke malo mirnije igre.

A-BE-CE-DE

Kad dijete počne pokazivati zanimanje za slova, umjesto suhoparnog sjedenja za stolom, i od toga se može napraviti igra. Možete se, primjerice, igrati kartama sličnima onima za memory: sami napravite kartice sa slovima, svakog neka bude po dva (ne morate odmah krenuti s cijelom abecedom, već s tri-četiri slova), okrenite karte licem prema dolje, pomiješajte, pa dijete mora otkrivati dva ista slova i izgovarati ih.
Od slova možete napraviti i puzzle: izrežite karte nekoliko slova na tri nepravilna dijela, sve istresite na hrpu, pa zajedno s djetetom slažite cijela slova. Kad dijete malo napreduje, možete slova birati ciljano da, kad se slože i pravilno rasporede daju njegovo/njezino ime ili ime nekog od ukućana.
Kad vas vrijeme posluži, a na raspolaganju vam je neprometno asfaltno ili betonsko dvorište, možete kredom u krugovima napisati slova i igrati se ovako: kad izgovorite neki glas, dijete mora skočiti u krug s odgovarajućim slovom, a i obratno, vi morate potražiti slovo na koje vas je dijete uputilo. To se može igrati u kući, sa slovima napisanima na krugovima od kartona. Slova možete utisnuti i u komad plastelina, pa djetetu reći da zažmiri i pokuša pipajući prstićem otkriti o kojem je slovu riječ.
Na slične načine možete svoje dijete naučiti i brojkama, kao i vremenu na satu ("Skoči na 3:10!").

 
MALI POMAGAČI

Možete unijeti preinake u svakodnevnu rutinu čišćenja, spremanja, kuhanja. "Ja bih…!" povik je koji čujete kad uhvatite tavu, prašak za posuđe, kliješta, glačalo ili se uhvatite kakva drugog posla. Djecu je u tom slučaju najbolje uključiti u onoj mjeri u kojoj su spremna i sposobna sudjelovati. "Ti ćeš mi dodavati rublje za glačanje." Ili: "Ja ću usisavati, a ti možeš s puta micati svoje igračke". Djeca sigurno mogu pomoći i pri poslovima koji uključuju čekić, a da se pritom prstići ne nađu u opasnosti.
U kuhinji se također možete lijepo zabaviti. Malo starija djeca mogu vam pomoći u oblikovanju kolačića, dodavanju sastojaka, miješanju i slično. S mlađim klincima možete praviti voćne ražnjiće na koje će stavljati komade voća različitih boja, a na sličan se način može složiti i voćna duga na pladnju. Mlađi vam mogu pomoći i kod pripreme sendviča: pripremite sastojke, pokažite im proces i pustite da se zabavljaju. Bolje je, dakako, da su sastojci, ako pravite tople sendviče, jestivi i u sirovom obliku, jer biste lako mogli uočiti kako se količina nadjeva znatno smanjila, a vaš/a kuhar/ica zadovoljno se oblizuje.
Čak i kad je riječ o najbanalnijoj aktivnosti, kao što je zajedničko slaganje čarapa, ako je to najviše za što u nekom trenutku imate snage, vaše će dijete sigurno s tim biti zadovoljnije nego s igračkom – jer nešto važno i zabavno radi s mamom i/ili tatom.

GUSARSKO BLAGO ISPOD JASTUKA

Ako vaše dijete već dobiva džeparac, možete se dogovoriti da svaki put kad kaže: "Meni je dosadno!" ubaci u limenku ili staklenku novčić. (Vi, pak, možete ubacivati malo veću svotu za svako: "Pošizit ću!"). Kad se skupi dovoljno novca, možete zajedno u slastičarnicu ili koje drugo omiljeno mjesto, da bar neka korist bude na kraju od kuknjave ;)
Najjednostavnije je za dugih kišnih i hladnih dana posjesti dijete pred televizor, ali to je vjerojatno i najgore rješenje (na dulje vrijeme svakako). Umjesto toga možete organizirati "lov na blago". Pretvarajte se da ste pirati, možete čak i improvizirati maske uz pomoć marama "gusarski" vezanih oko glave ili poveza preko oka, pa se skupa sa svojim potomkom zamislite na nekom tropskom otoku, po kojem se mačujete i kopate u potrazi za blagom u obliku plave šalice, crvenog jastučića, kartonske kutije…
Jednako je tako jednostavno sagraditi improviziranu utvrdu ili dvorac od deka i jastuka, pa to ili žustro braniti od zmajeva i sličnih uljeza ili unutra organizirati bogat život. Sagrađena nastamba može poslužiti i kao šator: pretvarajte se da ste na izletu jer sendviči pojedeni na podu nemjerljivo su zanimljiviji od istih za stolom. Po podu sobe možete razbacati jastuke i skakati s jedne na drugu "santu leda" te polako eliminirati one koji "padnu u vodu".

 

Tekst: Rahela Bakalović
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Pogledajte kakvu je blagdansku čaroliju stvorila ova kreativna mama

Mama Iva Šutić uvijek se potrudi napraviti pravu…

Ideje za jesenske igre s djecom

Donosimo vam ideje Montessori mame Kristine za igre…

djetinjstvo na čekanju zbog koronavirusa

Djetinjstvo na čekanju: pokažite svima koliko je vaše dijete kreativno

Šansu da postanu dio online zbirke "Djetinjstvo na…

stvari koje crtaju inteligentna djeca

Ovih 30 stvari crtaju iznimno inteligentna djeca

Postoji 30 stvari koje crtaju samo inteligentni sedmogodišnjaci…

Pročitajte i:

"Kako mi je svjesniji pristup ishrani promijenio život i sve njegove aspekte"

O svemu što ju je navelo da promijeni pristup prehrani i zašto je toliko važno…

One su prave male Chefice! Dopuštate li i vi djeci da vam pomažu u kuhinji?

Gastro blogerica Nastasja Chiara Petrić i proslavljena manekenka Ljupka Gojić Mikić svojoj djeci daju priliku…

Otjerali su ih s treninga, no neće s igrališta!

Sportske dvorane su zatvorene, roditelji djece sportaša ogorčeni, no jedino što im preostaje jest da…

Znate li pravilno zbrinuti maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva?

Maske, dezinfekcijska sredstva i gumene rukavice, jednim nazivom zaštitna oprema, postali su dio naše svakodnevice,…