Mama u moderno vrijeme – nemoguća misija?

Biti mama u današnje vrijeme nije nimalo lak zadatak. Ali da bi mogli bolje razumjeti njihov položaj, moramo otići malo u prošlost...

Prije industrijalizacije, bilo je sasvim uobičajeno da u kućanstvu, uz roditelje i djecu, žive i članovi šire obitelji. Djedovi, bake, strine, stričevi, tetke, ujaci, bratići, sestrične… svi su oni brinuli o kućanstvu i djeci. Posao je bio podijeljen među članovima i uvijek je bio netko tu da uskoči kada negdje zapne.
Danas toga više nema. Sretni su oni koji imaju baku i djeda koji mogu koji put uskočiti i pričuvati dijete. Međutim, i to postaje sve rjeđe. S dobnom granicom od šezdesetpet
godina za mirovinu, sve više djedova i baka mora raditi. A jednom kada odu u mirovinu često nisu u stanju brinuti za mališana naprosto zbog godina. Baka od sedamdeset godina i unuk od godinu dana. Pitam se tko tu koga čuva. Naravno, svaka čast iznimkama. Znači sve pada na leđa roditelja. Posebno mama. Nije ni tatama lako, ali to je tema za jedan drugi tekst. Danas je normalno da se mama vrati na posao kada dijete napuni godinu dana ili ako si obitelj može priuštiti, kada dijete navrši oko tri godine. Tada se njezine obaveze barem udvostruče.
Istraživanje provedeno u Americi je pokazalo da za mame dan počinje oko 6.23 i
završava oko 20.30. Svaki dan rade 14 sati dnevno, odnosno 98 sati tjedno. Tko bi to
normalan radio na bilo kojem poslu? Pa opet, mame to rade. Tako da ispada da je biti
mama kao raditi 2.5 posla. Ali to nije sve.
Većina medija nameće razne ideale koje svi mi svjesno ili podsvjesno nastojimo doseći, pa tako i mame. Mama mora biti uspješna na poslu, znati fino skuhati i uvijek
imati pripremljen obrok, kuća treba blistati, mora uvijek biti dobro raspoložena, uvijek spremna pomoći djeci oko bilo kakvih problema ili obaveza. Naravno, uz sve to poželjno bi bilo da bude seksi i ima vremena za supruga. Uz sve to, nikako ne smije zaboraviti na sebe.
Uz sve te silne obaveze i ideale kojima se želi približiti, mnoge se osjećaju nezadovoljno, prazno, ne baš sretno, otuđeno od sebe i obitelji. Savjeti su obično da
treba nahraniti um i tijelo. A gdje je duh? Na njega nekako uvijek zaboravimo, a igra
veliku ulogu u našim životima. Sjećate se koliko je važno kada je netko bolestan da ne
klone duhom. Ili koliko je važno biti pozitivan i vjerovati u sebe kada se pokreće vlastiti posao. A tek savjeti roditeljima da je važno biti smiren i opušten jer djeca osjete njihov nemir i nervozu.
Da bi bilo tko bio sretan, ispunjen, smiren i zadovoljan sa sobom, potreban je holistički pristup. Potrebno je objediniti duh, tijelo i um kako bi došlo do pozitivnih promjena u životu pojedinca i njemu bliskih osoba. Tek tada mama može početi prihvaćati sebe onakvom kakva je. Tek tada će zavoljeti sebe, odagnati brojne blokade i biti sretna. A sretna mama znači i sretnu obitelj. Mogli bi reći da je za mame put holističkog majčinstva, put kojim trebaju kročiti.

Kako to postići?

Prije svega edukacijom. Kada imamo znanje, tada strahovi i dvojbe nestaju. Znamo što je najbolje za našu obitelj, te kako reagirati i što učiniti u danom trenutku.

Stvaranjem balansa između fizičkog, umnog i duhovnog. Tu se misli na fizičku aktivnost (šetnje, odlazak u prirodu…), zdrava prehrana, prirodno liječenje, meditacije, razvijanje adekvatne komunikacije s djecom i smanjenje stresa u obiteljskom životu.

Nikako ne smijemo zaboraviti i na izgradnju odnosa s prirodom. Svi smo mi s njom usko povezani i snažno utječemo jedni na druge. Nebriga za prirodu, znači i nebriga za vlastiti boljitak i boljitak naše djece.

Danas više nego ikad treba voditi računa i o obiteljskim i društvenim vrijednostima kojima se vodimo. Utrka za materijalnim otuđuje nas od obitelji i djece. Vrlo često se zaboravlja da im je roditeljska ljubav i pažnja ono što najviše žele i trebaju da bi bila sretna i zadovoljna.

Ovim putem možete krenuti samostalno čitajući knjige, provodeći meditacije ili uz nečiju pomoć. Izbor je na vama :)

Tekst: Iva Brčić, certificirana edukatorica, Udruga Najsretnija beba Hrvatska
Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

vršnjačko nasilje

Kako na miran način zaustaviti vršnjačko nasilje?

Iva Brčić, mag. soc./phill, i Sanjica Ćaćić, NLP…

žena plače

Toksična pozitivnost - opasan dio majčinstva!

Inzistiranje da majke budu cijelo vrijeme sretne i…

Emotivno pismo mame koja je skoro izgubila dijete: 'Dugo sam krivila sebe...'

Misija četverostruke mame Desiree Fortin je kroz svoje…

Pročitajte i:

Blogerica i mama dvoje djece sasvim iskreno o 'breakdownu'

Gastro blogerica Nastasja Chiara Petrić prisjetila se trenutka kad je odlučila reći dosta i malo…

"Ne znam kako bih rodila bez podrške supruga u rađaonici! Dopustite trudnicama pratnju na porodu"

Samo rijetka rodilišta u Hrvatskoj dopuštaju da trudnice imaju pratnju na porodu. Doznajte koja su…

mama mjeri djetetu temperaturu

Vodič za skidanje temperature! Ovih šest pravila morate znati!

Kako povišenu temperaturu sniziti lijekovima, a kako bez njih, ali i kad potražiti pomoć liječnika?

Znate li zašto je važno početi čitati bebi dok je još u trbuhu?

Jeste li znali da je poželjno čitati bebi dok je još u utrobi? Naime, istraživanja…