druženje bake i unuke

“Mama, zašto ne mogu kod bake?”

Život kakav smo nekad znali zaustavio se, a to - između ostalog - uključuje i redovita druženje baka i djedova s unucima, jer je socijalna distanca naša najbolja obrana. Iako još uvijek postoji puno toga što ne znamo o koronavirusu, znamo da su starije osobe najugroženije, kako i svi oni koji pate od nekih kroničnih bolesti i stanje povezanih sa starenjem, poput dijabetesa, bolesti srca i sličnih. A svi ti rizični faktori dolaze u “paketu s bakama i djedovima".

Stoga je, preporučuju stručnjaci, u ovo doba najsigurnije ograničiti djecu na virtualne posjete djedovima i bakama, bilo videopozivima ili telefonom. Djeci je, dakako, sukladno njihovim godinama, važno objasniti što se događa i zašto je njihova rutina promijenjena, a posebice zašto više ne mogu viđati bake i djedove kao do sada. Važno je da jezik bude primjeren, kako bi djeca mogla razumjeti što se događa, ton glasa smiren, a važno im je i probuditi nadu, tj. reći kako će uskoro sve opet biti kao i prije.

Preporučuje se da mlađi članovi obitelji obavljaju kupnju za starije članove, koji u ovoj situaciji ne bi trebali napuštati dom, no i to uz najveće mjere opreza i potrebnu distancu. Starijim osobama u Hrvatskoj sada već pomažu i brojni volonteri, donoseći im hranu i ostale namirnice, kako ne bi trebali napuštati domove.

Za sada se čini da je više od 80% infekcija koronavirusom prilično blaga te da djeca imaju blaži oblik infekcije nego odrasli. No to ne znači da ne mogu biti prijenosnici bolesti, o čemu je već govorio znanstvenik Ivan Đikić. Njegovo objašnjenje o tome zašto su djeca otpornija na virus, pročitajte ovdje. U tom smislu, djeca mogu biti i bez simptoma bolesti, a bolest prenijeti na druge osobe. Zato je važno izbjegavati druženja. To, dakako, teško pada i rodiljama, koje u normalnim okolnostima, ali ne i sada, mogu računati na pomoć baka oko novorođenčadi. Također, nije jednostavno ni onim roditeljima koji, unatoč pandemiji koronavirusa, moraju na posao i organizirati čuvanje djece.

Prekrasnu priču o ljubavi bake i djeda prema svojim unucima, donio je Dailymail. Objavili su fotografiju bake i djeda u samoizolaciji koji se preko staklenih vrata pozdravljaju i igraju sa svojim unucima. Fotografiju je na svojem Twitter profilu objavio otac djece Chris Page iz Norfolka u Engleskoj.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia i Twitter

Tagovi: ,

Vezano uz temu

ovlaživač zraka za kuću

Ovlaživanje zraka - važna metoda u borbi protiv koronavirusa

Suhi zrak isušuje sluznicu i čini je propusnom…

covid-19

Ministar zadovoljan situacijom oko koronavirusa, no zabrinjava jedna činjenica

Nema eksponencijalnog rasta oboljelih, no zabrinjava činjenica da…

Emotivnom porukom čestitala rođendan sinu u Italiji: "U redu je što sam tužna i što plačem..."

Bivša novinarka i spisateljica Josipa Pavičić Berardini proživljava…

Pročitajte i:

pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa

Imam li pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa?

Što sve polica osiguranja podrazumijeva, koja su to teško bolesna stanja i o čemu sve…

Grupa djece kamenom razbili prozor susjedu. Tko je kriv i tko plaća štetu?

Je li solidarna odgovornost njihovih roditelja jedan od načina rješavanja problema?

zabrinuta i tužna žena, prestrašena zbog svega što se događa s koronavirusom

Zašto se bojim više od drugih?

Potres koji se dogodio Zagrebu, ali i situacija s koronavirusom, koja je "bacila na koljena"…

mama i kći peku domaći kruh u kući

Imamo sve! Recept na kruh, a znamo i kako sami možete napraviti kvasac

Kvasca nema po trgovinama, no mi vam donosimo recept kako ga napraviti kod kuće sa…