Mame, zašto multitasking troši, a ne donosi rezultate? I je li vrijeme da naučite ponešto od tata?

Multitasking i život pod adrenalinom postali su odrednice života modernih majki. Jedan od načina kako se boriti protiv životnog multitaskinga zbog kojih mnoge od nas "izgore" je mindfulness. Donosimo dvije jednostavne vježbe koje pomažu biti prisutan u svakom trenutku!

“Mi kao ljudska bića nismo učinkoviti u rješavanju više zadataka odjednom. Ponajprije zbog niske kvalitete pozornosti koju posvećujemo svakom zadatku. Osim toga, svaki put kad izađemo i ponovno uđemo u neki zadatak, puno se trošimo. To objašnjava zašto se nakon sat vremena posvećena multitaskingu osjećamo iscrpljeno, a neki vrtlar ili slikar može četiri sata biti koncentriran na samo jednu stvar i ne osjećati umor”, pojašnjavaju autori svjetskog bestselera “Ikigal u praksi” Hector Garcia i Francesc Miralles. Ikigal je japanska riječ koja označava smisao života ili ono zbog čega svaki dan ustajemo s veseljem. Za roditelje su to nedvojbeno njihova djeca, no – bez obzira na to – radi fizičkog i psihičkog zdravlja nužno je posvetiti se trenutku. I dok većina tata to može, mama su druga priča; one nastoje imati sve pod kontrolom, razapete su na puno strana i na kraju najčešće same – “izgore”.

Jedan od načina kako se boriti protiv multitaskinga je tehnika koju nazivamo – mindfulness, što znači biti prisutan u svakom trenutku, osjećati svoje tijelo i svoju svijest u svemu što činimo.

“Mindfulness je tehnika usmjerena na razvoj pažnje i koncentracije, percepcije, prepoznavanje, prihvaćanje i bolje kontrole osjećaja i ponašanja, empatije i suosjećajnih odnosa. Mindfulness pomaže umiriti se, sabrati svoje misli i reagirati svjesnije u stresnim i izazovnim situacijama života. Mindfulness počinje usmjerenom pažnjom (primjećivanje, neprosuđivanje, prihvaćanje, približavanje svim iskustvima, ugodnim i neugodnim, u nekom trenutku oko sebe i u sebi), ali je više od usmjerene pažnje… Pažnja se u vježbama mindfulnessa može usmjeriti prema okolini koristeći naša osjetila (vid, sluh, dodir, miris i okus) ili našim unutarnjim stanjima (osjeti u tijelu, misli i osjećaji u umu)”, pojašnjavaju na stranicama Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, koji su u svojoj brošuri preporučili ovu tehniku i za djecu. Vježbe su naročito korisne u stanjima uznemirenosti praćenih neugodnim osjećajima kao što su strah, ljutnja, tuga, koji se mogu javiti tijekom stresnih situacija.

Iako su vježbe koje su osmislili stručnjaci ove Poliklinike bile namijenjene djeci, vrlo korisne su i za svaku osobu. Evo jednog primjera… Vježba “Vatrica u rukama”: nekoliko puta brzo protrljajte svoje dlanove jedan o drugi. Primijetite osjete u svojim dlanovima, šakama i rukama. Usmjerite svoju pažnju na toplinu koja je nastala. Sada zatvori oči i u tišini nježno stavite svoje ruke na vrh svoje glave. Usmjerite svoju pažnju na toplinu koja s ruku prelazi na glavu. Ostanite u ovom položaju još koji trenutak i primijetite osjete u rukama i glavi.

Ili, vježba “Vruća čokolada”: zamislite da u rukama držite šalicu vruće čokolade ili kakaa i primaknite je ispod nosa. Duboko udahnite kroz nos kao da mirišete vruću čokoladu. Polako izdahnite kroz usta da ohladite vruću čokoladu. Ponovite nekoliko puta.

Vježbe mindfulnessa su vrlo jednostavne. Mogu se raditi sjedeći na stolici ili na podu, ležeći, stojeći ili u pokretu. Neke od njih su vrlo aktivne, a neke mirnije. Potrebno je samo usmjeriti pažnju na jednu stvar, kao što je npr. promatranje okoline, pokret ili disanje, i pokušati zadržati pažnju na tome. Tijekom vježbe mindfulnessa događa se da u nekom trenutku pažnja odluta s fokusa. To je potrebno primijeti i jednostavno vratiti pažnju natrag na fokus. Kada pažnja odluta, to ne znači da smo nešto pogriješili ili da je prestala vježba mindfulnessa. Primijetiti da je pažnja odlutala i vraćati pažnju ponovno i ponovno na fokus jest mindfulness.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

svjesno roditeljstvo

Svjesno roditeljstvo: Bit ću mama ovdje i sada! Dopustit ću da se i ja mijenjam!

Odnos roditelj-dijete dinamičan je odnos koji ne ide…

žena se opušta od problema, sam au prekrasnoj prirodi, te pokušava se svjesno odmaknuti od problema (mindfulness)

Mindfulness: tehnika koja pomaže odmaknuti se od problema

Kad više nismo u stanju promijeniti situaciju -…

GROWING UP – sajam radosti bez granica za djecu i roditelje

Uoči zvuka prvog zvona nove školske godine, od…

Svima nam treba mudrost koju u sebi nosi slikovnica Ovdjezemska

Prva mindfulness slikovnica Tamare Vučković očarala nas je…

Pročitajte i:

Zrinka, Duje, Luka i Karlo

Mame, želite li skuhati brzi, zdrav i jeftin obrok, pitajte mamu Zrinku!

Zrinka je majka trojice sinova koja je odlučila s ostalim majkama, koje su zaposlene, opterećene…

poplava

Može li osiguranje pokriti i štetu na stvarima u nekretnini?

Nakon što im je kuća poplavljena, osim kuće, stradale su i stvari u kući, pa…

'Naša se beba puna četiri mjeseca niti jednom nije nasmijala...': ovo je naša priča o borbi za dijagnozu!

Nevjerojatno je koliko je prije više od deset godina bilo teško doći do dijagnoze bolesti…

Lujo Kunčević i Sara Spinčić

Lujo Kunčević: 'Sara je dobila nekoliko novih nijansi podočnjaka, ali prepuna je ljubavi... i panike'

Mladi glumačko-glazbeni par Lujo Kunčević i Sara Spinčić s nama su podijelili najljepše, ali i…